Deniz TemurBlender olmadan çocuk beslemenin yolları

HABERİ PAYLAŞ

Blender olmadan çocuk beslemenin yolları

Başlarda her şey ne kolaydı! Blender kullanarak hazırlanan çorbaları bebeğiniz güzelce yiyordu. Ancak zaman geçtikçe çocuğunuz katı gıdaları kabul etmeyen bir beslenme düzeninde takılı kaldı. Siz de ne yaparsanız yapın, nereye giderseniz gidin yanınızda blender taşımaya başladınız. Bu noktaya gelince çocuğunuzun hiçbir zaman katı gıdaları yemeyeceği fikri sizi kaygılandırmaya başlamış olabilir. Buradan geri dönüş mümkün. İşte size blenderdan geçirilmiş yiyeceklere alışık olan çocukları katı gıdaya geçirmeye yardımcı bir kaç öneri.

Haberin Devamı

 ÇOCUĞUNUZ ÇİĞNEMEYİ BİLİYOR MU?

 Blender kullanılarak beslenen çocukların bir kısmı çiğneme becerisi kazanmış olmasına karşın bir kısmı bu beceriden yoksundur. Eğer çocuğunuz tüm dişleri çıkmış, tıbbi olarak çiğnemeye engel bir durumu yoksa ve yaşı 3’ü geçmişse mutlaka çiğneme kabiliyetini geliştirici destek alın. Bu destek önerim hiçbir gıdayı çiğnemeyen çocuklar için elzemdir. 

 Bunun aksine, eğer çocuğunuz ana öğünlerinde blenderdan geçirilmiş yiyecekler yemesine karşın ekmek, kuruyemiş, meyve, kraker, patates kızartması gibi katı gıdaları tüketebiliyorsa çiğneme becerisi gelişmiş sayılır. Bu durumdaki çocuklar daha çok içinde katı taneler olan yarı akışkan yiyecekleri tüketmekte zorlanırlar. Bu eksiklik ağız içi koordinasyonu sağlayan deneyimin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir tablo yaşıyorsanız çocuğunuza içinde taneler olan, kontrolü zor, akışkan gıdalar vermek yerine daha az blender edilmiş, mümkünse çatalla ezilmiş şekilde yiyecekleri sunarak işe başlamalısınız. Aşırı akışkan içindeki katılar çocuklarda boğulma hissini tetikleyeceğinden beslenme zorlaşacaktır.

 NE YEDİĞİNİ BİLİYOR MU?

 Blenderdan beslenen çocukların çoğu çiğneme becerileri gelişmiş olmasına karşın katı gıdaları yemeyi reddederler. Bunun en büyük nedeni çocukların blender edilmiş haldeki yiyeceklerin orijinal hallerini hiçbir zaman bilmemeleridir. Çocuklar aslında sizinle aynı yiyeceği yediklerinin farkında değildir. Bu farkındalığı oluşturmak için yapılması gereken ilk şey çocuklarla yiyecekleri birlikte hazırlamak ve blender etme sürecinde çocukların değişimleri görmesini sağlamaktır. Bu deneyimleme sırasında çocuklara “Aslında sen de bizim gibi sulu köfte yiyorsun. Ancak bizim gibi yemeye henüz hazır değilsin. Hazır olunca deneyebilirsin. Haydi şimdi senin yemeğini blendera koyup sevdiğin şekle sokalım” diyerek çocuğa güven telkin edilebilir. 

Haberin Devamı

 YEMEĞİN ORJİNAL HALİNİ MUTLAKA SUNUN

 Çocuğunuzun tabağına güvenli yiyeceğinin yanına mutlaka denemesi için yemeğin orjinal halini de koyun. Burada dikkat edilmesi gereken şey yemeyin diğer yiyeceklere karışmaması ve tanelerinin suyundan ayrılması olmalıdır. Çocukların çoğu özellikle de seçici yiyici çocuklar karışık haldeki yiyeceklerden kaçınırlar. Bu nedenle ayrı bir kaba çocuğun denemesini istediğiniz yiyecekten makul miktarda koyun. Yemesi için ısrarcı olmayın, denemek istemezse zorlamayın.

 MUTLAKA SİZ DE YİYİN!

 Çocukları yeni yiyeceklere alıştırmanın en etkili yolu o yiyeceklerin yanlarındaki yetişkinler tarafından tüketildiğini bilmektir. Çocuğunuza güvenli yiyeceğin yanında denemesi için sunduğunuz besini mutlaka masada sizin de tüketiyor olmanız gerekir. Çocukların tek başlarına beslendikleri düzenlerde yeni yiyeceklerin denenmesinin mümkün olmadığı hatırlanmalı.

Haberin Devamı

 GÜVENLİ YİYECEĞİN MİKTARINI AZALTIN

 Çocuğunuzun yukarıdaki aşamalara uyum gösteriyor, tabağındaki yeni yiyecekleri yemese bile tabakta kalmasını kabul ediyorsa artık güvenli yiyeceklerin miktarını azaltmaya başlayabilirsiniz demek. Tabağa koyduğunuz güvenli yiyeceklerin miktarını çocukta tam bir doygunluk oluşmayacak şekilde porsiyonlayın. Doygunluk hissi yeterince olmayan çocuk zamanla yanındaki yiyeceklere de ilgi göstermeye başlayacaktır. Eğer süreçte çocuğunuz dolmadığını ve güvenli yiyecekten istediğini söylüyorsa ona diğer yiyeceği denemesini teklif edin. Kabul etmiyorsa ısrar etmeyin ve güvenli yiyecekten bir miktar verin. Denemese bile denemesini istediğiniz yiyecekleri sunmayı sürdürün. 

 KOLAYLAŞTIRICILARI KULLANIN

 Çocuklar yoğurt, ayran, hoşaf gibi kolaylaştırıcı yiyeceklerle yeni besinleri denemeyi kabul etme eğilimindedirler. Eğer bu tür yiyecekleri tüketmek konusunda pozitif bir çocuğunuz varsa besinleri siz de bu tür yiyecekleri sos olarak kullanarak tüketebilirsiniz. Örneğin, köfte yiyorsunuz. Köfteyi çatala batırıp yoğurda bandırıp tüketebilirsiniz. Bu tür bir alternatif çocukların deneme cesaretini arttırır.

 YİNE DENEMEYECEK DEMEYİN

 Çocuklar yeni yiyecekleri denemek için uzun zamana ihtiyaç duyarlar. Ancak unutmayın ki değişim bir anda gerçekleşir. Günlerce hatta haftalarca çocuğunuz sunduğunuz yiyecekleri denemeyesiniz. Ancak bir kez denediğinde bunun artık değişim zamanı olduğunu ve işlerin hızla yoluna gireceğini bilin. Yine yemeyecek diye masaya olumsuz duygular koymak yerine. Zamanı gelince yiyecek diyerek çocuğunuza güvenin. 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder