Doç. Dr. Gökçen ErdoğanÇikolata kistini tanıyalım

HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kistini tanıyalım

Adı kadar tatlı değil, kabul edelim. Ancak korkunç da değil. Onu küçültmek, ondan tamamen kurtulmak (tekrarlayabildiğini de belirteyim) ve hatta onunla yaşamak bile mümkün. Ama bilin bakalım bunun için ne gerek? Evet jinekolojik muayene. Rehberiniz, çikolata kisti olan tanıdıklarınız değil yani, doktorunuz. Muayene olup kişisel çikolata kistinizi tanımalısınız. Çünkü yerine, gelişimine, dağılımına, yarattığı şikayetlere, büyüklüğüne bağlı olarak kendi tedavisini belirleyen bir yapısı var. O doktorunuza fısıldar.

Haberin Devamı

NE İLAÇ YAZILDI NE DE AMELİYAT ÖNERİLDİ

SORU: Hocam, ağrılı adet şikayetiyle doktora gittiğimde ultrason sonucu çikolata kistim olduğunu öğrendim. Ancak ne ilaç yazıldı ne de alınması gerektiği söylendi. Bu kistin bir zararı yok mu? Başka bir doktora daha gitmem gerekir mi?

CEVAP: Rahmin içinde, endometrium adı verilen bir doku vardır. Bu dokunun rahim boşluğu dışına yerleşmesi ve rahim dokusu gibi her ay kadının adet döneminde tutunduğu bölgede kanamasıyla kist halini alır. Bulunduğu bölgelerde kanın dışarı atılması için bir sistem olmadığından, ağrı çekersiniz. Endometriozis hastalığının bir sonucudur yani. Bu her 10 kadından 1’ini etkileyen bir hastalıktır. Kiste çikolata adının verilmesinin nedeni ise içeriğinin çikolata renginde olmasıdır. Biz kadınlara da bu yakışır, değil mi? Çikolata kisti; yerine, büyüklüğüne göre değerlendirilir ve tedavi gerekiyorsa buna göre düzenlenir. Çoğu zaman alınması gerekmez. Doktorunuz herhangi bir müdahalede bulunmadıysa gerek olmadığındandır. Ancak içiniz rahat etmediyse elbette ikinci bir doktor görüşü alabilirsiniz.

KIZ KARDEŞLERİMDE DE VAR AMA...

SORU: Hocam, benim özellikle adet dönemlerimde idrar sırasında çok ciddi ağrı ve yanmam, normal zamanlarda da ağrım, kabızlığım oluyordu. Muayenemde çikolata kistim olduğunu öğrendim. Ancak alınması gerekiyormuş. Kız kardeşlerimde de var ama onlar ilaç bile kullanmadı. Neden benim kistim ameliyat gerektiriyor olabilir acaba?

CEVAP: Zevkle yanıtlarım ancak isterim ki doktorunuza da ameliyatınızın nedenini sorun, çekinmeyin. Bu önemli bir bilgi ve doktorunuz bunu sizinle paylaşmalı. Çikolata kistinin tutunduğu bölgeye göre 3 türü vardır. Peritoneal endometriozis, karın zarı ile birlikte organ zarları üzerine tutunması. Endometrioma, yumurtalığa tutunması. Derin infiltratif endometriozis ise karın zarının 5 mm’den daha derinine tutunması yani bağırsak, idrar yolları, mesane ve rahime tutunmasıdır. Sizinkinin sonuncusu olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü bu durumda genelde ameliyatla kisti hatta bölgedeki nodülleri çıkarırız. Böylece yumurtalıklarınızı da organlarınızı da korumuş oluruz. Herkesteki kist yapısı farklıdır, dolayısıyla hepsi cerrahi müdahale gerektirmez.

Haberin Devamı

AMELİYATTAN BAŞKA ÇARE YOK MU?

SORU: Hocam, benim sağ yumurtalığımda 9 cm büyüklüğünde çikolata kisti tanımlandı. Henüz çocuk sahibi olmadım. Ama ameliyattan da korkuyorum, daha önce hiç narkoz almadım. Ameliyat olmama şansım var mı acaba?

CEVAP: Daha önemli bir soru sorayım ben size; ameliyat olmanız gerektiği söylendi mi? Çünkü söylendiyse muhakkak sağlığınızı gözeten tıbbi bir dayanağı vardır, karar doktorunuzundur. Söylenmediyse ilaç tedavisi denenecektir. Ben muayene etmeden buna net cevap veremem. Yerini, dağılımını, ilk tespitinden son tespitine kadar aldığı yolu bilmeden sizi yönlendirmek istemem. Ancak bu büyüklükteki bir kist çoğu zaman ameliyatla alınır ki yumurtalıkları koruyup ileride gebelik oluşmasının önündeki engeli kaldıralım. İhmal etmeyin lütfen.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder