Candaş Tolga IşıkMilli şuur

HABERİ PAYLAŞ

Haberin Devamı

Turgut Özal Japonlar’ın Batı’ya meydan okuyan ilerleyişi karşısında , 1980’li yıllarda Japon eğitim sistemine ilgi duyar. Bir Japon pedagog (çocuk psikoloğu) heyetini Türkiye’ye davet eder. Heyet, gözlemlerinin sonuçlarını takdim etmek üzere, zamanın Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler ile birlikte Başbakan Turgut Özal’ın huzuruna çıkar. Eğitim alanında uzman olan heyetin kararı kısa ve kesindir.
- Sizin gençlerinizde milli şuur yok!
Özal ve kurmayları şok olur.
“Nasıl yani..?” derler. Japon heyetinin sözcüsü pedagog başlar anlatmaya:

[[HAFTAYA]]

- Bizde okul öncesi eğitim her çocuğun Hiroşima ve Nagazaki’ye götürülüp gezdirilmesiyle başlar. İkinci Dünya Savaşı’nda atom bombasıyla yerle bir edilen bu bölgeleri biz, gelecek nesillere ibret olsun diye aynen koruruz. Buraları çeşitli bilgiler vererek onlara gezdirir ve gösteririz. Atom bombasıyla hiçbir canlının ve bitkinin yaşayamaz hale geldiği bu yerleri çocuklarımız büyük bir dikkat ve hayretle seyreder. Bu gördükleri manzaralar onların taze hafızalarında hiçbir zaman silinmeyecek derin izler bırakır. Ve yine deriz ki: “Eğer siz çalışmazsanız, vatanınızı korumaz, milletinizi sevmezseniz, birlik ve dirlik içinde olmazsanız; işte böyle düşmanlar sizin ülkenizi bombalar, yakar, yıkar ve yaşanmaz hale getirir. Ama çalışırsanız, güçlü olursanız yücelir, milletiniz yükselir. Dünyadaki bütün insanlar size saygı duyarlar. Artık çalışmak ve çalışmamak konusunda kararınızı siz verin…”
Türk yetkililerden biri: “İyi de bizim Hiroşima ve Nagazaki’miz yok ki” der.
Japon heyetinden biri cevap verir:
“Bir metrekareye bin merminin düştüğü Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı tarihî savaş alanları sizde. Dünyanın en gelişmiş ve güçlü ordularına karşı Türkler olmazları olduruyor ve bütün dünyayı hayretler içerisinde bırakan bir zafer kazanıyor. İşte sadece bu olay, bu bölge ve bu zafer dahi gençlerinizin milli şuur kazanmalarına yetecek örneklerle dolu. Bu sebeple gençlerinizi Çanakkale'ye götürüp gezdirmelisiniz. Bölgeyi bilerek gezmeli, atalarının ne olmazları başardığını gururla görmeli, iftiharla öğrenmelidirler... Daha sonra onlara demelisiniz ki; sizler de birlik beraberlik içinde çalışmazsanız, düşmanlarınız yine gelirler, Çanakkale'yi işgal etmeye kalkışırlar, yurdunuzda özgür yaşamayı size layık görmezler... Ama çalışır, teknolojiyi yakalarsanız, ülkenizi kalkındırır, ilerleyen ülke haline getirirseniz, düşmanlarınızın sizi etkileri altına alma cesaretleri yok olur. Özgürlüğünüzü korursunuz.. İki büklüm değil, başınız dimdik yaşarsınız!”
* * *
Nusrat gemisinin Çanakkale Boğazı’na mayın döşeyip bir zaferin fitilini ateşlediği 7 Mart günün 100’üncü yıldönümü olan 7 Mart 2015’te İstanbul’daki İş Bankası Müzesi’nde “Derinlerden Siperlere: Çanakkale Destanı” isimli muhteşem bir sergi açıldı.
İddia ediyorum; Çanakkale Savaşları ile ilgili bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı ve en iyi sergi...
Her şey o kadar kusursuz hazırlanmış ki sergi alanını gezerken 100 yıl önce Çanakkale’yi gezer gibi hissediyorsunuz.
15 Ağustos’a kadar vaktiniz var.
Bugün pazar, kendiniz için, çoluğunuz çocuğunuz için, ülkeniz için bir şey yapın ve bu sergiye mutlaka gidin.

İŞ BANKASI MÜZESİ: HOBYAR MAH. BANKACILAR CAD. NO: 2 BAHÇEKAPI EMİNÖNÜ BaNkaSı MüzeSi:
Tel: (212) 511 13 31

Sıradaki haber yükleniyor...
holder