Siyaset, gündem yazmaktan aşırı sıkıldım. Bugün biraz daha faydalı bir iş yapıp size kendi seyrettiğim iki belgesel, bir program, bir de kitap tavsiye edeceğim. Bir pazar günü siyaset analizi okumaktan çok daha faydalı ve keyifli olacağına inanıyorum. Umarım beğenirsiniz.
DOĞAL OLMAYAN SEÇİLİM
Genetik mühendisliği bugün öyle bir noktaya geldi ki bırakın büyük klinikleri, araştırma laboratuvarlarını artık Amerika’da evlerinin garajında bilimsel çalışmalar (!) yapan “biyokorsanlar” var. Jennifer Doudna’nın “CRISPR Devrimi” sayesinde artık sıradan meraklı bir vatandaşın evinde klonlama yapması mümkün. Bu teknolojiyle insan, köpek ya da bir fare...
Bir canlının genomunda istenmeyen bir geni çıkarmak ya da yerine başka istediğiniz bir geni eklemek için bilim insanı olmanız gerekmiyor. Ukrayna’da üç ebeveynli bebekler dünyaya getirildiğini biliyor muydunuz? Genetiğin bir yandan umut diğer yandan endişe veren bu yüzünü NETFLİX’teki “Doğal Olmayan Seçilim” belgeseli müthiş anlatıyor. Tavsiye ederim.
HİPERNORMALİZASYON
Gerçek olmadığını biliyorsunuz ama yine de normal olarak kabul ediyorsunuz. Her gün tahmin edilmesi güç, kontrolden çıkmış gibi görünen olaylar oluyor. Ama her şeyi normal kabul etmeye devam ediyoruz. Hypernormalisation, Adam Curtis’in 2016 yılında çektiği müthiş bir belgesel.
İlk kez bir Sovyet yazar 1980’lerdeki Sovyet halkının ruh halini tanımlamak için kullanmış hipernormalizasyonu... Belgeselde ise dünyanın son 40 yılı, özellikle de Ortadoğu anlatılıyor. Amerika’nın Arap-İsrail meselesinde Hafız Esad’a attığı kazıkla Suriye’yi nasıl Sovyet yanlısı yaptığını, canlı bomba eylemlerinin nasıl kim tarafından başlatıldığını, Kissenger’ın Ortadoğu için ortaya koyduğu “Yapıcı Belirsizlik” tezinin nasıl bir coğrafyayı kana buladığını... YouTube’da izlenecek en güzel belgesellerden biri.
OLMAZ ÖYLE SAÇMA TARİH!
YouTube’da Celal Şengör ve Yaşar Nuri Öztürk’ün katıldığı son 20 yıldaki programlar, konferanslara dair müthiş bir arşiv var. Çok öğretici. Vakit buldukça izliyorum. Size de tavsiye ederim. Ancak şu sıra benim favorim “Olmaz Öyle Saçma Tarih”! İlker Canikligil ve Emrah Safa Gürkan Hoca’nın İran Devrimi’nden İstanbul’un Fethi’ne; tarihe dair her alanda hazırladıkları içerik olağanüstü.
KİMSESİZ ŞARKILAR...
Gökhan Dağıstanlı KAFA Dergisi’nin en çok okunan yazarlarından. Kısa süre içinde müthiş bir okuyucusu oldu. Gökhan’ın ilk kitabı Kimsesiz Mektuplar’ın ardından ikinci kitabı Kimsesiz Şarkılar da raflarda yerini aldı. Aşk Doktoru 4.0 diyorum ben Gökhan’a ☺ Şaka bir yana okuyucusu çok olsun.