Doç. Dr. Gökçen ErdoğanBartolinden kurtulmak

HABERİ PAYLAŞ

Bartolinden kurtulmak

Bartolin, ölümcül sonuçları olan, korkulacak bir kist değildir. Ama kistin çoğu kez çıkarılması gerekir. Hedefimiz tekrarlamamasıdır çünkü. Peki çeşitli nedenlerle tekrarlarsa?..

Bartolinden kurtulmak

KİSTİM PATLADIKTAN SONRA KURULUK VE KAŞINTI BAŞLADI

SORU: Hocam, bartolin kistim patladıktan sonra vajinal kuruluk şikayetim ve kaşıntım başladı ama ilaçlar fayda etmedi. Ailemde erken menopoz öyküsü de var. Östrojen seviyemi sınırda buldu doktorum. Acaba ben de risk grubunda mıyım?

CEVAP: E2 yani östrojen hormonu, üreme çağındaki kadınlarda doğurganlıkla ilgili fikir veren bir hormon. Yani beklenen değerlerin dışında olması halinde menopozun habercisi olabilir. Yaşınızı belirtmemişsiniz. FSH ve LH seviyenizi bilmek isterim. Bu yumurtalık düzeninizden sorumlu olan hormonların değeridir. AMH testi yapılması önemli. Kandan bakılan ve yumurta rezervinize ilişkin sonuçlar veren bir test. Bartoline gelince; bartolin bezleri vajinal kayganlığı sağlayan sıvıları salgılayan bezlerdir. Dolayısıyla onunla ilgili sorunların vajinal kuruluğa ve buna bağlı tahriş ve kaşıntıya neden olması mümkün. Ama kuruluk şikayetini kesinlikle direkt bartoline bağlamak doğru olmaz. Östrojen eksikliği, mantar belki psikolojik birçok sebep sayabilirim. Tüm hormonlarınıza detaylı bakıldıktan ve muayeneniz yapıldıktan sonra yeni bir tedavi düzenlenebilir. Erken menopoz risk grubunda olup olmadığınız da böylece ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Bartolinden kurtulmak

ŞİŞKİNLİK VE AĞRI NORMAL Mİ NEDEN TEKRAR EDİYOR?

SORU: Hocam, bartolin kistim ikinci defa, iğneleme yöntemiyle alındı. Ama üzerinden epey zaman geçmesine rağmen hem şişlik hem de ağrı var, normal mi bu? Ve neden tekrar ediyor kistim, herkeste böyle midir?

CEVAP: Bartolin kistlerine yol açan şeyi bir tıkanıklık olarak düşünebilirsiniz. Vajinal kayganlığı sağlayan sıvı üretiliyor ve tıkanıklıktan dolayı sağlıklı biçimde salınamıyor. Bu da bir apse şeklinde görülüyor. Burada kalıcı çözüm şu; bartolin kistinin kapsülüyle beraber alınması. Yani tıkanıklığın çözümlenmesi. Sorunun kökten çözümü budur. Tıkanıklığı tedavi etmek yerine biriken sıvıyı iğneyle çektiğiniz sürece tekrarlama olasılığı vardır. Tedavi yöntemiyle ilgili gibi görünüyor sorun yani bu yaşadığınız. En kısa zamanda muayene olun.

Haberin Devamı

Bartolinden kurtulmak

ALERJİK REAKSİYON GÖSTERDİM YENİDEN TEDAVİ OLMAYA KORKUYORUM

SORU: Hocam, bartolin kistimde gümüş nitratla dağlama yapıldı ve bütün vücudum şişti. Alerjik reaksiyon gösterdim. 10 gün hastanede yattım. İyileştim, üstünden 14 ay geçti ve kistlerim tekrarladı. Bunun nedeni ne olabilir? Yeniden tedavi olmaya korkuyorum. Çünkü gümüşe alerjik reaksiyon gösteriyor vücudum.

CEVAP: Bartolin kistinin boşaltılması sonrası kapsülün gümüş nitratla dağlanması ve kistin yeniden oluşumunun engellenmesi gibi bir tedavi vardır. Size bu uygulandı sanırım. Gümüş nitrata alerjinin nedeni dozun doğru kullanılmaması mıydı, sindiriminize karışması mıydı, direkt temas mıydı, bilemiyorum ancak elbette bu tespitten sonra yeniden uygulanmamalı. Cerrahi yöntemle kapsülün çıkarılmasını öneririm. Lütfen en kısa zamanda muayene olun. İhmal etmenizi istemem.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder