Baharla birlikte düğün hazırlıkları da başladı. Ekonomiyi ve piyasayı canlandıran düğünler, ailelerin ise bütçesini zorluyor. 40-50 bin liraya kadar çıkan evlilik masraflarını düşürmek için yapılacak çok şey var...
35 MİLYARLIK EKONOMİ
Türkiye’de evlilik sektörünün tahmini büyüklüğü 35 milyar lira. Her yıl ortalama evlenen kişi sayısı 600 bin. Ortalama evlilik masrafı ise 50 bin lirayı buluyor. En popüler düğün ayları haziran ve ağustos. Düğünlere gelen ortalama davetli sayısı 250 kişi. Çiftler hayalini kurduğu mutlu sona ulaşırken düğün masrafları nedeniyle ekonomik sıkıntılar çekebiliyor.
ÇOK FAZLA MASRAF VAR
O kadar çok masraf kalemi var ki; beyaz eşya, mobilya ve küçük ev aletleri, takılar, kız isteme, hediye, kına, nişan, düğün, kuaför, gelin arabası, fotoğraf çekimi, süsler, çiçekler, davetiyeler... Ortalama bir düğün salonunun fiyatı 7500 lira ile 10 bin lira arasında değişirken, gelinlik ve damatlık masrafları 6-7 bin liradan başlıyor. Çeyiz gibi diğer masraflar da hesaba katıldığında cepten çıkan para 40-50 bin liraya fırlıyor. Büyük şehirlerde bu masraf 80-100 bin liraya kadar çıkabiliyor.
HAREKETE ERKEN GEÇ
Düğün bir taraftan yeni bir hayatın heyecanını yaşatırken, diğer yandan maddi zorluklar nedeniyle bir eziyete hatta bu nedenle yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda başlamadan biten birlikteliklere neden olabiliyor. dünya evine ne kadar az borçla girerseniz o kadar mutlu olursunuz. Bu yüzden evliliklerde iyi bir planlama ve hazırlık süreci gerekiyor. hazırlıklara erken başlamak daha az masrafın en kritik noktası. İşte dikkat edilmesi gereken diğer konular...
SALON SEÇİMİ
Düğün sezonu olarak bildiğimiz mayıs-eylül ayları gelmeden salon rezervasyonlarını yaptırın. sezon kapalıyken daha uygun fiyat alabilirsiniz. hafta sonu düğünleri ve akşam düğünleri, hafta içi ve gündüz düğünlerine göre daha pahalıdır. Buna göre seçim yaparak maliyetiniz düşürebilirsiniz.
GELİNLİK-DAMATLIK
evliliklerde en büyük masrafların başında gelinlik ve damatlıklar gelir. çoğu bir defa kullanılacak kıyafetler için yüksek meblağlar ödemeyin. Bunun yerine satış ücretinin 5’te 1’i fiyatına 1000 liradan başlayan fiyatlarla gelinlik kiralayabilirsiniz. akrabalardan da ödünç alınabilir. elbette herkes kendine ait gelinlik olsun ister ama devir ekonomi devri. damatlık yerine de her zaman giyilebilecek şık bir takım elbise tercih edilebilir.
DAVETİYELER
Yüzlerce davetiye bastırıp maliyete girmek yerine teknolojinin nimetlerinden yararlanmayı deneyebilirsiniz. hemen herkesin sosyal ağları yoğun bir şekilde kullandığını biliyoruz. Buraları da düğününüzü duyurmak için kullanmalısınız. Unutmayın, önemli olan içindeki düğün yeri ve saat bilgileri.
BALAYI PLANLAMASI
Balayına gidecekseniz düğün tarihini belirlediğiniz andan itibaren balayınızı nerede geçirmek istediğinizi planlamanız gerekiyor. özellikle sezon açılmadan erken rezervasyon yaptırmanız yüzde 30-40 maliyet avantajı sağlar.
ÖTV İNDİRİMİNİ KAÇIRMA
Beyaz eşyalarda yüzde 6.7 olan ötV geçici bir süre sıfırlandı. öte yandan mobilyada KdV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Bu avantaj uzatma olmazsa 31 Mart’ta bitecek. evlenecek çiftlerin elini çabuk tutmasında fayda var. eşyaları şimdi satın alıp, evlilik tarihinde teslim alabilirsiniz.
SAHTE ALTINA DİKKAT EDİN
düğünlerde son dönemde en çok mağduriyet yaratan konulardan biri de sahte altınlar. dolandırıcılar binbir türlü hile ile vatandaşı kandırıyor.takıları bildiğiniz kuyumculardan alın ve fatura isteyin. Bir de al-sat değer kaybının çok fazla olmaması için 18 ayar bilezik, kolye yerine cumhuriyet altını cinslerini tercih edin.
ÇEYİZ HESABI
27 yaşına kadar evlenecek olanlara devlet destek sağlıyor. Bankalarda açılan ‘çeyiz hesabına’ yatırılan para ve süresine göre kişi başına verilen destek 9 bin liraya çıktı. çiftlerin her biri ayrı ayrı bundan yararlanınca alınacak destek 18 bin lirayı buluyor.
ZORUNLU DEĞİLSE YAPMAYIN
‘Ufak tefek masraflar’, ‘ömrümüzde bir kez yapıyoruz’ deyip geçmeyin, yaptığınız masrafları 3-4 yıl boyunca ödemek zorunda kalmayın.abartılı nişan elbiseleri, ihtiyaç olmadığı halde nikah memurunun düğün alanına getirilmesi gibi masraflardan sakının. Bu harcamalardan tasarruf edeceğiniz parayla yıllarca kullanacağınız beyaz eşya ve mobilyalarınızı alabilirsiniz.
EV ALIRKEN
Maddi duruma göre kirada oturan da var ev alan da. ev alımı için bu dönem faiz açısından olmasa da fiyat anlamında çok cazip. 31 Mart’a kadar sunulan konut tesliminde yüzde 10 KdV ve tapu harcında indirim avantajı da var.