Doç. Dr. Eren ErdemÇökme kırığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

HABERİ PAYLAŞ

Çökme kırığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Çökme kırığı, bel omurlarının çökmesi sonucunda görülen bir kırık şekli. Bu rahatsızlık, genelde yaşlılarda ve kemik dansitesine, yani osteoporoza bağlı olarak görülen bir hastalık.

T12 omurga çökmesi kırığı, omurga çökmesi sonucunda oluşan kırıkların yaklaşık yüzde 5-10 kadarı boyun omurlarında, yüzde 70 kadarı bel ve sırt omurlarında, kalan kısmı ise aşağı kısımlarda meydana gelir. En fazla sorun, sırt ve bel omurlarının birleşim yeri olan T12 sırt omuru ile birinci bel omurudur. Bu bölge omurganın en fazla hareketli olan kısmıdır.

Haberin Devamı

Çok ağrılı bir durumdur ve tedavi edilmezse, 6 ay- 1 sene arasında hastayı ne yazık ki yatağa bağlar. Hatta bazen hastaları ömür boyu yatağa bağlayabilir. Bu hastalığın tedavisi yaklaşık 15 senedir yapılabiliyor.

Minimal invaziv bir şekilde, kalemden daha ufak bir iğneyle sırttan girilerek, bir kavite yaratıp, kavitenin içine medikal çimento yerleştirilir. Sıvı şeklinde konulur ve çok kısa sürede sertleşir.

Hem kemiğin kırığını stabilize eder hem de kaybolan yüksekliğine döndürmeye çalışılır. İşlem sonucunda kemik, kalıcı bir şekilde alçıya alınmış olur.

Çökme kırığı tedavisi

Çökme kırığı tedavisinde amaç; omurganın bütünlüğünün korunması, ağrının giderilmesi ve kırığın restore edilmesidir. Kırığın zamanla kamburluğa neden olmaması ve ilerleyerek omuriliğe zarar vermemesi hedeflenir. Kırık nedeniyle oluşan kemik basısı ve omurilik sıkışması düzeltilmeye çalışılır. Tedavinin erken dönemde uygulanması, kısmi felcin oluştuğu hastalarda iyileşmeye yardımcı olur.

Öncelikle kırığın iyileşmesi amacıyla doğru tespit yapılmalı. Korse ve alçının kullanım süresi genellikle 3 aydır. T12 omurunun tespit edilmesi ve dondurulmasıyla uygulanan enstrümentasyon ve füzyon tedavisi de uygulanabilir.

Bazı çökme kırıklarında ise, vertebroplasti tedavisi uygulanabilir. Bu tedavide lokal anesteziyle ciltte açılan kesiden girilerek, T12 omurga çökmesi kırığı geniş iğnelerle düzeltilmeye çalışılır.

Bu işlem sonucunda hastanın ağrısı çok kısa sürede, hatta bazen saatler içerisinde büyük oranda geçer. Tedavi sonucunda hastalar, ayağa kalkıp gündelik yaşantılarına devam edebilirler.

Haberin Devamı

Hastaların yaşam kalitesini geri kazanabilecekleri bu tedavi yöntemi ile ayrıca yatmaya bağlı olarak gelişebilecek akciğer enfeksiyonları, kabızlık ve hastalarımızın sağlığını doğrudan etkileyebilecek tüm diğer sorunları ortadan kaldırabiliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder