Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Endişe ağrıları
HABERİ PAYLAŞ

Nereniz ağrıyor, neyiniz var? Kendinizi dinleseniz mi daha iyi, bütün sesleri sustursanız mı? Hepsinin kendince bir zorluğu var.

2 AY ÖNCE HER ŞEY NORMALDİ AMA ŞİMDİ KASIĞIMDA AĞRI VAR

SORU: Hocam, 1 aydır sol kasığımda gün içinde zaman zaman artan, azalan ama sürekli hissettiğim bir ağrı var. Reglim düzenli. Myom, kist de 2 ay önce doktora gittiğimde yoktu. Smear yaptırmıştım, sonuç temiz. HPV aşısı da oldum siz dedikten sonra. Bu ağrı neden olabilir öyleyse?

CEVAP: Kasıklardaki ağrının pek çok nedeni olabilir. Kistler, tümörler, yumurtlama sorunları, enfeksiyon, travma ve yaralanma, kas problemleri, fıtıklar ya da bacaktan gelen damar-kas, tendon sorunları... Kesin bir şey söylemek için muayene etmek şart. Ama en önemlisi ne biliyor musunuz? 2 ay önce kist myom vs. olmaması, bugün de olmadığı anlamına gelmez. 2 ay yaşamda kısa, tıpta uzun bir süredir. Smear ve HPV için teşekkür ederim. Bir de muayene olursanız haftanın yıldızı sizsiniz.

Haberin Devamı

Endişe ağrıları

2 HAFTA ÖNCE DOĞUM YAPTIM ŞİDDETLİ GAZ SANCISI ÇEKİYORUM

SORU: Hocam, 2 hafta önce doğum yaptım. Sancılandım, hastaneye gittim, 20’nci dakikada bebek geldi. Çok kolay bir doğumdu. Hastanede de çok iyiydim, rahattım. Ama şimdi çok ciddi bir gaz sorunum başladı ve yememe, içmeme emzirme nedeniyle çok dikkat ediyorum. Bu gaz sancısı da beni iki büklüm eden, bağırtan bir sancı. Üstelik 4 gündür sürüyor. Sebebi ne olabilir?

CEVAP: Doğum sonrası taburcu etmeden gaz çıkarma bekleriz, biliyorsunuz. O aşama sağlıkla tamamlandığı halde sonradan oluşan gazda, bağırsak hareketlerinizin eski ritmine dönme sürecinin tamamlanmamış olduğunu düşünebiliriz. 40’ınızın çıkmasının bilimde de bir karşılığı olduğunu biliyor muydunuz? Rahmin toparlanıp eski haline gelmesi ve organların eski pozisyonlarını alabilmesi için geçen süredir bu. Dolayısıyla bu aşamada, bazı gaz sıkışmaları, kabızlık sorunları olabilir. Ama doğal olmaları doktora görünmemek anlamına gelmesin. Müdahale edilmesi gereken bir durum mu, ilaçla gidermek mümkün mü; bunlar doktorunuz tarafından görüntüleme sonrası netleştirilir. Bebeğin ve sizin yaşam kalitenizi koruyacak biçimde tedavi düzenlenir.

Haberin Devamı

Endişe ağrıları

HAMİLELİĞİM ÇOK AĞRILI GEÇİYOR

SORU: Hocam, ilk doğumumu 19 yaşında yaptım ve o kadar zor bir doğumdu ki hiçbir şey hatırlamıyorum, resmen baygındım. 18 yıl sonra bugün yeniden hamileyim. Ve çok ağrılı geçiyor. İlkinde hamileliğim müthiş rahat, doğumum korkunçtu. Şimdi tam tersi mi olacak? Bu kadar ağrı normal mi, hiç bilmiyorum. Eşim yurt dışında çalışıyor ve acil bir durumda hastaneye yetişememekten korkuyorum.

CEVAP: Merak etmeyin, bir sorun olursa rutin kontrollerde zaten kendini gösterir. Bu ne demek? Kontrolleri aksatmıyoruz. Eşiniz burada olsaydı da bir acil durum planınız, araca ve şoföre ulaşım formülünüz olmalı. Yakınlarınızla iş bölümü yapın ve yardım çağrısı yapacağınız kişilerle bir planınız olsun. Ambulans aramak da bir seçenek. Ancak bunları her durum için söylüyorum, sakın paniklemeyin zira bunlar herkese lazım. İlk doğumla ikinci doğum arasındaki farkları, yaşamadan bilemeyiz ama pozitif düşünceye çok kıymet veririm. Çok ağrılı derken; karnınızda mı, belinizde mi, başınızda mı, kasıklarda mı? Hepsinin anlamı başka çünkü ve hepsi de önemli değil. Bunu en iyi sizi takip eden doktorunuz değerlendirebilir. Lütfen korkmayın ve tadını çıkarın. Eninde sonunda en güzel günler de en zor günler de geçip gidiyor. Evhamın faydası yok. Ne yaşanacaksa sağlıkla kalın yeter.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder