Bilal Emin TuranSanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

HABERİ PAYLAŞ

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

Bir zamanlar Pamukkale travertenleri, horozuyla öne çıkan Denizli, bugün sanayiden tarıma birçok alanda kabına sığmıyor. Denize kıyısı olmayan, lojistik olarak pek de avantajlı bir coğrafyada yer almayan kent, müteşebbis ruhlu iş insanlarının azmiyle NASA’ya kablo ihraç edebilecek yetkinliğe ulaşmış ve ‘pamuklu tekstilde dünya başkenti’ unvanını da başına taç etmiş durumda. Türkiye’de en çok ihracat yapan iller sıralamasında 8’inciliğe yükselen Denizli, mevcut potansiyelini aşacak birçok zenginliğe sahip. Turizm, gastronomi, tarım… Şehrin en büyük zenginliği ise ülkesi için üretmeyi görev bilen insanları.

Haberin Devamı

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

HER ALANDA GÖZ DOLDURUYOR

Bir tarafta verimli topraklar, diğer yanda üretim üssü organize sanayi bölgeleri (OSB), öbür tarafında Anadolu’daki en eski uygarlıklara ev sahipliği yapan antik kentler ve Pamukkale’nin eşsiz güzelliği… Denizli işte böyle büyüleyici bir şehir. POSTA Gazetesi olarak Türkiye’nin farklı illerine ziyaretlerde bulunuyoruz. Son durağımız Denizli, bizi en çok etkileyen illerden biriydi. Sanayisi ve ticareti son dönemde çok hızlı gelişen kent, Türkiye’nin lokomotif illerinden biri ve girişimci yönüyle tam bir ‘Anadolu Kaplanı’ ama mütevazi yapısıyla bunu çok dillendirmiyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi kurumlar liste veya veri açıkladığında şehrin potansiyelini, buradaki basiretli iş insanlarının başarısını daha net görebiliyoruz.

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

İHRACATTA İLK 8 İL ARASINDA

Bundan 25-30 yıl önce horozuyla ve kar beyazı Pamukkale’siyle akıllara kazınsa da Denizli’nin özellikle ihracata dayalı sanayisi ve tekstil sektörüyle (havlu, bornoz, ev tekstili) geldiği seviye kendine hayran bırakıyor. Geçen yıl 4.6 milyar dolarlık ihracatla rekor kıran ve iller arasında 8’inci sıraya yükselen Denizli, 4 bin ihracatçı firmayla 5 milyar dolarlık 2022 hedeflerine de hızla koşuyor. Kent sadece sanayiden mi ibaret? Hayır. Tarımla da göz dolduruyor. 100 binlerce hektarlık tarım arazilerinde akla gelen neredeyse her ürün yetiştiriliyor. Jeotermal kaynaklar bir taraftan enerji üretiminde önemli bir yer tutarken diğer yandan turizme katkı sunuyor. Doğal güzellikleri, tarihi dokusuyla salgın öncesi 2.5 milyon turisti kendine çeken şehirde, turizm potansiyeli aslında çok daha büyük.

Haberin Devamı

OSB’DE YATIRIM İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Altyapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamlamış olan Denizli, modern görünümüyle ve çevre temizliğiyle örnek bir belediyecilik anlayışı sergiliyor. 60 bin öğrencinin eğitim aldığı Pamukkale Üniversitesi de ilin ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Denizli’ye havayoluyla ulaşım Çardak Havalimanı’yla sağlanıyor. Havalimanından şehir merkezi arası 65 kilometre ve yolculuk 1 saat sürüyor. Şehre ulaşır ulaşmaz ilk ziyaret noktamız valilik oldu. İş dünyasının önünü açmak ve onlara destek olmak için yoğun çalışma yürüttüklerini belirten Denizli Valisi Ali Fuat Atik, şehrin ekonomik potansiyelinden bahsederken organize sanayi bölgelerine (OSB) olan talebe dikkat çekti: “30 yıldır atıl kalmış Çardak OSB’yi canlandırıyoruz. OSB’deki boş, yıllardır kullanılmayan yerleri parasını verip alıyoruz ve yatırım yapmak isteyenlere tahsis ediyoruz. Çünkü talep çok, yer yok. Burada üretim yapmak isteyen 13 firma şimdiden sıraya girdi. Hatta Ukraynalı bir pelet (yakıt) üreticisi de yatırım yapmak istiyor. Gelmek isteyenlere de kapımız açık.”

Haberin Devamı

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

NASA’NIN BAKIR TELİ DENİZLİ’DEN

Vali Atik, Denizli’de ihracatta gelinen noktanın Amerikan Uzay Havacılık Dairesi’ne (NASA) kadar uzandığına işaret etti. Şehirdeki sanayi kuruluşları en son teknolojiyi kullanarak katma değeri yüksek ürünler üretiyor. Er-Bakır gibi yerli köklü firmaların ürettiği bakır tel ve kablolar, NASA’da ve uçaklarda kullanılıyor. Kablo ve bakır tel sektörünün Denizli’nin toplam ihracatından aldığı pay ise 1 milyar doları aşıyor. Kablo ve bakır tel ihracatı tekstil ve hazır giyimin ardından ikinci sırada. Pazarlara uzak olmasına rağmen bu başarı takdiri hak ediyor. Çünkü bir zamanlar toplu iğneyi bile ithal eden bu ülkenin nadide kentleri, bugün NASA’nın kullandığı standartta ürünleri yapmayı başarmış.

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

TURİSTLERİN KONAKLAMA SÜRESİNİ UZATACAKLAR

Denizli’ye ilk 7 ayda en çok Endonezya, Meksika, Brezilya, Malezya, İspanya’dan turist gelmiş. Turist sayısı hızla artıyor ancak yüksek rakama rağmen konaklama süresi 1-1.5 gün. Yani gelen turist Pamukkale ve Laodikya’yı görüp gidiyor. Vali Atik, konaklama süresini artırmak istediklerine dikkat çekerek, “Turistleri şehir merkezine çekme konusunda çalışmalarımız var. Yani küçük esnafın da pay almasını sağlamak ve şehir olarak diğer güzelliklerimizi de sunmak istiyoruz. Örneği, balon turizmi bu anlamda örnektir. Güney Amerika ülkelerinden gelip balona binenler var. Bu kadar ilgi beklemiyorduk. Nitelikli konaklama yatırımları konusunda iş dünyasını teşvik ediyoruz” diye konuştu.

SANAYİSİ ÖNE ÇIKSA DA TARIMDA YILDIZI PARLIYOR

Sanayisi ve kaliteli tekstil ürünleriyle öne çıkan Denizli, tarımsal üretimiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Uçakla Çardak Havalimanı’na iniş için alçalırken bizi uçsuz bucaksız tarım arazileri karşılıyor. Yaş meyve ve sebze, yemlik ve yağlık bitki... Ne ekseniz biçiyorsunuz. Su sıkıntısı yok. Jeotermal kaynakları örtü altı tarım için bulunmaz nimet. Kentin iklimi de birçok bitkinin yetişmesine ve verimine destek oluyor. Denizli’deki müteşebbis ruh ihracatta sınır tanımıyor. Öyle ki; tarımsal üretimde de bu durum kendini çok iyi gösteriyor. 83 farklı ülkeye, 87 çeşit tarım ürünü ihraç ediliyor. Sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzüm ile elma, armut, ayva, kiraz, şeftali, erik, nar, buğday, arpa, kekik... Denizli’nin tekstilde gösterdiği başarıyı tarımda da yakaladığını söylemek hiç de abartı olmaz. Ege Bölgesi’nin kiraz üretim merkezi Denizli’nin Honaz ilçesi. Burada yetişen raf ömrü uzun ve iri kaliteli kirazlar yurtdışında hemen alıcı buluyor. Denizli, dünya kekik üretiminin de yüzde 80’inin tek başına gerçekleştiriyor ve tamamını ihraç ediyor.

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

HAVA KARGO TALEBİ

Denizlili iş insanları ihracatta Turkish Cargo’nun imkanlarından yararlanarak daha çok ülkeye hızlı ihracat konusunda girişimde bulunuyor. İş dünyasından bu yönde gelen talebe değinen Vali Atik, “Buradaki iş insanları Çardak Havalimanı’ndan hava kargoyla ürün göndermek istiyor” dedi.

Sanayisiyle örnek tarımıyla bereketli turizmiyle büyük hazine

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMIYLA ÖRNEK BELEDİYECİLİK

İZMİR-ANTALYA OTOYOLU DAHA RAHAT ULAŞIM

Ziyarette ikinci durağımız ise Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan oldu. Denizli’nin en çok turist gelen iller arasında 5’inci olduğunu belirten Zolan, “Ülke nüfus sıralamasında 22’inci sıradayız ama, ihracatta 8’inciyiz. Bu durum Şehrin çalışkanlığını ve girişimci ruhunu yansıtıyor” dedi. Bir yıl içinde tamamlanacak İzmir-Aydın-Antalya otoyoluna dikkat çeken Osman Zolan, “Bu otoyol Denizli’den geçecek. Böylece Denizli daha çok erişilebilen bir yer olacak” diye konuştu. Başkan Zolan’ın verdiği bilgiye göre; bu yol lojistik anlamında da büyük fayda sağlayacak. Daha önce Denizli’den İzmir Limanı’na 3 saatte ulaşan bir TIR, artık aynı yolu 1.5 saatte katetebilecek. Bu projenin bir diğer faydası da turizmde görülecek. Yani ulaşılabilirlik artınca şehir daha çok turiste ev sahipliği yapabilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder