Doç. Dr. Gökçen ErdoğanBartolin kulağa nasıl geliyor?
HABERİ PAYLAŞ

Bartolin kulağa nasıl geliyor?

Değişik değişik kistler, kadınların yumurtalıklarına, rahimlerine savaş açmış gibi geliyor değil mi? Hayır. Bedenimiz onlarla baş etmeyi biliyor, e tabii biz doktorlar da. Size düşen düzenli muayene ve tedavinin aşamalarına riayet etmek.

Bartolin kulağa nasıl geliyor

PATLAMA OLASILIĞI VAR MI VE HEPSİ ALINMAK ZORUNDA MI?

SORU: Hocam, ilişkide acı ve yanma hissim oluyordu. Doktorum bartolin kistim olduğunu söyledi ve bir ilaç verdi. Ne yapılacağına sonraki kontrolümde karar vereceğini söyledi. Bartolin kistleri apse yapıyormuş. Benimki de yapmış. Bunun patlama olasılığı var mı? Ya da bütün bartolin kistlerinin alınması gerekiyor mu acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Bartolin kistleri, vulvada bulunan küçük bezlerin tıkanmasıyla oluşan sıvı dolu keselerdir. Çoğunlukla belirti vermezler ancak bazı durumlarda ağrı, şişlik ve hassasiyete yol açabilirler. Ve evet maalesef patlayabilirler. Bu, kistin enfekte olması ve apse oluşması durumunda daha olasıdır. Kist patladığında, irin ve sıvı vulvadan dışarı akar. Bu durum genellikle geçici bir rahatlama sağlar ancak kistin tekrarlama riski vardır. Kist patlarsa nasıl anlarsınız? Vulvada ani ağrı ve şişlik, kızarıklık ve hassasiyet, irin akıntısı ama en önemlisi de ateş ve titreme olursa hemen doktora başvurmanız gerekir. İlişkide acı ve yanma yapıyorsa apse yapmış olabilir. Bu durumda da alınması gerekebilir. Her bartolin kisti alınmaz, hayır. Bazen takip ve tedavi yetebilir. Genelde büyük ve ağrılıysa, tekrar tekrar enfekte oluyorsa ve cinsel ilişkiyi zora koşuyorsa alınmasını isteriz. Doktorunuz, kistin boyutuna, semptomlarınıza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak tedavi seçeneklerini sizinle konuşacaktır. Adres belli.

Bartolin kulağa nasıl geliyor

AMELİYATTAN SONRA ADET GÖRMEDİM YUMURTALIKLARIMI MI ETKİLEDİ?

SORU: Hocam, 3 ay önce bartolin kistim ameliyatla alındı. Ve o günden beri adet görmüyorum. Neden böyle bir şey olmuş olabilir? Kistlerim yumurtalıklarıma zarar verdiği için olabilir mi?

CEVAP: Normal şartlar altında böyle bir etki beklemeyiz. Tamamen farklı bir nedene dayanıyor olmalı. İlişkili olasılıkları değerlendirmem gerekirse; ameliyat stresi ve yaşanan hormonal dengesizlik adetinizi geçici olarak etkilemiş olabilir. Ameliyat sonrası kuvvetli enfeksiyon varsa adet döngünüze etki edebilir. Ya da nadiren de olsa ameliyat esnasında yumurtalıklara zarar verilmiş olabilir. Böyle bir şey yaşanmadığını umuyorum. Ama net yanıt için doktora gitmeniz ve muayene olmanız şart. Sonrasında uygun tedaviyle sahalara bomba gibi dönersiniz.

Haberin Devamı

Bartolin kulağa nasıl geliyor

KIZLIK ZARIMA YAPIŞIP ZARAR VEREBİLİR Mİ?

SORU: Hocam, bartolin kistim var ama alınması gerekmiyormuş. Doktorum düzenli takip yeterli dedi. Ancak ben henüz 23 yaşındayım ve bakireyim. Bu kistin kızlık zarıma yapışması ve ona zarar vermesi mümkün mü acaba?

CEVAP: Bartolin kisti bu suçlama karşısında şaşkın. Hayır, bartolin kisti kızlık zarına yapışık olamaz. Bartolin kistleri, vulvada bulunan bartolin bezlerinin tıkanmasıyla oluşan sıvı dolu keselerdir. Kızlık zarı ise vajinanın girişini kaplayan ince bir zardır. Bu iki yapı birbirinden anatomik olarak farklı yerlerde bulunur ve bağlantılı değildir. Bartolin bezleri vajinanın girişinin yakınında, vulvanın iç dudaklarında bulunurken, kızlık zarı vajinanın daha derinlerinde, vajina girişinin hemen içinde yer alır. Bu nedenle, bartolin kistinin kızlık zarına yapışması anatomik olarak mümkün değil. Ama siz bir biçimde kızlık zarınızın etkilendiğini düşündüren bir kanama ya da his yaşıyorsanız mutlaka muayene olup sebebini öğrenmelisiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder