Yaşlı yetişkinlerin COVID-19 rahatsızlığını daha ağır geçirme riski var. Ancak pek çok yaşlı birey maalesef sosyal mesafe ve hijyen direktiflerini pek de ciddiye almıyor. Ailelerin bu durumdan memnun olmamaları ve çocukların da onlara kızmaları nedeniyle ciddi tartışmaları oluyor. Eğer aileniz veya büyükleriniz corona virüs önlemleri konusundaki kurallara uymakta direniyorsa, onlarla etkili ve saygılı iletişim kurabilmeniz için 5 ipucu var.
Çocuk-ebeveyn ilişkisinin doğasından dolayı; yaşı ne olursa olsun çocuklar, değiştirilmesi gereken alışkanlıklardan ebeveynlerine bahsetmesi gereken doğru insanlar olmayabilir. Yaşlılar bazen yetişkin çocuklarını hala küçük çocuklar olarak görür. Eğer durum böyleyse, ailenizin güvendiği ve sözünü dinleyeceği birine ulaşarak onun vasıtasıyla bu iletişimi kurabilirsiniz. Ailenizin güvendiği aile dostu, kardeş veya din adamı gibi onları rahatlatacak bireylere ulaşmayı deneyin.
İletişiminizin ve onları uyararak davranışlarını değiştirmelerini istemenizin temelinde sevginizin ve onları uzun yıllar görme isteğinizin olduğunu yansıtın. Bu sohbetin sevgiden çok kontrol isteğinden doğuyormuş gibi hissettirmesi olası olduğundan konunun kontrol değil sevgi temelli olduğunu iyi yansıtmalısınız.
Talimatları takip etmeyen ebeveynlerinizle herhangi bir iletişiminiz ilk olarak saygı ve merakla başlamalı. Haklılık ve lütufkarlık bu konuda fayda sağlamaz. Yetişkin çocuk ne kadar haklı olursa olsun, aileler bundan pek etkilenmez. Onların bu davranışının ardındaki sebepleri anlamak için sorular sorun ve cevaplarını dinleyin. Tam olarak ne noktada olduklarını duyduktan sonra bunu sözlü olarak onlara tekrar ederek onları anladığınızı gösterin. Bazen insanların dürtülerini bulmak, davranışlarını değiştirmeye yardımcı olur. Sonrasında kendi davranışlarını çocuğun onlara yapmasını söylediği şekilde değil, kendilerine uygun şekilde değiştirebilmeleri için yollar bulmalarına yardımcı olabilirsiniz.
Ebeveynlerinizin bilgilerini nereden aldıklarını bulun. Pek çok ailede daha yaşlı nesiller, salgını ciddiye almayan ve karantina ile sosyal mesafenin gereksiz olduğunu söyleyen kaynakları takip edebiliyorlar. Ailenizin doğru, bilim kökenli verileri aldığından emin olun.
Ebeveynleriniz kendilerini COVID-19’dan korumak için uyarılarınızı dikkate almıyorlarsa bile, onlara saygı gösterin, sevin ve destekleyin. Bağlılık duygusu bu zamanda yaşlılar için çok temeldir ve bu nedenle onlara bağlı kalmanın yeni yollarını gösterin.
Sosyal mesafe önlemleri, okul ve iş yerlerinin kapanması ve şirketlerin evden çalışma sistemine geçmesi gibi uygulamalar, yeni bir gerçeklikle yüzleşmeye neden oldu.
Sosyal varlıklar olduğumuz ve insanlara yakın olup bağ kurmayı sevdiğimiz için, bu davranışımızı değiştirmek ve izolasyon sürecinde olmak yalnızlık hissi yaratır.
Yaşam durmuş gibi hissetsek de, hayatımıza nasıl devam edebileceğimizi öğrenebilir ve belli bir bakış açısını da koruyabiliriz.
Hazırlıklı olmak, sakin kalmak ve başkalarının sağlığını kontrol etmek ile özbakım uygulamalarında bulunmak, tarihteki bu zorlu anı aşmanıza yardımcı olur. COVID-19’un geçici bir hastalık olduğunu ve hayatın tekrar normale döneceğini unutmayalım.
Corona virüs salgınında ruh sağlığınıza iyi bakmanızı sağlayacak bazı ipuçları aşağıdadır.
Kaygı bozukluklarına sahip olan ve olmayan pek çok insan kaygılı hissediyor.
Kaygı, gelecekte olabilme ihtimali olan bir konuda derin düşünmek ve endişelenmektir. Virüs, göremediğiniz bir şey olduğu ve yeterince insan test olmadığı için, taşıyıcıların kim olduğunu bilmiyorsunuz ve bu nedenle diğer insanlar, dokunduğunuz şeyler ve gittiğiniz yerler konusunda aşırı ihtiyatlısınız. Bu da daha fazla kaygı yaratıyor; çünkü gerçek bir tehlike olmasına karşın virüse dair belirsizlikler ve bilgi eksikliği kaygıya sebep oluyor.
Corona virüs şu anda pek çok insan için ciddi bir sağlık endişesine sebep oluyor. Ancak haberleri dinleyen, korkunun etraflarını sardığını düşünen pek çok çocuk için bu durum daha kritik olabilir.
Peki ebeveynler çocuklarının durumun farkında olmaya devam ederek korkularını yönetmeleri konusunda nasıl yardımcı olabilirler?
Hali hazırda endişelerini ifade eden çocuklarda, ebeveynler bu korkuyu aşabilmeleri için hazır olmalı. Ancak çocuk korkusunu ifade etmiyorsa aileler genellikle bunu konuşup konuşmama konusunda kararsız kalır. Ailelerin, çocuklarının endişelerinin olabileceği konusunda onlar bundan bahsetmeseler bile farkındalık sahibi olmaları gerekir.
Çünkü çocukların bu konudan bahsetmemeleri, onların aklında soru işaretleri olmadığı anlamına gelmiyor.
Onlarla açıkça iletişim kurulmalı; çünkü bu sayede size sorularla gelebilirler ve eğer gerekli olduğunu ve yardımcı olacağını düşünüyorsanız siz de konuyu açabilirsiniz.
Ayrıca çocuğunuzun sorabileceği soruların yanıtları için önceden kendiniz de konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Çocukların duygularını ifade etmeleri için yer ve zaman verin:
Uzmanlar, yeni coronavirüs hastalığı olan COVID-19’un yayılımını önlemek için sosyal mesafe ve bireysel karantina uygulamasını öneriyorlar ve bu da büyük kısmımızı izolasyona itiyor.
Virüse dair haberleri takip etmek ve tuvalet kağıdı bulmayı düşünmek haricinde pek bir şey yapmıyor olma ihtimaliniz yüksek.
Peki coronavirüs kaygınıza dair ne yapabilirsiniz?
COVID-19 korkunuz için ruh sağlığınıza yardımcı olacak pek çok şeyi bir araya getirdim.
Bu liste haber kanallarından başka bir şeye bakmak çok zorken bile herhangi bir anda uygulanabilir.
Bunu şu şekilde düşünün: Stresinizi azaltmak, kriz anları ile başa çıkmanın en iyi yollarından biridir. Çok fazla stres bağışıklığınıza ve ruh sağlığınıza zarar verir.
Ayrıca bu kadar uzun süre kaygı içinde kaldıktan sonra biraz rahatlamaya da ihtiyacınız var.