Prematüre bebekler özellikle de 10 haftadan daha erken doğan prematüre bebeklerin gelişimleri daha yavaş bir eğri izleyebilir. Bu yavaş gelişim eğrisi prematüre bebeklerin ek gıdaya geçiş zamanlarını, beslenme şekillerini de etkileyen önemli bir faktördür. Bu hafta prematüre ebeveynleri için beslenme sırasında dikkat etmeleri gereken 3 önemli başlığı yazdım.
Haydi birlikte göz atalım!
BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAMAYIN
Prematüre bebek sahibi ebeveynler, çocuğunu diğer çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuk kendine has bir gelişim hızına sahiptir. Bu kendine has olma hali her çocukta olduğu gibi prematüre doğan çocuklar için de geçerlidir. Çocuğunuzun boyunu, kilosunu, becerilerini diğer çocuklarla kıyaslamak yerine doktorunuzla temas halinde kalarak çocuğunuzu kendi gelişimi içindeki istikrarına odaklanın. Eğer çocuğunuz prematüre olmasına karşın ondan beklenen gelişim eğrisine uygun büyüyorsa lütfen kaygılanmayın.
DAHA HIZLI BÜYÜSÜN DİYE DAHA ÇOK BESLEMEYİN
Çocuklar daha fazla yiyerek büyümezler. Her çocuk ihtiyacı kadar besin tüketerek büyür. Bu nedenle ‘daha fazla yesin ve prematüre olma farkını kapatsın’ bakış açısındaysanız bu fikirden hemen uzaklaşın. Şunu hatırlayın ki ihtiyaçtan fazla beslenen çocuklar daha az yemek yeme, daha fazla besin seçme davranışı gösterirler. Bu da ihtiyaçtan daha az beslenme anlamına gelir.
Özellikle bu kurala ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat etmek önemli. Ek gıdaya geçiş süreci olarak adlandırdığımız 6-12 ay arası dönem çocukları katı gıdaya, fazla lezzetlere ve farklı dokulardaki yiyeceklere alıştırmak için kullandığımız bir dönemdir. Bu dönemde çocukların asıl besini anne sütü yokluğunda ise formül mamadır. Ana öğünler anne sütü/formül mama düzenine göre planlanmalıdır. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçişte ihtiyaçtan fazla besin tüketiyorsa anne sütü/formül mama alımı azalacaktır bu da gelişimini yavaşlatacaktır.
Unutmayın! Hiçbir ek gıdanın kalorisi ve besleyiciliği anne sütü/formül mama kadar yüksek değildir. Önceliği çocuğunuzu emzirmeye yada formül mamaya vermeniz gelişim için önemli.
DÜZENLENMİŞ YAŞINA GÖRE DEĞERLENDİRİN
Prematüre bebekleri değerlendirirken doğum yaşı yerine düzenlenmiş yaşına göre karar vermek çok daha sağlıklı sonuçlar almamıza yardımcı olur. Ek gıdaya geçiş sürecine başlarken de düzenlenmiş yaşına göre çocuğun becerilerini gözlemek önemli. Eğer çocuğunuz düzenlenmiş yaşına göre 6’ncı ayına ulaşmış, kendi başına oturma becerisini göstermeye başlamış, eliyle bir şeyleri tutma refleksi gösteriyorsa ek gıdaya geçişe hazır demektir. Eğer kendi başına oturma becerisi henüz yeterli değilse çocuğunuza ek gıdaya geçiş için biraz daha zaman tanıyın.