Kaz Dağları’na 40 km mesafedeki altın arama çalışmalarına dair kamuoyu tepkisi her geçen gün daha da büyürken Maden Mühendisleri Odası’nın bölgede yaptığı çalışmanın raporu yayınlandı. Okumanızı öneririm. Bilim insanları akıldaki tüm sorulara çok net yanıtlar vermiş.
Altın arama çalışmaları Kaz Dağları’nda mı yapılıyor? Kaz Dağları’nda ekosistemi tehdit eden başka kaç maden daha var?
Bu madende siyanür kullanılıyor mu? Bu cevherden ne kadar gelir elde edilecek? Yeraltı suları kullanımına etkisi nedir? Madenin Atıkhisar Barajı’na etkisi ne? Bölgedeki hava kalitesini nasıl etkiliyor? Kesilen ağaç sayısı ne? Yasal izinlerin tamamı alınmış mı? Bilim insanları tarafından kaleme alınmış bu raporu okuyun, zira Maden Mühendisleri Odası bu ön çalışmanın ardından kapsamlı bir başka rapor daha yayınlamaya hazırlanıyor.
Aslına bakarsanız Türkiye için en az Kaz Dağları eteklerindeki altın arama çalışmaları kadar hatta Maden Mühendisleri Odası’nın raporuna bakılırsa oradakinden çok daha büyük tehdit şu an Ordu’daki altın arama çalışmaları!
Fatsa’nın Yukarı Bahçeler Engiz Mevkiinde 2015 yılında faaliyete başlayan siyanürlü altın madeni, kestane ormanlarını ve tarım alanlarını yok ediyor. Fatsa ve Ünye ilçelerindeki altın madenleri 1140 dekar kestane ormanıyla 729 dekar tarım arazisini yok etti.
Sular kirlendi, üretilen meyve ve sebzeler zarar gördü, bölgede heyelanlar meydana geldi. Mevcut altın madenlerine yenilerinin eklenmesi için bölgede sondaj çalışmaları sürdürülürken Ordu Çevre Derneği Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmeciliği yapan şirketin alanını genişletme girişimi üzerine kampanya başlattı. Hiç şüphe yok ki Kaz Dağları’nın üstü altından değerli! Peki Ordu’nun üstü ne?! Altın madeninin bulunduğu bölgede yaşayan fındık üreticileri ağaçlardaki meyve veriminin düştüğünü, ürün kalitesinin de bozulduğunu söylüyor.
Su kaynaklarının kirlendiğini, derelerden akan sulara ellerini bile sokamadıklarını dile getiriyorlar. Vatandaşlar Ünye, Şenyurt Mahallesi’nde sondaj nedeniyle sularına “içilemez” raporu verilmesine rağmen ısrarla sondaj yapılmasına isyan ediyor.
Ünye Kaymakamlığı hukuki itirazlar sonuçlanana kadar sondaj çalışmalarının durdurulacağını söylemiş ama göstermelik bir aranın ardından sondaja devam edilmiş. Yemyeşil Ordu’nun havadan çekilen görüntülerine bakınca insan kahroluyor. Çanakkale’deki tahribatın 10 misli! Kaynak: Odatv, Yusuf Yavuz özel haberi.