Doç. Dr. Gökçen ErdoğanBunlar da yaşandı

HABERİ PAYLAŞ

Bunlar da yaşandı

Olmaz olmaz demeyin, hayatta ve cinsel hayatta her şey olabilir. Olmayanlar da olanlar da dert olabilir. Her şeyin sağlıklısını dilerim.

GEÇMİŞ HASTALIKLAR RİSK TEŞKİL EDER Mİ?

SORU: Hocam, eşim daha önce 3 kere cinsel yolla bulaşan farklı hastalıklar geçirmiş. Bunlar 19 ile 28 yaş arasında olmuş. Evlenmeden önce ikimizin de muayene olması şartını koymuştum, gittik ve bir sorun çıkmadı. Ama ben hep tedirginim ve his kaybı yaşattığı için prezervatifle korunmayı reddediyor. Ben doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Sizce geçmiş hastalıklar da bir risk teşkil eder mi, prezervatifle korunmam şart mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Eşinizin 19-28 yaş arasında birden fazla defa bulaşıcı cinsel hastalıklara maruz kalması kuvvetle muhtemel prezervatifle korunmamasının bir sonucu zaten. Yaşadıklarımızdan biraz ders almalıyız. Şu anda mevcut bir hastalığı olmasa ve sizinle olan ilişkisinin dışında bir ilişki yaşamasa dahi, geçmişte kapılan bir virüs uyku halinde olabilir. Yani baskılanmış ve bağışıklık sisteminin çöküşüyle hortlayacak biçimde duruyor olabilir. Dolayısıyla benim özellikle böyle öyküsü olan hastalarda önerim kesinlikle prezervatifle korunmaktır. Bazı şeylerin erkeklerin rızasına bırakılmasına karşıyım. Zira cinsellik sadece erkek sağlığının değil erkek ve kadın sağlığının birlikte gözetilmesi gereken bir paylaşım halidir.

Bunlar da yaşandı

HAMİLE KALAMIYORUM SORUN BENDE DEĞİLMİŞ AMA EŞİMİN DAHA ÖNCE ÇOCUKLARI OLMUŞ

SORU: Hocam, 8 yıllık evliyim, çocuğum yok. Eşimin önceki birlikteliklerinden hiç haberinin olmadığı iki farklı kadından iki çocuğu ortaya çıktı. Kadınlar çocukları belli bir yaşa getirdikten sonra haber verdikleri için onu suçlayamıyorum da. Ancak prezervatifle korunmayı reddettiği için de suçlu buluyorum. Bu durumda ne yapacağımı bilemiyorum. Çünkü garip bir biçimde 3 yıldır hamile kalamıyorum. Muayene oldum ve sorunun bende olmadığını söyledi doktorum. Daha doğrusu hamileliğe engel bir durumum olmadığını ve eşimin muayene olması gerektiğini söyledi. Ama bu adamın başkalarından çocuğu var. Sizce cinsel bir sorunu olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: İşte böyle hayatları da dizi, film yapıyorlar. İnsan yaşanmıyor zannediyor ama bunlar da yaşanıyor. Eşinizin hatası korunmamakmış evet ve bu çocukların annelerinin hatası da hamileliği bildirmemek. Tabii ki bu konunun iki muhatabı varsa ikisinin de bilgi sahibi olmasıdır doğru olan. Ancak olan olmuş artık, bunu tartışmanın da anlamı yok. Eşinizin önceden bir sağlık problemi olmayıp bugün yeni bir sağlık problemi olabilir ve bu gebeliği engelleyebilir. Ve aynı biçimde sizin de sebepsiz infertilite yaşamanız mümkün. Dolayısıyla birlikte tüm tetkiklerinizi yaptırmanızı ve gerekirse ikinci bir hekim görüşü almanızı önerebilirim.

Bunlar da yaşandı

DOKTORA GİTMEDEN SPERM SAYIMI TESTİ YAPABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, eşim, 3 erkek kardeşin en küçüğü. İki ağabeyinin de spermi yok denecek kadar azmış ve 20 yıla yaklaşan evliliklerinde ikisinin de çocuğu olmamış. Ben de evlenmeden önce sperm sayımı yaptırmak istedim ama bunu kırmadan söylemenin bir yolunu bulamadım ve evlendikten sonra bakarız diye düşündüm. Çünkü ben çocuk sahibi olmayı çok istiyorum ve sevgimin yanı sıra evlenmemin sebeplerinden bir tanesi de bu. Ama şimdi eşimi buna ikna edemeyeceğimden eminim. Çünkü cinsel performansı çok yüksek, bu konuda egosu da olan biri. Sperm sayısının ve kalitesinin düşük çıkması ihtimalini düşünmek dahi istemeyecektir. Peki ben bunu kendim öğrenebilir miyim? Bununla ilgili doktora gitmek dışında yapabileceğimiz hazır bir test kiti vs. bir yöntem var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Sperm sayısı ve kalitesi genetik yatkınlıktan etkileniyor, evet. Kesin olarak ağabeylerinin yaşadığı sorunu yaşayacağını elbette söyleyemeyiz. Ama bu olasılığı da yok sayamayız. Hayır, evde yapabileceğiniz bir test ya da hazır bir kit Türkiye’de yok. Kesinlikle sağlık kuruluşlarında yapılması gereken bir test bu. Siz de o da muayene olmalısınız gebelik düşünüyorsanız ve bunu ikinizin muayenesi olduğunu söyleyerek cazip hale getirebilirsiniz bence. Bunda elbette gurur yapılacak bir şey yok, bu bir sağlık sorunu ancak Türkiye’de ve hatta dünyada pek çok erkeğin hakkında stres olduğu bir konu. Fakat yapılması gerektiğini de söylemek zorundayım. İsterseniz bir süre gebelik deneyip sonuç alamadığınızda da bu öneride bulunabilirsiniz. Eğer en başında kabul ettirmenizin zor olduğunu düşünüyorsanız sadece şunu önerebilirim; sperm kalitesine olumlu etki eden beslenme düzenini araştırarak ona geçebilirsiniz ve bir yandan bu konuda yatırım yaparak bir yandan da süreci yaşayabilirsiniz ama hamilelik gerçekleşmezse bu testlerin yapılması şart diyebilirim.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder