En doğru zamanda, sağlıkla gelmelerini diliyorum. Belki ümitsizliğe kapılmanıza neden olan sorunlar yaşıyorsunuz, belki de olmayan sorunlar yaratıyor, olanları büyütüyorsunuz ama fark etmez; bilim, geçmişe kıyasla çok daha fazla çözüm sunuyor.
TÜPLERİME BAKTIRMALI MIYIM?
SORU: Hocam, 8 ay önce bir kimyasal gebelik geçirdim. Ve ardından denemeye devam ettim ama hâlâ gebelik oluşmadı. Yumurta gelişimimde sorun yok, hormonlara bakıldı. Sperm testi, kanda detaylı tetkikler yapıldı. Ve doktor her şey normal diyor. Öyleyse neden gebelik oluşmuyor? Sanırım tüplerde sorun olunca yaşanıyormuş bu durum. Tüplerime baktırmalı mıyım?
CEVAP: Tüplerdeki sorunlar gebeliği engeller. Takibinizi yapmadığım için tüm verilere hakim değilim ancak psikolojik etkenleri de atlamayın derim. Biraz sakin ve sabırlı olalım, ne olur... Yumurta uyarıcı tedavi düzenlenip yumurta takibiniz yapılabilir. Gebelik oluşmazsa aşılama planlanabilir. Ama sizden ricam önce biraz akışta kalmanız ve kaygısız birleşmeler yaşamanız. 1 yılı aştıktan sonra yeniden muayene olur, değerlerinize baktırırsınız.
NEDENİ TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ Mİ?
SORU: Hocam, tüberküloz tedavisi gördüm. Ağır bir süreçti ama üzerinden 1 yıla yakın süre geçti. 10 ayı aşkın süredir denememize rağmen hamile kalamıyorum. Bununla ilişkili olduğunu düşünüyor eşim ama neticede ciğerle rahmin bir bağlantısı da yok gibi geliyor. Sizce gebe kalamama nedenim bu mu?
CEVAP: Sanmıyorum. Aktif tüberkülozda anne ve bebek için riskler olabileceğinden çok ciddi biçimde takip ederiz ve tedavi, ilaçlar başta olmak üzere titizlikle düzenlenir. Ancak 1 yıl önce sonlanmış bir tedavinin gebelik üzerinde önleyici bir etki yaptığını düşünmeyiz. Merak ettiğim şu; hiç mi muayene olmadınız? Hormonlarınıza, yumurtalarınıza, eşinizin spermlerine hiç mi bakılmadı? Yoksa her şey normal olduğu ve gebeliğe engel bir durum olmadığı için aklınıza son seçenek olarak tüberküloz mu geldi? Tüberküloz, tüpleri tutabilir bu yüzden tüplerin açık olup olmadığını görmek lazım. Bence şöyle bir sağlık taramasından geçin, hastalığınızın tamamen geçtiğinden emin olun, tekrarlamasın diye tedbirlerin farkında olun. Ve tabii ki jinekolojik muayeneyle gebeliği engelleyen bir durum varsa onu öğrenmenin peşine düşün. Doktorunuzla yol haritası çıkarabilirsiniz.
FAZLA SPERM DÖLLENMEYİ ENGELLER Mİ?
SORU: Hocam, 4 aylık evliyim. Bebek düşündüğümüz için hormon vs. baktırdım. Hiçbir sorun yok. Yumurtalarım da iyi. Eşimde de sperm baktırdık. Doktor fazla bile olduğunu söyledi. Bu gebeliği, döllenmeyi engelleyen bir durum mu?
CEVAP: Kulaklarım neler duyuyor! Hayır tabii ki, merak etmeyin. Normal şartlarda 1 mililitre meni içerisinde ortalama 15 milyon, toplamda da yaklaşık 40 milyon civarında sperm olması gerekir. Bunun altında kalırsa doğal yolla gebelik zorlaşır ama imkansızlaşmaz. Fazla olmasında ise bir beis yoktur. Zaten olsa doktorunuz söylerdi. Hiperspermi dediğimiz durum varsa cinsel yaşamda bazı sorunlar olabilir. Cinsel istekte artış, semende sarılık, geç boşalma, boşalma sırasında ağrı ve cinsel ilişki sonrası yorgunluk gibi sorunlar yaşanabilir. Ama hekiminin söylemek istediği semen fazlalığı değildir diye düşünüyorum. Spermlerinin normal olduğunu söylemek istemiştir. Ancak gebeliği önleyici olmazlar. Henüz 4 aylık evlisiniz. Çocuğunuzun olmadığını düşünmek imkansız. Muayene olmuşsunuz, her şey yolunda. Birlikteliğinizin tadını çıkarın. Bebek de en doğru zamanda gelecektir.