Kadın doğurganlığının en önemli parçası olan rahimle ilgili genel diyebileceğim pek çok soru geliyor. Sizi aydınlatıp bazı bilgileri doğru yerlere koymak adına bugün bunlara yer vermek istedim. Umarım sizin kafanızdaki bir soru da yanıt bulmuş olur.
SORU: RAHİMDE EN FAZLA NE KADAR YUMURTA BULUNUR?
CEVAP: Ahh benim canlarım. Durup durup başa dönüyor gibiyiz ama hâlâ bilinmediğine göre anlatmaya devam edeceğiz tabii. Yumurtalar rahimde değil, yumurtalıklarda bulunur. Rahim, döllenmiş yumurtanın tutunarak büyüdüğü ve bebeğin geliştiği kaslı bir organdır. Yumurtalıklar ise kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Özetle yumurtaları üreten ve depolayan bezlerdir. Bir kadın doğduğunda yumurtalıklarında yaklaşık 1-2 milyon civarında yumurta bulunur. Bu sayı ergenliğe kadar azalır ve doğurganlık dönemi boyunca her ay düzenli olarak azalmaya devam eder.
SORU: RAHİM NEDEN KANAR?
CEVAP: Adet kanamasından bahsediyoruz sanırım. Adet kanaması, rahim iç duvarının yenilenmesi sürecinin bir parçasıdır. Her ay rahim iç duvarı hamilelik için hazırlanır ancak hamilelik olmazsa bu doku dökülür ve kanama olur. Bunun adı da regl yani adettir.
SORU: RAHİM KANSERİ NEDEN OLUYOR?
CEVAP: Rahim kanseri, rahim iç duvarındaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşur. Tam olarak neden olduğu bilinmese de yaş, obezite, hormon bozuklukları gibi risk faktörleri vardır. Düzenli muayene ve taramalarla, aşıyla hem önlemek hem de erken teşhis etmek mümkündür.
SORU: RAHİM ALINMASI NE DEMEKTİR? NİYE İHTİYAÇ DUYULUR?
CEVAP: Rahim alınması yani histerektomi, rahim organının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Genellikle miyomlar, endometriozis, kanser gibi rahim hastalıklarının tedavisinde rahmi alırız. Ve kadının yaşamını korumak adına rahimden vazgeçilmesi gerekiyorsa (birden fazla görüş almak kaydıyla) bu işlemin yapılması önemlidir.
SORU: RAHMİM ALINACAK. RAHİM ALINMASI SONRASI CİNSEL HAYAT NASIL OLUR?
CEVAP: Rahim alınması, cinsel isteği etkilemez. Ancak ameliyat sonrası iyileşme sürecinde cinsel ilişkiye ara vermek gerekebilir. Bir de psikolojik etkiler nedeniyle isteksizlik yaşanabilir tabii. Profesyonel yardım almanızı öneririm böyle bir durumda.
SORU: RAHİM NAKLİ MÜMKÜN MÜDÜR?
CEVAP: Doğuştan rahim olmaması, rahim kanseri gibi hastalıklar nedeniyle rahmin alınması ya da rahimdeki yapısal bozukluklar nedeniyle rahim nakline ihtiyaç duyulabilir. Özellikle Akdeniz Üniversitesi’nde rahim nakliyle ilgili önemli başarılara imza atıldı. Ancak bu tamamen doktorlarınızın size özel değerlendireceği çok hassas bir karar. Ayrıca sıklıkla yapılan bir operasyon değil, bunu da belirtmeliyim.
SORU: BÜYÜTME AMELİYATI YAPILABİLİR Mİ?
CEVAP: Rahim büyütme ameliyatı genellikle yapılmaz. Rahmin yapısı itibarıyla böyle bir ihtiyaç da doğmaz. Ancak bazı durumlarda rahmin şeklini düzeltmek için cerrahi müdahale gerekebilir. Ya da myomların çıkarılması işlemi yapılır. İşte o zaman rahme müdahale ederiz.