Ülkemizde, halk arasında oldukça karıştırılan bir konuyu bu yazımda ele almak istedim. Çocuk gelişimci kimdir? Pedagog kimdir? İkisinin birbirinden farkı nedir? Hep birlikte inceleyelim.
“Biz pedagog arıyoruz, siz bize yardımcı olamazsınız.”“Geçen gün bir pedagoga gittik, çocuğumun gelişim alanlarında gecikme olduğunu söyledi.”
Çocuk gelişimi alanında çalışan ve emek veren birçok hocam, meslektaşım yukarıdaki iki cümleyi meslek hayatları boyunca oldukça sık duymuşlardır. Öncelikle gelin hep birlikte bir yanlışı düzeltmekle başlayalım… Sıkça duyduğumuz pedagog unvanına sahip kişiler kimlerdir?
PEDAGOG KİMDİR, NE İŞ YAPAR?
Pedagog kelime anlamı olarak "eğitim bilimci, eğitimci" demektir. Yani pedagog çocuk eğitimcisidir; çocuk psikoloğu, çocuk gelişimci, çocuk psikiyatristi veya çocuk psikolojisi uzmanı DEĞİLDİR.
Ülkemizde 1982 yılında çıkarılan bir yasayla üniversitelerdeki "pedagoji bölümü" kapandı ve böylece devam eden yıllarda "pedagog" unvanı alan uzman olmadı. Pedagog unvanına sahip kişi 1982 yılından önce üniversite mezuniyetine sahip ise çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapabilir ama çocukları tedavi edemez. 1982 yılından sonra mezun olmuş herhangi bir kişi de pedagog unvanına sahip olamaz.
ÇOCUK GELİŞİMCİ KİMDİR?
Çocuk Gelişimci, üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölümü'nden 4 yıllık lisans mezuniyetine sahip mezunlarına verilen unvandır. "Uzman" unvanı alabilmesi içinse aynı alanda yüksek lisans eğitimi tamamlamış olmalıdır. Böylece Çocuk Gelişimci “uzman” unvanını alabilir, kendisine "çocuk gelişim uzmanı" denebilir.
ÇOCUK GELİŞİMCİ VEYA ÇOCUK GELİŞİM UZMANI NE YAPAR?
Normal gelişim gösteren, özel gereksinimli, tıbbi hastalığı olan, korunmaya muhtaç ve gelişimsel olarak risk grubundaki 0-18 yaşındaki çocuk ve ergenlerin gelişimlerine yönelik gelişimsel testler kullanarak tanı ve değerlendirme yapan; bunların neticesinde de gelişimsel destek programları hazırlayarak uygulayan, aile ile görüşmeler gerçekleştirip çocukla ilgili araştırma yapan meslek grubudur.
ÇOCUK GELİŞİM UZMANI,
- Gebelikten başlayarak, ebeveynlere bebeklerinin gelişimi hakkında bilgi verir ve destekler.
- Çocuğun tüm gelişim alanlarını değerlendirir, raporlar ve düzenli takip eder.
- Çocuğun değerlendirilmesi sonucunda ihtiyaçlara yönelik gelişimi destekleyici programlar hazırlar.
- Çocuğun gelişimsel olarak sapmalarını erken dönemde fark edebilir ve bunun sonucunda gerekli olan erken müdahale programını uygular.
- Hastanede yatarak tedavi gören ya da tedavi gören çocukların tedavi süreçlerinde gelişimlerini destekleyici çalışmalar yapar.
- Çocuğun yeteneklerini, öğrenme becerilerini önceden tespit eder özel yeteneklilik/özel öğrenme güçlüğü gibi bir durum varsa aileye danışmanlık yapar.
Bir çocuk gelişimci mezuniyeti sonrasında da eğitim almaya devam eder. Yetkinlikleri doğrultusunda çocukların ve ailelerin hayatlarına güzel dokunuşlarda bulunabilir, yaşanan problem durumlarını en aza getirecek çalışmalar yapabilir.
Kıymetli okuyucular, çocuğunuz ya da kendiniz için bir destek almadan önce lütfen seçmiş olduğunuz uzmanınızı çok yönlü araştırın, diploma ve sertifikalarını görmek istemekten çekinmeyin.