Bundan 6 ay önce, sağ el bileğimden ameliyat olmuştum. Uzun bir süredir kullanamadığım bileğimi sevgili doktorum Ayhan Kılıç sayesinde tekrar kullanabilir hale gelmiştim. Aynı problemden muzdarip yakın kız arkadaşım Esra da Ayhan hocanın yolunu tuttu. Taa İzmir’den atladı geldi 13 aylık bebeğiyle. Anneler bilir, 13 aylık hala anne sütü alan bir bebekle, sağ elini kullanamayan bir annenin ne kadar acı çektiğini. İşte bizim Esra’nın da durumu içler acısıydı.
Oğlu Poyraz dünya tatlısı, yüzünden gülümsemesi hiç eksik olmayan, hani “köşe yastığı” diye tabir ettiğimiz, oturttuğun yerden kalkmayan bir bebek. İnsanın bir çocuk daha yapası geliyor ona baktıkça. Poyraz bebek uyumadan önce annesini emen ve uykuya anne memesinde dalan bir bebek. Annesi onu gece 3:30’da bir kere daha emziriyormuş. Bu arada ne emzik, ne de biberon kullanmış Poyraz. İşte bu, bizim için bir sorun oldu. Çünkü Esra ameliyat olduktan sonra 1 gece hastanede yatmak zorundaydı.
Ameliyat sabahı, Esra’nın çok erken hastanede olması gerekiyordu. Bu yüzden evden sabaha karşı 5:30’da çıktı. Yanımda mışıl mışıl uyuyan Poyraz’la kala kaldım. Her şey Poyraz’ın yarım saat sonra meme istemesiyle kabusa döndü. Pışpışlanmak nedir bilmeyen, anne kucağında ve hatta memesinde uyumaya alışmış minicik bir bebeği nasıl sakinleştirebilirsiniz? Kucağıma aldım, pışpışladım, telefonuma kaydettiğim uyku ninnilerinden çaldım ona ve nihayet biraz direndikten sonra hemen uyudu. Ama uyku bana artık haramdı. Bir gece sonra tüm gün Poyraz’la yalnız kalacaktım ve bu bebek biberonu, pıpışı bilmiyordu.
Uyku Rutini Oluşturmak
Sabah ilk işim markete gidip bildiğim en iyi devam sütünden almak oldu. Evde kızlardan kalan biberonu sterilize ettim ve Poyraz efendiyi biberonla tanıştırdım. Daha vahim bir tablo beklerken, Poyraz hem biberonu sevdi, hem de sütü. Oral dönem dediğimiz, her şeyi ağzına sokma döneminde olduğu için, eline ne tutuştursam ağzına sokuyordu zaten. Biberon da önce dişlerini kaşıyabileceğini sandığı bir oyuncaktı onun için, ama emme refleksi hala güçlü olan bir bebek için, biberondan damlayan sütün tadını alınca, bizimki başladı afiyetle sütü içmeye. İlk sorunumuz böylece halloldu. Sıra geldi uyku rutini oluşturmaya.
1 yaşındaki bebeklerin gece beslenmeye ihtiyaçları yoktur. Anne memesinde uyuyan bebekler, bunu tamamen alışkanlıktan yaparlar. Annelerin dikkat etmesi gereken tek şey, bebeklerini uyku saatine yakın emzirmemektir. Ya uykudan sonra, ya da uyumadan en az 1 saat önce emzirmelidirler. Böylece memede uyuyan bebek durumu yaşamazlar. 1 yaşındaki bebekler için gece emzirmesi de kesinlikle gereksizdir. Bebek bunu bir uyku rutini haline getirir ve artık geceler hem anne hem de bebek için işkenceye dönüşür. Gece mızmızlanan bebeği sadece pışpışlayarak, uykusuna devam etmesi gerektiğine alıştırmak en iyisidir. Bebeğin uykusu bölünmesin diye odada ışık ve uyaran seslerin olmamasına dikkat etmek de çok önemli.
İşte bunların hiçbiri bizim Poyraz bebeğin uyku rutininde yoktu. 2 gece boyunca, her mızmızlandığında kucağıma almak yerine onu pışpışladım. Evet ilk iki gece hiç uyumadım ama 3. gece bir mucizeye tanık olduk hep birlikte. Uyumadan hemen önce emmeyen Poyraz artık memede uyumuyordu. Uyku saatinde ninni albümü dinlediğinde kendi kendine ninni mırıldanıp 5 dakika içinde uyuyordu. Uyuturken sadece sırtını okşadık, kucakta sallamadık. Gece uykusunda mızıkladığında yine sadece sırtını okşayıp pışpışladık. Gece sütü için kalkmadı ve o gece hiç kucak istemedi minik Poyraz.
Sadece 3 gün
Bebekler, biz yetişkinlerden çok daha çabuk adapte olurlar. Bu yüzden siz istikrarlı olduğunuz sürece, bebeğinizin uyku rutini oluşturması, sandığınızdan daha kolaydır aslında. Eşinizden de mutlaka yardım alın. Belki ilk 2 gün, gece pışpışlamalarına sizin yerinize eşiniz kalkmalıdır. Çünkü bebeğiniz sizi gördüğünde emmek isteyecektir. İlk 3 gün her türlü uykusuzluk ve sinir bozukluğuna rağmen, sonucun herkes için harika olacağını bilin.