Bircan TavasBebeği meme emmeden kesmenin pratik yolu

HABERİ PAYLAŞ

Bebeği meme emmeden kesmenin pratik yolu

Bebeği memeden kesme birçok anne için stres ve kaygı kaynağı. Peki çocuğu memeden kesmeye nasıl alıştırmalı? Ne zaman yapmalı? Nasıl yapmalı? "Ya psikolojisi bozulursa? Ya yetersiz beslenirse?" gibi soruların yanında, bir de çevremizdeki bilmiş teyzelerle uğraşırız. Şimdi pratik bilgilerle kafanızdaki sorulara cevap bulacağız.

Çocuk ile annenin ilk iletişim ve güven bağının kurulduğu emzirme dönemi her iki taraf içinde çok özeldir. Bebek annesinin memesini emerken sadece beslenmez, annesiyle bağ kurar. Doğru kurulan güvenli bağlanma, sürecinin ilk adımlarıdır. Bu ilk adımlar, çocuğun ileride sağlıklı bir kişilik oluşturması için çok önemlidir.

Haberin Devamı

Bebeğim ne zamana kadar anne sütü almalı?

Yaşamın ilk 6 ayı anne sütüyle beslenen çocukların astım ve orta kulak iltihabı gibi hastalıkları yaşama ihtimali 2-3 kat daha azalır. 6 aydan sonra ek gıdayla birlikte bebek 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmeli. Anne sütü, bebek için en önemli besin değerlerini taşıyan kaynak.

Meme bırakma sürecine başlamadan önce, yeni düzen hakkında dikkat edilecek noktaları çevrenize söyleyin. Birlikte hareket etmeye özen gösterin.

Çocuğu memeden keserken travmatik bir etki bırakmamak, anne-çocuk arasındaki ilişki ve bağı zedelememek gerekir. Doğru bilinen yanlış yöntemler (meme ucuna salça sürme, çocuğu memeden tiksindirme, birden memeyi kesme, meme bırakma sürecini travmatik hale getirme) kesinlikle uygulanmamalı.

Memeden kesmeye ne zaman başlamalıyım?

Memeden kesmeye karar vermeyi, sizin ve bebeğinizin psikolojik, fizyolojik olarak rahat olduğu bir dönemi seçin. Tahammül sınırınızın az, stresli ve huzursuz olduğunuz bir zamanda buna karar vermeyin.

Kendinizi suçlu ya da kötü hissetmeyin. Çocuğunuzun bu süreci yaşaması gelişiminin bir parçası olduğunu, onun daha bağımsız ve özgüvenli gelişmesini sağlayacak bir adım attığınızı unutmayın.

Meme emme duygusal bir süreç. Memeden kesmeye anne ve bebeğin hazır olduğu zamanda başlanmalı.

Memeyi nasıl bıraktıracağım?

İlk yöntem; bebeğin hazır olduğu zamanı bekleyerek memeyi bırakmasını sağlamak. Ama bu süreçte ebeveynin çok iyi bir gözlemci olması ve objektif değerlendirmesi gerekir.

Haberin Devamı

İkinci ve çok kullanılan yöntem aşamalı olarak memeden kesmek.

Çocuğunuzun bu süreçte biraz ısrarcı olması normal. Tutarlı ve net bir tutum sergileyerek ona güvende olduğu hissini verin. Kaygı ve endişelerinizi çocuğunuza yansıtmayın. Çocuk meme emmek istemiyorsa ısrarcı olmayın.

Çocuğunuzla tensel teması kesmeyin. Çocuğunuzun duygusal ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin. Günlük hayat ve oyun rutininizi aynı şekilde sürdürün.

Emzirme süreniz azaldığı için çocuğunuzun aç olduğunu düşünmeyin. Emzirme süresini kısaltarak sonrasında bardak ya da suluktan beslemeye devam edin. Bebeğiniz belli bir süre sonra buna alışacaktır.

Çocuğunuzun süte tolerans sınırını gözlemleyin. Süt ihtiyacının yerine geçecek ek besinleri menüsüne ekleyin.

Gündüz kesilen meme emme sürecinde istenen başarıya ulaşılınca akşam sürecine geçin.

Uyku zamanları uyku rutini oluşturun. Kitap okuyun, ninni söyleyin, masaj yapın. Bebeğinizin sakin ve güven içinde uykuya dalmasına yardımcı olun.

Kıyafetlerinizi seçerken çocuğun memeye kolay ulaşabileceği ya da çağrışım yapacağı giysiler giymemeye özen gösterin. Onun anlayabileceği düzeyde açıklamalar yapın.

Haberin Devamı

Tüm uğraşmalarınıza rağmen meme emmeyi bıraktıramıyorsanız baskıcı bir tutum oluşturmadan uzman desteği alın. Böylece bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.

Sevgilerimle…

www.bircantavas.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder