Benim gibi günde 8 saat uyuyan bir “uykucu” için çevremde sayıları her geçen gün daha da artan çok az uyumakla övünen hatta günde 4-5 saat uyumayı bir gurur vesilesi gören insanlarla baş etmek ne kadar zordur anlatamam.
Az uyumayı verimliliğin, başarının anahtarı gibi anlatanların, uykuya düşkün insanları tembellikle itham edenlerin aslında ne kadar yanıldığını iki yıl önce Arianna Huffington’ın yazdığı benim ise maalesef yeni okuyabildiğim “Uyku Devrimi” kitabı olağanüstü bir şekilde ispatlıyor.
Arianna Huffington, 2005’te haber sitesi Huffington Post'u kurdu. Site o kadar başarılı oldu ki 6 yıl sonra AOL'e 315 milyon dolara satıldı. Arianna Huffington, Time’ın her yıl yayınladığı Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesine 12. sıradan girdi. Huffington 2007’de bir sabah ofiste düştü.
Uyandığında bir kan gölü içindeydi. Çenesini kırmıştı. Apar topar hastaneye kaldırıldı. Doktoru ona tek bir soru sordu: “Uyuyabiliyor musunuz?” Bu kaza Arianna’nın hayatını değiştirdi. Hayatındaki o değişimin merkezinde ise uyku vardı.
Başarılı ama sağlıksızlar...
Huffington kitabında az uyuyan kişilerin kendilerinin iddia ettiği gibi iyi örnek olmaktan öte çok kötü örnekler olduğunu rakamlar ve örneklerle anlatıyor.
Bu kişiler bir anlamda başarılılar ancak neredeyse tamamına yakını dürtü kontrol bozukluğu yaşıyor, çok çabuk öfkeleniyor. Çoğu ya çok yiyor ya da aç geziyor, baş ağrısı, tansiyon ya da mide rahatsızlıklarıyla mücadele ediyor.
Huffington’a göre toplumun genelinde var olan “Başarı eşittir üretkenlik” anlayışı teknolojik cihazlarla 7/24 temas halinde oluşumuzla bir araya gelince uykusuzluk salgını ortaya çıkıyor.
Uyanış ve ileriye giden yol
Kitabın ilk bölümü “Uyanış” neden uykuya ihtiyaç duyduğumuzu anlatıyor. Tarih, din, bilim ve ekonomiden kanıtlar sunulan bölümde istatistiklerle okuyucuya niçin yastığa baş koyması gerektiği aktarılıyor.
Kitaba göre uyku bozukluklarının ABD bütçesinde açtığı gedik 63 milyar dolardan fazla... Bu noktada Huffington’ın önerisi büyük şirketlerin uyku bozukluğu sorununu ciddiyetle ele alması ve çalışanları için uyku odaları ile uyku üniteleri oluşturması.
Kitabın ikinci bölümü “İleriye Giden Yol” ise daha iyi uykunun sırları veriliyor: “Daha iyi uyumakla ilgili bugüne kadar duyduğunuz bütün tavsiyeleri alıp camdan atın.”