Doç. Dr. Gökçen ErdoğanCinsel dertler
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel sorunlar, kişilerin, ilişkilerin ve geniş bir perspektiften baktığımızda toplumların bile kaderini etkiliyor. Ama bilinçleniyoruz ve tünelin ucunda kesinlikle ışık var.

MENOPOZA GİRDİĞİMDE NE OLACAK?

SORU: Hocam, ilk evliliğimi 21 yıl önce yapmış ve sadece 4 ay evli kalmıştım. Eşimin cinsel sorunları nedeniyle utanıp bana baskı yapması ve şiddet uygulaması yüzünden ayrılmıştık. Doktora gitmeyi tabii ki kabul etmiyordu. Şimdi benden 6 yaş küçük biriyle birlikteyim ve evlenme teklif etti. Kabul de ettim. Ama bir yandan cinsel olarak denk düşüp düşmeyeceğimizi tam kestiremiyorum. Şu an her şey iyi gidiyor ama ben menopoza girdiğimde o hâlâ cinsel isteğinin zirvesinde olacak. Ve benim yıllar önce yaşadığım sıkıntıların benzerini yaşamasını istemiyorum. Kadınların kullanabileceği cinsel güç arttırıcılar vs. var mıdır? Sizce bu evlilik yürür mü?

Haberin Devamı

CEVAP: Menopoza girdiğinizde cinsel gücünüzü ve isteğinizi kaybedeceğinizi kim söyledi? Bilinçlenen kadınlar, o zihinsel paravanı kaldırınca seksin daha da özgürce yaşanabileceğini gördü. Menopoz doğurganlığın sonudur, seksin değil. İki kişi arasında ten uyumu ve ikisi de yetişkin olduktan sonra 6 yaş bir sorun değil. Bu yaş farkları ne zaman sorun oluyor biliyor musunuz? Hayatının farklı evrelerinde olan insanlar için. Sizde her şeyin yolunda gitmemesi için bir sebep göremiyorum. Geçmiş geçmişte kaldı, en güzel günleriniz henüz yaşamadıklarınız. Cinsel gücü arttırıcı bir şey gerekmez. Ancak menopoz sürecinde doktor kontrolünüzü aksatmayın ki bazı etkileri azaltmak istediğinizde doktorunuz destek olabilsin. Ayrıca iyi beslenme, iyi uyku ve spor her zaman seksin dostudur. Mutluluklar diliyorum.

Cinsel dertler

İLİŞKİMİ BİTİRMELİ MİYİM?

SORU: Hocam, erkek arkadaşımla 14 aydır beraberiz. Bana son 4 aydır terapiye gittiğini ve sorunun cinsel olduğunu söyledi. Her zaman değil ama çocukluğundaki bir olaydan kaynaklı zaman zaman bir iki hafta süren ereksiyon sorunları yaşıyormuş. Bununla yüzleşmekten hep kaçmış ama benimle ilişkisi ciddiye binince yardım almaya karar vermiş. Ben ne diyeceğimi bilemedim, yanındayım dedim tabii ki. Ama bu ne kadar büyük bir sorun, ilişkim bitmeli mi, ne yapmalıydım hiçbir fikrim yok aslında.

Haberin Devamı

CEVAP: İlişkinizin bitmesi için bir sebep yok. Ben karşımda bilinçli ve size değer veren bir erkek görüyorum. Tıpkı kadınlar için söylediğim gibi; hayatınızdaki kişi iç hastalıkları sorunu yaşadığı gibi cinsel sorunlar da yaşayabilir. Yanında olmalı ve süreci birlikte geçirmelisiniz. Bir evliliğin içinde de çeşitli cinsel sorunlar yaşanabilir. Önemli olan bunları reddedip hırçınlaşmak ve sorunlardan kaçarak cinsel hayata zarar vermek yerine, el ele üstesinden gelmek. Her zorlukta havlu atacak değiliz hele de arada aşk varken. Desteğiniz çok önemli, emin olun. Elbette bütün ilişkiler bitebilir ama şu an bunun için bir sebep göremiyorum.

ŞİMDİ SORUN ETMİYOR AMA...

SORU: 26 yaşındayım ve ilk birlikteliğimi 17 yaşımda kendi isteğim dışında yaşamıştım. Ailem destek olmadı ve beni o kişiyle evlendirmeye kalktı, evden kaçıp kendime yeni bir hayat kurdum. Şu anda hayatımda biri var ve ona her şeyi anlattım. Hiç sorun olmadığını ve evlenmek istediğini söylüyor. Aramız gerçekten çok iyi ve mutluyum. Ama bu kadar sorun etmemesi garip geliyor bana. Şimdi sorun etmeyip sonra başıma kakmasından korkuyorum. Ne yapsam kime danışsam bilemedim.

Haberin Devamı

CEVAP: Sorun etmemesi garip değil, olması gereken bu zaten. Başınıza travmatik bir olay gelmiş ve siz zaten 9 yıldır bununla yaşıyorsunuz. Mutlu olmayı ziyadesiyle hak ediyorsunuz. Bir evlilik yürümeyebilir. Bir erkek sizin durumunuzda olmayan bir kadını da bir sürü başka şey yüzünden üzebilir. Yollar ayrılabilir. Ya da sanılandan daha da iyi olabilir. Bunlar zaten evliliğe dair olasılıklar. Gönül ister ki sonsuza dek sevin sevilin. Ama ‘ya olmazsa’ diye yaşamın akışını reddedemezsiniz. Mutluysanız, seviyorsanız çok da acele etmeden içinizden geleni yapın derim. İhtiyaç duyarsanız profesyonel destek de alabilirsiniz, hem bireysel hem de çift olarak. Buradan ailelere de bir mesaj vereyim; çocuklarınızı, başlarına istemediğiniz bir şey geldiğinde yalnız bırakma lüksünüz yok, onların hakkını onlarla beraber aramama, onlara sırt çevirme lüksünüz yok. Onlar dünyaya, size kusursuzluklarıyla hizmet etmek ve sizin hayallerinizi yaşamak için gelmediler. Birbiriniz için olabilenin en iyisi olduğunuz hayatınıza sahip çıkmanız şart. Bu genç kadının şansı yaver gitmiş ve çabası yerini bulmuş. Ancak çok başka bir öykü de dinleyebilirdik. Aileler çocuklarından vazgeçemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder