1916-1922 yılları arasında İngiltere’de başbakanlık yapan, Çanakkale’de Atatürk ve silah arkadaşlarının diz çöktürdüğü Lloyd George, Mustafa Kemal’i şöyle anlatıyor:
“Yüzyıllar nadiren dâhi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o da Türk Milleti’ne nasip oldu.”
★
Gazi Paşa’nın askeri ve siyasi dehası üzerinden yapılan bu tür anlatımlardan farklı olarak bu ay KAFA Dergisi bambaşka bir Mustafa Kemal Atatürk kapağı ve portresiyle sunuyor okuyucusuna. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kaleminden daha önce hiçbir yerde okumadığımız bir Atatürk portresi...
★
Prof. Ortaylı, “Şiirle yetişen bir neslin temsilcisi” diyor Mustafa Kemal için ve ekliyor: “Atatürk’ün yazdığı metinlerde ona şiirin kazandırdığı bir akıcılık olduğunu görürsünüz. Gençliğe Hitabe müthiştir. Aynı şekilde Nutuk’a giriş sanki güzel bir çarşı tasviriyle romana giriş gibidir.”
★
İlber Hoca, Atatürk’ü “Samimi bir kitap okuru” diye tanımlıyor. Atatürk’ün okuduğu tüm kitaplar bugün Çankaya Köşkü’nde ve Anıtkabir’deymiş.
Peki, kimleri okurdu Atatürk? En çok sevdiği kitap neydi mesela?
“Atatürk’ün Çalıkuşu’nu okuduğunu ve çok beğendiğini biliyoruz mesela” diyor Ortaylı ve okuduğu yazarların bazılarını şöyle sıralıyor:
“Hüseyin Rahmi, Reşat Nuri, Ahmet Rasim, Falih Rıfkı, Tevfik Fikret, Mehmet Emin Yurdakul ve siyaseten başka bir yerde dursa da Nazım Hikmet...”
★
İlber Ortaylı, Atatürk için sık sık “Bu milletinin aranan adamı” ifadesini kullanır. KAFA’daki yazısını da aynı şekilde bitirmiş ama bu sefer bugüne kadar okuduğum Atatürk’ü en güzel anlatan tanımlamalardan birini ekleyerek:
“Atatürk’te mantık, kurmaylığın verdiği coğrafya, tarih merakı, edebi bir zevk ve metin anlayışıyla yan yana gelmiştir. Atatürk birçok özelliğinin yanı sıra bu yönüyle de bu milletin aranan adamıdır. Hep arıyoruz onu... Bu eğitim düzeyi, bu anlayış ve bu kopuşla daha da aramaya devam edeceğiz.”
★
79 yıl önce bugün kaybettik Ata’mızı. Ve tam da İlber Hoca’nın söylediği gibi onu her geçen yıl daha da özlemle anıyor ve arıyoruz.
10 Kasım 2017, Cuma 05:00
Haberin Devamı