Ergenlik dönemi, hem çocuklar hem de aileler için oldukça zorlu bir süreç. Bu dönemde gençler fiziksel ve duygusal olarak büyük değişimler yaşarken, aileler de çocuklarının bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmaları için çaba gösteriyorlar. Yani böyle olmasını umuyorum. Özellikle kız çocuklarının cinsel gelişimleri ve ilişkileri konusunda ailelerin endişeleri daha fazla. Bunun neden böyle olduğunu sıklıkla konuştuk. Oysa ihtiyacımız olan şeyin eşitlik ve sağlık bilinci olduğu ortada.
ERKEK ARKADAŞININ CİNSEL İSTEKLERİNE YANIT VERMEMİŞ OLABİLİR
SORU: Kızım erkek arkadaşından ayrıldı ve sanırım kendini kötü hissediyor. İçine kapandı, ona yaklaşamıyoruz. Ama ben bunun basit bir anlaşmazlık olduğunu düşünmüyorum. Kızım 18 yaşında ve erkek arkadaşının cinsel isteklerine yanıt vermediği için terk edilmiş olabileceğini düşünüyorum. Ama bunu sormalı mıyım, ne yapabilirim, ona nasıl yaklaşmalıyım, hiç bilmiyorum. Ne önerirsiniz hocam?
CEVAP: Kızınızın yaşadığı bu durumu anlamak için öncelikle onunla empati kurmaya çalışın. Onu yargılamadan dinleyin ve duygularını önemseyin. Eğer cinsel baskı yaşadığını düşünüyorsanız, bu durumu ona doğrudan sorabilirsiniz. Ancak onu suçlamaktan veya baskı altına almaktan kaçının. Ona, kendi kararlarını vermekte özgür olduğunu ve her zaman destekleneceğini hissettirin. Erkek arkadaşının ya da bir yabancının cinsel baskı yapma hakkı olmadığını bilmeli elbette. Ama aynı zamanda kendi duyguları ve isteklerini sizden korktuğu için travmatik biçimde de bastırmamalı. Dolayısıyla bunları doğru yönetmek için yardım almasını sağlayabilirsiniz.
VAJİNİSMUS OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR
SORU: Kızım küçük yaşta yaşadığı ve bize direkt o zaman anlattığı bir taciz nedeniyle psikolojik destek aldı, hem de uzun süre. Hayatı normale dönmüştü ki 19 yaşına geldiğinde vajinismus olduğunu düşündüğünü paylaştı benimle. Bir cinsel deneyimi olmamış ancak vajinismusun farkında. Ona nasıl yardımcı olabilirim?
CEVAP: Kızınızın yaşadığı travma çok üzücü. Ve ona verdiğiniz destek çok değerli. Ona inanmanız, onu anlamanız ve ruhunun iyileşmesi, bedeninin yaşını sağlıkla takip etmesi için gösterdiğiniz çaba örnek olmalı. Vajinismus bu tür travmalardan sonra sık karşılaştığımız bir sorun maalesef. Bunu fark etmesi de çok normal. Vajinismus mu değil mi, çerçeveyi bir uzmanın çizmesinde fayda var. Dolayısıyla bir meslektaşımın görmesi ve sonra da terapiyle desteklenmesi iyi olacaktır. İhmal etmeyeceğinizden emin olmak güzel. Bu sayfa bugün pek çok anne babaya ışık olacak, hissediyorum.
SAĞLIĞI İÇİN DE ERKEN BAŞLAMASINI İSTEMİYORUM
SORU: Kızım 15 yaşında ve ABD’de yaşıyoruz. Ülkemizdeki cinsellik anlayışıyla buradaki farklılıklar beni endişelendiriyor. Burada cinselliğe başlama yaşı gerçekten düşük ve her şeyden önce, sağlığı için bu kadar erken başlamasını istemiyorum. Ama büyük kızımda babasının baskısı epey ters tepmişti. Onunla nasıl bir iletişim kurabilirim?
CEVAP: Ergenlik döneminde açık ve dürüst iletişim kurmak çok önemli. Kızınızla düzenli olarak konuşun, onun düşüncelerini ve duygularını önemseyin. Cinsellik hakkında doğru ve bilimsel bilgileri aktarırken, aynı zamanda kendi değerlerinizi de paylaşabilirsiniz. Ona, her bireyin kendi vücudu ve cinselliği hakkında karar verme hakkı olduğunu hatırlatın. Ayrıca bu deneyimin, toplumdaki genel ve yaygın yaşta başlamasının bir zorunluluk olmadığını bilmeli. Bu dünyanın her yerinde, herkes için geçerli. Herkes yapıyor diye yapmak hiçbir konuda sağlıklı değil. Dolayısıyla bu konuda irade geliştirmesi için kendini sürüye ait hissetmekten ziyade özgür hissetmesi önemli. Baskılamadan da destekleyebilirsiniz. Ayrıca profesyonel destek de alabilirsiniz, bu süreci bilinçli geçirmesi için.