Tıpkı 3 Kasım 2002’de Türkiye’de yapılan genel seçimlerde AK Parti’nin doğuşu gibi bu sefer ekonomik kriz Yunanistan’da yeni bir iktidar doğurdu: SYRİZA.
* * *
SYRİZA, Yunanistan’da 5 yıldır ekonomik krizden bunalan halkın beklediği her sözü verdi: AB’ye ve IMF’ye borçların silinmesi, asgari ücrete zam, ödenemeyen banka borçlarının silinmesi, yoksullara ücretsiz elektrik, toplu taşıma, gıda ve kira yardımı, sağlık reformu, emekli maaşına düzenleme ve zenginlere ekstra vergi...
* * *
Bütün bu vaatler SYRİZA’yı iktidar yaptı ama iktidarda tutmaya yetecek mi?
Yunanistan’ın borçlarının silinmesine başta Almanya olmak üzere bir çok AB ülkesi karşıydı... Bu itirazlarında ısrar mı edecekler yoksa Yunanistan’ın genç liderine yardım eli mi uzatacaklar?
[[HAFTAYA]]
Türkiye 2002 seçimleri sonrası AK Parti iktidarıyla ekonomik krizden çıktı ve siyaseten ve ekonomik olarak uzun süreli bir istikrar dönemi yakaladı.
Ancak 2002 Türkiye’si ile 2015 Yunanistan’ı arasında önemli bir fark var.
Ne o?
Yunanistan’ın bugünkü dış borcu, Türkiye’nin 2002’deki toplam dış borcunun (129 milyar dolar) iki katı!
* * *
Oyların yüzde 36’sını alıp iktidar olan SYRİZA’nın (Radikal Sol Koalisyon) seçimi kazanmasını sağlayan en önemli vaadi, halka kemer sıktırmak yerine, IMF ve AB ile yeniden masaya oturarak 240 milyar euro borcu büyük kısmını sildirerek yeniden yapılandırmak.
SYRİZA Lideri Çipras, 1953’te Almanya için yapılana benzer bir borç silme planı için AB ile yeniden masaya oturacağını söylüyor. Ve ekliyor, “Silmezlerse, euro Bölgesi’nden çıkarız.”
Cipras’ın ve tabii ki SYRİZA’nın kaderini AB belirleyecek.
AB tarafından gelen haberler, ‘borç silme’ fikrine hâlâ sıcak bakılmadığını gösteriyor.
* * *
Kaldı ki AB’ye olan borçlar dışında her koalisyon gibi Yunanistan’daki koalisyonun ‘teknik’ sorunları da var.
SYRİZA bir sol koalisyon, içinde Maoculardan, Troçkistlere, demokratik sosyalistlerden, ekolojistlere kadar birçok farklı grup ve politik eğilim bulunuyor. Gel gör ki SYRİZA’nın koalisyon ortağı ANEL sağ bir parti ve ‘kemer sıkma karşıtı politikalar’ dışında neredeyse hiçbir konuda SYRİZA ile ortak bir söylemi yok.
Bu da şu demek: Yunanistan’daki koalisyon hükümetini özellikle karar alma süreçlerinde zor günler bekliyor olacak.
* * *
40 yaşında bir adamın, insan hakları ve özgürlükler temelinde, emeği ve işçiyi koruyan söylemlerle burnumuzun dibinde iktidar olması çok hoş...
Çipras, canımız ciğerimiz...
Ama Türkçemizde bir tabir vardır. Biriyle ilgili konuşurken, “O iyi de çevresi kötü” derler.
Çipras’ın koalisyon ortağını, yarın öbür gün masaya oturmak zorunda kalacağı AB liderlerini; Merkel’i... düşününce insan kendine engel olamıyor:
“Çipras iyi de çevresi kötü be usta.”
27 Ocak 2015, Salı 04:00
Haberin Devamı