Türk halkı ortalama 3 yılda bir telefon değiştiriyor. Sıfır telefonların fiyatları son 1-2 yılda iki kattan fazla arttı. 60 bin lira sınırına dayanan telefonlar var. Cep telefonlarına servet ödemek istemeyenler için devlet destekli ikinci el cihazlar önemli bir alternatif sunuyor. 12 aya varan taksit imkanın yanında, garanti ve yetkili servis şartı bu ceplerin gönül rahatlığıyla alınmasına imkan sağlıyor. Üstelik sıfırına göre yüzde 20-50 arası daha ucuz!
EKONOMİK ALTERNATİF ARAYIŞI
Tüm dünyada etkili olan yüksek enflasyon, emtia fiyatlarındaki artış, tedarik sorunu ve kur etkisiyle birlikte sıfır cep telefonu fiyatlarında 2 katı aşan artışları beraberinde getirdi. Orta segment bir cihaz için 10-15 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. En iyisi olsun diyenler 50-60 bin liralık bütçeler ayırmak zorunda. İşte bu fiyat artışları tüketicileri farklı alternatiflere yönlendiriyor. Bu anlamda özellikle ikinci el ve yenilenmiş cep telefonları dikkat çekiyor. Geçen yıl 5 milyona yakın ikinci el telefon satılırken, aynı dönemde tüketiciyle buluşan yenilenmiş cep telefonu sayısı 350 bin oldu. Yenilenmiş cep pazarındaki yıllık büyüme yüzde 15’leri buluyor.
KDV YÜZDE 18 YERİNE YÜZDE 1
Bunların dışında vergi avantajı nedeniyle yurtdışı telefonları tercih edenlerin sayısı da bir hayli fazla. Hatta bu anlamda Gürcistan gibi komşu ülkelere gidip telefon satın alanlar da mevcut. Bunları yapamayanlar da taleplerini erteliyor ya da banka kredisi kullanarak telefon sahibi oluyor. İşte bu noktada yenilenmiş akıllı telefonlar, yüzde 50’ye varan fiyat avantajıyla öne çıkıyor. Üstelik devlet bu cihazların 12 aya varan taksitle satışına imkan sağlıyor. Sıfır telefonda yüzde 18 olan KDV, yenilenmiş cihazda yüzde 1 olarak tüketiciye yansıyor. Ülkeden döviz çıkışının da önüne geçen bu yöntem birçok vatandaşın bütçesini rahatlatıyor.
GARANTİLİ VE FATURALI TESLİM
Yenilenmiş cep telefonuyla ilgili tüketicilerin merak ettiği konuları yenileme işi yapan Easy Cep’in Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Akif Özdemir’le konuştuk. “Bir cihazı yenileyebilmek için Ticaret Bakanlığı’nın lisansına sahip olmak gerekir” diyen Özdemir, tüm yenilemenin bu lisansın esaslarına göre yapıldığını belirterek şunları ekledi: “Satılan tüm cihazların bakım ve onarımı için lisanslı ve orijinal ürünler kullanılır. Yenilenmiş cihazlarda korsan bir yazılım bulunmaz. İlk sahibinin bilgileri tamamen sıfırlanır ve satın alan tarafa bu şekilde teslim edilir. Cihazlar 12 ay garantili ve faturalıdır. Cihazı satın alanların 14 gün içinde iade hakkı olur.”
TALEP HER GEÇEN YIL ARTIYOR
2021 yılında dünya çapında 251 milyon adet yenilenmiş akıllı cep telefonu satıldığını söyleyen Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Yenilenmiş telefon pazarının 2021’de yakaladığı yüzde 15’lik büyümeye bakıldığında bu rakamın 2027’de 460 milyonu bulması öngörülüyor. Türkiye’de yenilenmiş cep pazarı yılda yüzde 25’lik büyüyor. Ülkemizde her yıl ortalama 11 milyon sıfır cep telefonu satılıyor. 2021 itibarıyla cep telefonu pazarı 4.6 milyar dolara ulaştı. Yenilenmiş telefon sektörü toplam telefon satışlarının yüzde 1’i değil. Ancak 2025’te bu oranın yüzde 15’e çıkması ve sektörün yıllık büyüklüğünün 1.5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.”
CİHAZ ALIRKEN BU DETAYA DİKKAT!
Mehmet Akif Özdemir, yenilenmiş cihaz almak isteyenlerin Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) yetki belgesine ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘yenileme merkezi lisansına’ sahip, kurumsal şirketleri tercih etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Özdemir, şöyle devam etti: “Biz sahip olduğumuz Ticaret Bakanlığı lisansı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun veri tabanından IMEI numarası ile yenilediğimiz tüm cihazların sorgulamalarını yapıyor, herhangi bir suça karışıp karışmadıklarını, kayıp ya da çalıntı durumlarını kontrol ediyoruz. Dolayısıyla güvenlik konusunda büyük bir soru işaretini yok etmiş oluyoruz. Bu noktada yenilenmiş cihaz ve ikinci el cihaz arasındaki farkın altını çizmek isterim.”
DÖNGÜSEL EKONOMİK ETKİSİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ
Mehmet Akif Özdemir, hem KDV indirimi ve taksit avantajlarıyla hükümetin sektöre teşvikleri hem de tüm dünyada döngüsel ekonomiye geçişin önem kazanmasıyla pazarın hızla büyüyeceğine dikkat çekti. Özdemir, “Bilgisayar, akıllı saat, robot ve süpürge gibi cihazları yenilemek ve yeniden ekonomiye kazandırmak değerli bir şey. Cep telefonunun sıfırdan üretilmesi ve kullanılması yaklaşık 85 kilogram karbon salınımına sebep oluyor. Bir ağacın bu salınımı dengelemesi yaklaşık 20 yıl sürüyor. Döngüsel ekonomiyi destekleyip sıfırdan üretim yerine yenilenmiş cihaz tercih etmek doğal kaynakların korunarak gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmak anlamına geliyor” diye konuştu.
TELEFONUN ÖMRÜ NASIL UZAR?
Öncelikle pilin sağlam olması telefonun kullanım süresini oldukça uzatıyor. Bu nedenle pil ömrünü uzatmak için bunlara dikkat edin:
- Orijinal şarj cihazı kullanın.
- Telefonunuzu yüzde 100 olana kadar şarj etmeniz telefonunuzun bataryasının ömrünü kısaltır. Dolum noktasına ulaşmasına rağmen prizden çıkarmadığınızda batarya zorlanmaya devam eder.
- Tekrar şarj etmeden önce pilin tamamen bitmesine izin vermeyin.
- Telefon şarj olurken kullanmayın.
- Telefonunuzun kılıfı takılıyken şarj ederseniz, üretilen ısıyı hapsedersiniz. Bu da pilin ve telefonun diğer dahili bileşenlerinin ısınmasına neden olur.
- Bunlara ek olarak, şarj soketini temiz tutun, hoparlörü temiz tutun, ekran koruyucu kullanın, direkt sıcağa maruz bırakmayın (sıcak havalarda güneşin altında bırakmak gibi) ve uygulamaların en güncel versiyonlarını kullanmaya özen gösterin.