Gebelik soru ve kaygı dönemidir pek çok kadın için. Üstelik bu soru ve kaygılar, aklın hayalin almayacağı biçimde çeşitlidir. Çok küçük bir kısmına yer vermek isterim bugün. Belki bir yerlerde okudukça ohh çekecek gebelerim vardır.
KAÇ YAŞINA KADAR HAMİLE KALABİLİRİM?
SORU: Hocam 41 yaşındayım ve ilk evliliğimi yaptım. İlk 3 yıl çocuk sahibi olmayı düşünmüyorum derdim hep ama geç evlenince bu hakkım saklı mı bilemedim. Kaç yaşına kadar hamile kalabilirim acaba?
CEVAP: Bir kadın, gebeliğe engel teşkil eden bir sorunu yoksa menopoza kadar gebelik yaşayabilir. Ancak 35 yaş üstü gebelikleri yakından takip ederiz. Çünkü yaşla birlikte birtakım riskler artıyor ve gebe kalma ihtimali düşebiliyor. Fakat kadının beden sağlığı, fizyolojisi, psikolojisi elbette bu anlamda fark yaratabilir. 45 yaşında birinin beden sağlığı 35 yaş dengi olabilir. Ancak çocukla aradaki yaş farkı, nesil farkı, birlikte geçirilebilecek zaman gibi faktörleri de hesaba katarız biz kadınlar. Dolayısıyla bekleme kararı sizin ama ben olsam 3 yıl beklemezdim, riskli sınırlarda dolaşmaya gerek yok. Bir de yumurtalık rezervini değerlendirmek, yol haritasını öyle çizmek gerekir. Gebelik takibiniz konusunda hassas olmanızı da öneririm. Ve yakın zamanda muayene olmanız önemli. Tüm koşulların üstünden geçilsin.
26 HAFTALIK HAMİLEYİM KURULUK SORUNUM VAR
SORU: Hocam 26 haftalık hamileyim ve çok ciddi bir kuruluk sorunum var. Eşimle ilişkimize devam etmeye çalışıyorduk ama bendeki kuruluk nedeniyle artık acı çekiyorum ve ilişkiyi sürdüremiyoruz. Bu sorunu nasıl yenerim?
CEVAP: Östrojen ve perogesteron hormonlarının kandaki düzeylerinde değişiklik sürdükçe geçici vajinal kuruluk görülebiliyor. Doğum sonrası emzirme döneminde artıyor bile hatta. Hormonal dalgalanmaların olduğu zamanlarda cinsel yaşamda bu tür etkiler çok normal. Ancak cinsel ilişkinizin sürmesi (doktorunuz perhiz önermediği sürece) çok hoş. Dolayısıyla içeriğinden emin olduğunuz, hamilelik ve emzirme dönemlerinde de kullanılabilen kayganlaştırıcılardan destek alabilirsiniz.
HAMİLEYİM AMA BABAMIN BAKIMI İÇİN RADYASYONA MARUZ KALIYORUM
SORU: Hocam ben babamın hastalığı dolayısıyla bakımına yardımcı oluyorum ve radyasyona maruz kaldığım zamanlar oluyor. 18 haftalık hamileyim. Bebeğe zarar vermiş olabilir miyim acaba? Çok endişe ediyorum.
CEVAP: Açıkçası ilk 3 ay organların gelişimi dönemi radyasyon konusunda daha titiz olmamız gerekir. Ancak en önemlisi radyasyonun miktarı ve maruz kalınan süredir. Muayene olduysanız ve doktorunuz her şeyin yolunda olduğunu söylediyse bundan sonraki aşamalarda radyasyondan kaçınırsınız. Süreç sağlıkla devam eder. Eğer muayene olmadıysanız lütfen olun. Riskli olduğunu bildiğimiz şeyler konusunda tedbiri elden bırakma lüksümüz yok gebeliklerde. Radyasyon hangi aşamalarda, ne biçimde kullanılıyor tahmin edebiliyorum ve önerim izolasyon kurallarına biraz daha uymanız. Bakım veren olma görevinizi bazı zamanlarda başkasına paslayın.
İKİ KEZ DÜŞÜK YAPTIM HAREKET ETMEKTEN BİLE KORKUYORUM
SORU: Hocam ben iki düşük yaptım ve üçüncü kez hamileyim. Doktorum her şeyin yolunda olduğunu söylüyor, 16 haftalık oldu. Ancak benim içim asla rahat etmiyor ve hareket etmekten bile korkuyorum. Tüm gün yataktayım. Risk olmadığını nasıl anlayabilirim?
CEVAP: Tıp okursanız ve kendinizi muayene eder, rahmin, bebeğin durumunu kontrol ederseniz kolayca anlarsınız. Kaygı duymanızı anlıyorum, hassassınız. Ancak doktorunuzdan daha çok anlamanızı sağlayacak bir formül yok takdir edersiniz ki. Hem hamilelikte hareket, sağlıktır. Beslenmenize, yaşam düzeninize, psikolojinize dikkat edin ve sürecin tadını çıkarın lütfen. Risk altında olsaydınız, düşük geçmişinizi bilen doktorunuz zaten sizi uyarırdı. Elbette özenli olun ama korkuya hapsolmayın.