Çocuklarda işitme kaybı, farklı gelişim süreçlerinde gözlenmektedir. Bebeklik döneminde dış kulak, orta kulak ve iç kulak sistemindeki hastalıklar (orta kulak iltihabı, sıvı birikmesi vb.) işitme kaybına neden olur. Bazen de bebek işitme kaybı ile dünyaya gelir. Dünyada tahmini 34 milyon çocuktan 1000/5 işitme kaybı yaşamaktadır. Doğumsal işitme kaybının %70'i kalıtımsal kökenli olmasına rağmen gebelik sonrası kısımda da iç kulak enfeksiyonları ve ateşli hastalıklar etkilidir.
Çocuklarda işitme kaybı nedenleri:
- Menenjit
- Prematüre doğum
- Biyolojik anomaliler
- Kafa travması
- Genetik faktörler
- Gebelik sürecindeki ateşli hastalıklar
- İlaç kullanımı
- Sarılık
- Ateşli havaleler
- Kulak enfeksiyonları
Özellikle prematüre doğan çocuklar ile menenjit hastalığı geçiren çocukların işitme tarama testleri detaylıca yapılmalı ve düzenli odyolojik kontrollerden geçirilmelidir.
Bebeklerde işitme kaybı belirtileri nelerdir?
Bebeklerin ilk üç ayda ani ses duyduğunda sıçraması, ağlaması beklenir. Uykuda bile olsa bebeğiniz yüksek sese tepki vermelidir. Bebeğin duyduğu sese karşı başını çevirmesi, sesin kaynağını araması gerekir. Yaşına bastığında tek ya da iki kelimelik yönergeleri algılamalıdır. (otur, anneye ver, gel vb.)
Söylediklerinizi anlamıyor gibi davranıyorsa, adına tepki vermiyorsa, yaşıtlarından geç konuştuysa ya da konuşmuyorsa, sesleri ayırt etmekte ve adlandırmakta zorlanıyorsa işitme sorunu yaşıyor olabilir.
Eğer bu gelişim basamaklarını yapmıyorsa işitme testi yapılması önemlidir. İşitme testinde bir sorun çıkmadıysa “otizm” riski taşıyabilir. Bunun için çocuk psikiyatristine başvurmalısınız.
İşitme becerisi çocuğun bilişsel, motor, davranış , iletişim becerileri ile sosyal gelişimini etkiler. Konuşma becerisi işitme ile başlar. Bebeğin konuşmasında ilk üç yıl çok önemlidir. Bebeklik döneminde yeterli uyarana sahip olmayan çocuğun beyindeki sinaps bağlantılarının kurulması yeterli olmayacaktır. Bu da çocuğun bilişsel gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi diğer gelişim alanlarını da sekteye uğratacaktır.
Dikkat etmeniz gereken nokta…
Yeni doğan bebeğinizin mutlaka hastaneden çıkmadan işitme testini yaptırın. Bebeğinizin periyodik kontrollerinde kulaklarını kontrol ettirmeyi, şüpheli bir durum varsa işitme testini yeniden yaptırmayı unutmayın. Erken tespit edilen işitme kayıplarında çocuğun bilişsel ve dil alanındaki kayıpları ilk üç yıl içinde hızlıca özel eğitim desteği ile toparlanabilmektedir. Çocuğunuzun gelişimini takip ederken bu detaylara dikkat etmeniz ileri ki yıllarda yaşayacağınız sorunları azaltacaktır.
Sorularınız için farkligelisencocuklar@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.
Sevgilerimle...