Anne olmak kesinlikle isteğe tabidir ve olmak istemeyenler mecbur hissetmemeli, hissettirilmemelidir. Bebek sahibi olmak, kadının da erkeğin de hazır olması ve istemesi halinde güzel bir durum. Zoraki bir görev değil bu ve olmamalı da. Ama anneliği, babalığı tatmak isteyenler dilerim yeni yılda dualarına, dileklerine, hayallerine kavuşurlar.
HAMİLE KALAMIYORUM
SORU: Hocam, 34 yaşındayım ve 1.5 senedir denememize rağmen hamile kalamadım. Artık hevesimi de inancımı da kaybediyorum. Eşim de üzülmemem için vazgeçmemizi söylüyor. Ancak ben yaşım itibarıyla daha fazla ertelemek istemiyorum. Hamile kalmam için ne önerirsiniz?
CEVAP: Öncelikle 1 sene deneme süresini normal kabul ederim ama bunu geçince (daha önce muayeneden geçilmiş olsa dahi) doktora gidilmesi elzem hale gelir. Bu süreçte muayene oldunuz mu, fizyolojik bir sorun olma ihtimali elendi mi? Bu nedenle mi denemeye devam etme kararı aldınız? Bunları bilmek isterdim. Önceliğimiz gebeliği önleyen fizyolojik ya da psikolojik bir neden var mı, bunu öğrenmek. Soruna bağlı olarak da yolları sunacaktır doktorunuz. Ve aklınızda olsun; duygusal olarak çıkmaza giren bebek denemelerinde, ovülasyon yani yumurtlama dönemi takibini göz ardı edip bir süre akışta kalmak, çiftlere iyi gelebiliyor.
KALITSAL BİR SORUN OLABİLİR Mİ?
SORU: Hocam, eşim 5 kız kardeşin en küçüğü ve ablalarının çocuğu olmamış. Biri de hâlâ deniyor. Kalıtsal bir sorun olabileceğini düşündüm. Bu mümkün mü? Şu an düşünmüyoruz ama ya çocuğumuz olmazsa diye korkuyorum, ona da söyleyemiyorum.
CEVAP: Gebe kalamama nedenleri birden çok başlık altında incelenir. Oosit (yumurta hücresi) üretimi ile ilgili sorunlar, sperm üretimi ve spermin iletilmesiyle ilgili sorunlar, yumurta hücresi ile sperm hücresinin karşılaşması ve birleşmesiyle ilgili sorunlar olasıdır. Tüplerin tıkanması, asherman sendromu, doğumsal-genetik anatomik bozukluklar, psikolojik sebepler ve bilinmeyen nedenler... İnfertilite de pek çok hastalık gibi genetik yollarla aktarılmış olabilir. Ancak eşinizin anne ve babası böyle bir sorun yaşamamış, çocukları var. Başka üst nesillerden aktarımla ilgili ise hakim olduğum bir bilimsel veri yok. Eşiniz jinekolojik muayene olursa yumurtalıkların ve rahmin durumunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca siz de ürolojik muayenenizi olun, içiniz rahat etsin. Güzel düşünmenizi tavsiye ederim.
KÜRTAJLA İLGİSİ VAR MI?
SORU: Hocam, ben eşimden önce 4 kürtaj geçirdim ve şu an hamile kalamıyorum. Ancak kürtajlarımı söylemediğim için bu durumu doktoruma da soramıyorum. Bununla ilgisi olabilir mi?
CEVAP: Asherman sendromu denen bir sorun vardır; kürtaj ya da benzer cerrahi işlemlere bağlı olarak rahimde oluşan yapışmalar ve bu yapışmalar kaynaklı döllenen yumurtanın yerleşebileceği alan bulamaması halidir. Dolayısıyla gebeliği önleyen bir şeydir. Maalesef bu, ihtimaller dahilinde. Hasta doktor gizliliğini unutuyorsunuz. Doktorunuzla bu durumunuzu paylaşmalısınız. Zaten rahimde böyle bir sorun varsa görecektir. Hormonal ilaçlar ya da cerrahi müdahale; durumunuza göre tedaviniz yapılır. Ve dilerim bundan sonraki yaşamınızda kürtaja gerek kalmayacak biçimde korunursunuz. Çünkü bu kadar sık kürtaj, sağlıklı bir şey değil. Kürtajı bir korunma yöntemine çevirmemek gerek. En kısa zamanda bebeğinizi kucaklamanızı diliyorum.