Her zaman aynı şeyler olmuyor. Her evde aynı şeyler yaşanmıyor. Her çift aynı biçimde etkilenmiyor. Ama bazı genel aksaklıklar oluyor tabii. Geçici ve anlayış isteyen dönemler bunlar.
5 AYLIK HAMİLEYİM EŞİM BANA YAKLAŞMIYOR
SORU: Hocam, 5 aylık hamileyim ve cinsel isteğimde ciddi anlamda yükseliş oldu. Bu normal mi? Ama eşim bana kesinlikle yaklaşmıyor. Bir şey olmasından korkuyormuş. Aslında doktor ilişkiye girmemizde bir sakınca olmadığını ona da ifade etti. Bu halimle arzulamıyor da olabilir tabii. Sizce gerçekten sakıncası var mı, yoksa eşimi nasıl ikna ederim?
CEVAP: Hamilelikte hormonların değişiminden ve kan akışının artışından dolayı cinsel istek de artabilir, bu normal. Özellikle ikinci 3 ayda görürüz bunu. Ancak azalma yaşayanlar üzülmesin, o da normal. Bir 9 aycık eşiniz öyle de böyle de idare edecek yani sizi. Erkekler hamile eşlerini hem normalden daha özel görüyor hem de gerçekten bir şey olabileceğini düşünüyorlar. Yeni haliniz onun için de yeni bir şey. Cinsel arzu da azalabilir, doğum sonrası sürmesin ya da çok uzamasın yeter. Onu nasıl ikna edeceğiniz tabii ikili ilişkinizin dinamiklerine bağlı. Ancak şunu da söylemek isterim; isteği dışında cinsel ilişkiye zorlamak kadında da erkekte de olumsuz hisler yaratır. İsteklerinize ulaşamazsanız hatırlayın ki tatmin olmanın tek yolu cinsel birleşme değil.
ROMANTİZMİN VE CİNSEL HAYATIMIZIN GERİ GELMESİNİ İSTİYORUM
SORU: Hocam, eşim benden 12 yaş küçük ve çok iyi bir cinsel hayatımız vardı. Aslında bebek istemiyordu ama hamile kalınca doğurmaya karar verdi. Fakat doğurduktan sonra neredeyse başka biri oldu. Yüzüme bile bakmıyor. Bakıcı olduğu halde bebekten saniye ayrılmıyor. Onu yatağımıza aldı, beni rahat etsinler diye başka odaya yolladı. Ben cinsel hayatımızın da romantik halimizin de geri gelmesini istiyorum. Ne yapabilirim?
CEVAP: Doğum ne zaman gerçekleşti bilmiyorum ama tahminimce yeni. Eşinizin hayatında bu yepyeni bir sayfa. Üstelik daha önce planlamadığı ve üzerine çok da hayal kurmadığı bir yaşam başlamış belli ki. Dolayısıyla hem afalladı hem mutlu hem kaygılı hem de tecrübesiz. Zamanla anne bebek ilişkisi de eş ilişkisi de rayına oturacaktır. Ancak süreç uzarsa 6 ayı geçer, 1 yıla uzanırsa elbette profesyonel destek alabilirsiniz. Bu süreçte sert tepkiler vermek, küsmek, tavır yapmak yerine ona destek olun, paylaşımcı yanınızı kullanın. Hormonlarının etkisini sakın ha küçümsemeyin. Bebeğin bakımı, eşinizle zaman geçirme, üçünüzün bir arada olması konularında onu zorlamayan bir ‘eşlik etme hali’ benimseyin. Akıl vermek yerine ona biraz uyumlanmak, katılmak gibi olsun bu. Sürekli önerilerde bulunmak yerine çerçeveyi eylemlerle biraz yumuşatıp genişletmek gibi. Sürekli suçlanan kadınlar, bu süreci hem daha uzun hem de daha zor geçiriyorlar. Israrın, baskının, sitemin pek faydası olmuyor. Onu anlayın. Geçici olacağını umuyorum.
HER DOĞUMDAN SONRA AYNI SORUNU YAŞIYORUZ
SORU: Hocam, ben 6 yılda 3’üncü kez hamileyim. Aslında böyle istiyorduk. Bilerek korunmamıştım. Hepsini birlikte büyüteceğiz. Ama cinsel hayatımız derbeder tabii. Garip bir şekilde bende değil eşimde var isteksizlik. Uyuyan, emen ve sakin çocuklarımız var. Geceleri uykusuz kaldığımız bile söylenemez. Ama her doğumdan sonra eşimde aynı sorunu yaşıyorum. Sebebi ne olabilir?
CEVAP: İlişkiye güç bela girip her defasında olumlu sonuç almanız da bir başarı, tebrik ederim. Şaka bir yana, cinselliğe sık sık ara verilmesi cinsel performansı da isteği de etkileyebilir. Bazen bu etki olumlu olsa da çoğu zaman olumsuzdur. Yani hamilelik süreçleriniz, aslında eşinizde de işliyor. Sizin kadar kuvvetle olmasa da. Ve sizi bir kadın olarak görmekten ziyade bir anne olarak görüyor olabilir. Bebeğinize bakım verirken, emzirirken görmek onda size karşı farklı, olumsuz olmayan ama farklı duyguları artırıyor olabilir. Ayrıca doğumlarınız nasıl gerçekleşti bilmiyorum ama bilhassa vajinal doğumda vajinada genişleme ve deformasyon olabiliyor. Bu da cinsel isteğe ve performansa yansıyabiliyor. Bu bir kusur ya da onarılmayacak bir araz değil. Kegel egzersizlerini yaşamınızın bir parçası yapın. Ama en önemlisi eşinizle konuşun. Şeffaf iletişimden âlâ ilaç yoktur. Anne baba kimliklerinizi kısa süreliğine evde ya da yatak odanızın dışında bırakıp baş başa vakit geçirme imkanınız oldukça düzelecektir. Profesyonel destek almanız da güzel bir seçenek.