Doç. Dr. Gökçen ErdoğanGebelikte takviyeler

HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte takviyeler

Gebelik takibi, çok başlı hassasiyetler gerektiriyor. Bir kadını, kendine iyi bakmak konusunda ikna etmek bile zor oluyor bazen inanın. Ancak gebelikte yalnız değilsiniz ve her ne yapıyorsanız bebeğinize de yapıyorsunuz. Dolayısıyla özenli olmak zorundasınız. O canı kendinizle birlikte sağlıklı tutmak, önceliğiniz olmalı. Bakalım neler yapıyor ya da yapmıyorsunuz...

FOLİK ASİT KULLANMAK ŞART MI?

SORU: Hocam, ben ağrı kesici bile içmeyen, 12 yıldır hiç antibiyotik kullanmamış biriyim. Ve şimdi hamilelik düşünüyorum ama folik asit içmek istemiyorum. Folik asit neden veriliyor, kullanılması şart mı? Yerine koyabileceğim bir şey var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: İlaç kullanımı ayrı bir başlığı bile hak ediyor ama şu an genel bir bilgi vereyim; ezbere ilaç kullanımına, her hastalıkta antibiyotik kullanımına ben de tüm hekim arkadaşlarım da karşı. Ama gerektiği yerde ilaçları kullanmamak da ihmale giriyor. Kendinizle ilgili ihmal kararı alsanız dahi bebeğinizle ilgili durumlarda doktorunuzun yönergelerine uymanızı öneririm. Folik asidi de spor olsun diye vermiyoruz. Bebeğin zeka gelişimini desteklemek ve nöral tüp defekti dediğimiz hastalıktan korunmak için folik asit alınmasını öneriyoruz. Genellikle gebe kalmadan üç ay öncesinde almaya başlayıp sonrasında da gebeliğinin ilk üç ayında devam etmesini öneriyoruz. Folik asit DNA sentezinde ve sinir sistemi ile omurilik sıvısı üzerinde etkilidir. Folik asit eksikliği, demir eksikliğinden sonra en sık görülen kansızlık nedenidir. Bu durum ileride zeka düşüklüğüne sebebiyet verebilir. Besinlerde en çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, anne sütünde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur. Eksikliğinde çocuklarda yorgunluk, dikkat süresinde azalma, huzursuzluk ve baş ağrısı görülebilir. Şahsi fikrim, folik asit desteği almanız yönünde. Besinlerle de destekleyebilirsiniz.

ÇOK DEPRESİF VE SİNİRLİYİM

SORU: Hocam, hamileliğimi çok sinirli geçiriyorum. 6’ncı ay bitti ve ömrümden ömür gitti. Üstelik bedensel yorgunluk ya da aile hayatımda mutsuzluk yaşamıyorum. Ama çok depresif ve sinirliyim. Sık sık da başım ağrıyor. Ne yapmam gerekir? Antidepresan ve ağrı kesici de kullanamıyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Hormonal değişiklikler, herkesi farklı etkiler. Kimisi ruhsal olarak daha fazla etkilenir. Siz de onlardan biri olabilirsiniz. Uzman desteği almaktan çekinmeyin. Ama bir ihtimal daha var ki bana epey kuvvetli geliyor. Magnezyum eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Gebelikte vitamin desteğini önemsiyorum. Çünkü artık sahip olduğunuz ne varsa iki kişi kullanıyorsunuz ve eksiklikleri daha şiddetli hissetmeniz olağan. Özellikle üçüncü aydan sonra B grubu vitaminler; sakatatlar, balık, bulgur, börülce ve bezelyede bulunan kalsiyum, magnezyum çok önemli. Beyin yeterince magnezyum alamazsa, kişide depresyon, sinirlilik, tike benzer kas atmaları meydana gelebilir. Besin olarak en fazla magnezyum ise börülce ve cevizde bulunur. Ayrıca bol su içmeyi ihmal etmeyin. Antidepresan ve ağrı kesici konusuna gelince; doktorunuza danışmadan, onun reçete etmediği herhangi bir ilacı asla kullanmayın.

Haberin Devamı

GERÇEK Mİ HURAFE Mİ?

SORU: Hocam, son 15 yıldır tuz tüketmiyorum ve balık ağzıma sürmem. Ama hamile kaldığım andan itibaren herkes çocuk için çok önemli olduğunu söylemeye başladı. Dayanağı var mı? Yoksa bir hurafe mi?

CEVAP: İyotun bedenimiz için en önemli etkisi, beyin gelişimini ve sinir sistemini desteklemesi. Bebeklerde zeka geriliğine neden olabilecek faktörler arasında sayılıyor iyot eksikliği. Ayrıca; konuşma, duyma, görme bozuklukları ve hareket sistemini de etkiler. Bu yüzden önem derecesinde en üstlerde olan bir maddedir. Hatta gebe kalan veya kalmak isteyen her kadında bu eksikliği önceden tespit etmek, eksik olanı yerine koymak için mutlaka guatr testleri yapılmalıdır. Balık ve tuz tüketmiyorsunuz evet ama madem sordunuz; iyot, en çok deniz ürünlerinde ve iyotlu tuzda bulunur. Bu nedenle gebelerime haftada 2 kez balık tüketmelerini öneririm. Ama asla tercih etmeyecekseniz balık yağıyla bu açığı kapatabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder