Tanesi 1.5 kilograma kadar çıkan palamutların fiyatı büyüklüğüne göre 25-60 lira arasında. Kırmızı etten ve tavuktan da ucuz olan palamut, besin değeri açısından da zengin. Balıkçılar ucuz balık için sayılı günler kaldığına dikkat çekiyor. Şimdiden bol bol alıp derin dondurucunuzda 5-6 ay boyunca saklayıp yiyebilirsiniz.
Balıkçılar 1 Eylül’de av yasağının kalkmasının ardından ‘vira bismillah’ deyip ağlarını denize atmıştı. Son dönemde atılan her ağ palamut dolu çekiliyor, balık hallerine kasa kasa palamut iniyor. Bu yıl eşi görülmemiş bir bolluk var. Tekneleriyle ava çıkan balıkçılar, geçen yıla göre 10 kat artış olduğunu söylüyor. Haliyle piyasada bol olan ürünün fiyatı da makul düzeylere iniyor. Tezgahlarda da bunu görmek mümkün.
BÜTÇE DOSTU FİYATLAR
Tane bazında satılan palamutun küçükleri 500-600 gram geliyor ve 25-30 lira civarında, 1.2-1.5 kiloya kadar çıkan irileri ise 50-60 liradan alıcı buluyor. Bu fiyatlara sadece balıkçı tezgahlarında değil, market reyonlarında rastlamak da mümkün. Maliyetler artmasına rağmen fiyatlar neredeyse geçen yılla aynı. Kırmızı et ve tavuk eti fiyatları düşünüldüğünde palamut şu sıralar tam bir bütçe dostu gıda durumunda.
MEVSİM SEBZESİ GİBİ
Palamut bereketinin ekim sonuna kadar devam edeceği öngörülüyor. Bol ve ucuz palamut yemek için 15-20 gün kaldı. Kış soğukları ve kötü hava şartlarının gelmesiyle balık sayısı azalacak ve balıkçılar da hava şartları nedeniyle balığa çıkamayacak. Dolayısıyla fiyatlarda 2-3 kat artacak. O nedenle bu dönemi stok için fırsata dönüştürmekte fayda var. Tıpkı mevsim sebzesinde (domates, fasulye, barbunya, biber...) olduğu gibi, 5-6 ay içinde ihtiyaç duydukça tüketmek için palamut balığını dondurmak mümkün.
DOYURUCU VE SAĞLIKLI
Palamutu buzdolabının buzluk bölümünde ve derin dondurucularda saklama işlemi çok basit. Besin değeri yüksek, büyüklüğü ile doyurucu, pişirme kolaylığı ile pratik olan palamut sofraları şenlendirirken, öğün başına daha ekonomik bir alternatif sunuyor. Üstelik sağlıklı beslenme deyince akla ilk gelen balığın haftada 1-2 kez tüketilmesi öneriliyor.
HESAPLI TAZELİK İÇİN NASIL SAKLANIR
- Palamutun olduğu gibi iç organları ile birlikte dondurulması kulaktan kulağa yayılan bir öneri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak deneyimli balıkçılar özellikle büyük balıkların temizlenmesi gerektiğini, temizlenen balığın daha uzun süre dayandığını ifade ediyor. Bunun da nedeni, balığın iç organlarının daha kısa sürede bozulması. Ayrıca balığın içinde denizdeyken besin olarak tükettiği başka balık kalıntıları varsa, bunlar da bozulmanın hızlanmasına neden oluyor.
- Balığı dondurucuya koymadan önce biraz tuzlamak gerektiğini de söyleyen balıkçılar, böylece balığın tazeliğini ve diriliğini daha uzun süre koruduğunu belirtiyor. Yine balığı dondurmadan önce dolabın içinde 2-3 saat bekletilmesi gerektiği de tavsiye ediliyor. Balığı dondururken porsiyonlara ayırmayı unutmayın. Bir seferde tüketeceğiniz miktarda balığı, buzdolabı poşetlerine koyup, havasını da aldıktan sonra ağzını sıkıca bağlayın. Poşetlerin üzerine balığı muhafaza ettiğiniz tarihi yazmayı unutmayın.
AKLINIZDA OLSUN
- Saklamak için mutlaka taze balık seçin. Taze balığın gözleri parlak olur. Gözleri buğulanmışsa bayattır.
- Solungaçları kırmızıysa taze balıktır. Ama bununla yetinmeyin.
- Parmağınızı balığın derisine bastırın. Oluşan çukur hemen eski haline geliyorsa tazedir. Bayat balıkta parmak izi kalır.
- Pullu balıkta pul çabuk kopuyorsa bayattır.
- Balıkları saklarken buzdolabı poşetine koyun. Vakumlu poşet daha koruyucudur.
- Palamutun dondurulmadan önce temizlenmesi daha çok öneriliyor.
- Dondurmadan önce ambalajların üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırın.
- Buzdolabının şoklama bölmesi varsa dondurma işlemini bu yolla hızlandırabilirsiniz.
- Donmuş balık da et gibi buzdolabının raflarında çözdürülüp hiç bekletilmeden pişirilmeli.
- Balıkları su içinde bekletmeyin.
- Temizlenmiş, yıkanmış balıkları uzun süre naylon torba içinde saklamayın.
6 AYA KADAR BEKLETİLEBİLİR
Derin dondurucuda saklarken balığın kaç derecede ne kadar süre muhafaza edileceği çok önemli. 2 günde tüketmeyi planladığınız balıkları buzdolabınızın alt raflarında saklayabilirsiniz. Daha uzun süreli bekletmeler için derin dondurucuda, (-18) derecede; hamsi, sardalya gibi küçük balıkları 3 ay; çipura, palamut, lüferi 5-6 ay; daha büyük balıkları ise 6-8 ay saklayabilirsiniz.
ÇÖZDÜRÜRKEN DİKKAT!
Balığı yiyeceğinizde, bir gün önce buzluktan veya derin dondurucudan çıkararak buzdolabının raflarında bekleterek çözülmesini bekleyin. Balığı saklarken porsiyonlar (fileto veya dilim) halinde parçalara ayırdıysanız çözülme işlemi daha kısa sürer. Balığı kesinlikle, sıcak su altında, oda sıcaklığında veya herhangi bir ısıtma-pişirme aracında çözdürmeyin. Çözülmüş balığı tekrar derin dondurucuda saklamayın! Çünkü gıda zehirlenmesi ve sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir.