Doç. Dr. Gökçen ErdoğanBebekler ve gerçekler
HABERİ PAYLAŞ

Bebekler ve gerçekler

Gönül istiyor ki isteyenler hamile kalsın, hamile kalanlar sağlıkla doğursun, sağlıkla doğuranlar keyifle büyütsün, büyüyenler de aynı sağlıkla yeni bir nesil getirsin dünyaya. Ama anahtar bu işte; sağlık. Önce onu gözetmeli.

Bebekler ve gerçekler

DOKTORUM ‘ALACAĞIM’ DİYOR POLİP HAMİLELİĞİ ENGELLER Mİ?

SORU: Hocam, sizinle hayatıma giren rutin jinekolojik muayenemde polip tespit edildi ama hiçbir şikayet yaratmıyor. Büyük de değil anladığım kadarıyla. Ama doktorum mutlaka alacağını söyledi. Myomların bile takip edilebildiği yerde polipleri neden alıyor olabilir? Bunu yaptırmam şart mı? Hamileliği engeller mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Ne kadar memnun oldum anlatamam. Polip kötü huylu değildir ve siz de bu bilgiye sahip olduğunuz için onu bütünüyle zararsız kabul ediyorsunuz muhtemelen. Ancak şöyle bir durum var; polip % 2-3 oranında kanser ile birliktedir ve varsa bunu saptamak, yoksa bu olasılığı eleyip rahatlamak isteriz. Dolayısıyla polipi alıp patolojiye göndermek en doğrusudur. 2 cm üzerindeki poliplerin hamileliği önleme ihtimali vardır, eğer rahimdeyse. Tabii poliple hamile kalan da çok hastamız var ancak yine de ‘engellemez, alınmasın’ demek yerine, alıp patolojiye yollar ve gebelik zeminini de bir parça daha garantiye almış oluruz, fena mı?

Bebekler ve gerçekler

İMKANSIZ OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR

SORU: Hocam, son taramamda yüksek riskli HPV tipi, negatif smear ascus sonucu aldım. Bebek istiyordum ve bu beni yıktı. Çünkü imkansız olduğunu söylüyorlar. Sizce bu şekilde hamile kalamaz mıyım gerçekten?

CEVAP: ‘İmkansız’ diyen doktorunuzsa bir bildiği vardır diye düşünebilirim. Neticede tüm bulgularınıza sahip değilim. Başka birileri söylüyorsa o kadar da çok şey bilmediklerinden eminim. Kolposkopinizi yaptırın, bağışıklığınızı güçlendirin ve hep öyle tutun. HPV aşınızı zaten yaptırıyorsunuz, bunu artık söylememe gerek bile olmamalı. HPV vücuttan atılınca da yeniden muayene oluyorsunuz ve bebek çalışmaları hız kazanıyor. Neden olmasın? Aynı durumda hamile kalan hastalarımın size selamları var. Bilmeyenler için söyleyelim; HPV’nin yüksek risk ve düşük risk diye ayrılan tipleri var ve bunların etkileri de farklı. Hepsini bilmeniz gerekmez ama smear testi ve HPV taramasının önemine ilişkin güzel bir ayrıntı.

Haberin Devamı

Bebekler ve gerçekler

TİROİD SORUNUM VAR, NE YAPMALIYIM?

SORU: Hocam, gebelik düşünüyordum ama doktorum tiroid sorunum olduğunu, şu an hamile kalsam dahi düşük riski taşıdığımı söyledi ve tedavim için bu planı ertelememi istedi. Ancak biz bu sene düşünüyorduk, hayallerimizden vazgeçmek istemiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerek?

CEVAP: Planlarınızı bozduğumuz için özür dileriz ama tiroid geliyorum demiyor. Canlarım, kadınlar gebeliğe bütün bir bedenle, hormonlarla, rahimle, psikolojiyle ve daha birçok şeyle birlikte hazırlanıyorlar. Taşlardan biri eksikse ya da yerinden oynamışsa, hamileliği yani bebeği de sizi de riske atabiliyorlar. Dolayısıyla önce zemini hazırlamamız gerekiyor. Doktor bebek hayalinizden vazgeçin dememiş ki. Tiroid tedavinizi yapalım ve gebelik için uygun olan tiroid hormonu seviyesine ulaşınca deneyin diyor. Çünkü tedavi edilmeyen tiroid sorunlarında; düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi, hipertansiyon, gelişim yetersizliği ya da yenidoğan hipertiroidisi riskler dahilinde. Bunlara maruz kalmak ister misiniz? Lütfen doktorumuza güvenelim. Önce siz, sonra bebek.

Haberin Devamı

Bebekler ve gerçekler

49 YAŞINDAYIM DOĞURMAK İSTİYORUM

SORU: Hocam, 49 yaşımdayım ve yeni evlendim. Dolayısıyla da 30 yaşında hamile kalma şansım yoktu. Ama şimdi herkes doğurmak istememle alay ediyor. Sizce bu yaştan sonra hamilelik riskli mi?

CEVAP: Sizin de bildiğinizi tahmin ettiğim üzre; hamilelik, yaş ilerledikçe zorlaşıyor ancak bu imkansız hale geldiği anlamına gelmiyor. Önemli olan genel sağlığınız. Elbette 30 yaşında birine kıyasla hamile kalma olasılığı düşük. Ancak sağlıkla hamile kalan ve doğuma erişen pek çok kadın hasta da var tabii. Bu noktada takibiniz çok önemli. Bir de çocuk sahibi olmayı sadece fiziksel değil psikolojik olarak da ele almalısınız. Bebeğin bakımı ve sorumluluğu, geleceğini inşa etme, onunla paylaşılacaklar, uzun dönem planlarının bir miktar netleşmiş olması gerekliliği gibi noktaların üstünden de eşinizle birlikte geçin. Ancak diyelim muayene oldunuz ve doktorunuz onaylamadı; lütfen ısrarcı olmayın ve yaşamınızı tehlikeye atmayın. Her şeyin gönlünüze göre olmasını dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder