Doç. Dr. Gökçen ErdoğanGenital bozukluk da ne?
HABERİ PAYLAŞ

Genital bozukluk da ne?

Bazı bilgiler, bazı soruların yanıtlarına hapsedilemeyecek kadar önemli. Ve bazen de yabancısı olanlar için karmaşık. Anne babaların çocuklarıyla ilgili korku ve kaygılarını tümden harekete geçiren anomaliler, bozukluklar genital bölgeyle ilgili de olabiliyor. Başka bir gün erkek çocuklarındaki genital bozukluklara da değinmek üzere kız çocuklarında görülen genital bozukluklardan söz etmek istiyorum. Ve şunu ısrarla ekliyorum; hiçbirinin çözümü, tedavisi evde, otlarda, yakılarda, karışımlarda, türlü muhteviyatta değil; doktorunuzda ve bilimde. Lütfen herhangi bir anormallik fark eder, bir belirtiyle karşılaşırsanız hemen doktora başvurun. 14 yaş altı için önce çocuk doktoruna ve ardından yönlendireceği bir jinekoloğa. Kız çocuklarında görülen genital bozukluklar, doğumdan itibaren veya ergenlik döneminde fark edilebilen, genital bölgedeki anatomik yapıların normalden farklı olması durumudur. Bu durumlar, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında meydana gelen bazı anormalliklerden kaynaklanır.

Haberin Devamı

Genital bozukluk da ne

* LABİAL FÜZYON (LABİAL ADHEZYON): Kız çocuklarında en sık görülen genital bozukluklardan biridir. Küçük dudakların birbirine yapışmasıyla vajinal açıklığın kısmen veya tamamen kapanması durumudur.

* KLİTORİS ANOMALİLERİ: Klitorisin boyutunda ve şeklindeki farklılıklar, aşırı büyüme veya küçük kalma gibi durumlar görülebilir.

* VAJİNAL ATREZİ: Vajinanın tamamen veya kısmi olarak gelişmemesi durumudur.

* MÜLLERIEN AGENEZİ: Rahimin ve vajinanın tamamen veya kısmi olarak gelişmemesi durumudur.

Genital bozukluk da ne

* KONJENİTAL ADRENAL HİPERPLAZİ: Vücuttaki erkeklik hormonlarının aşırı üretilmesi nedeniyle kız çocuklarında erkek tipi cinsel organların gelişmesine neden olan bir durumdur.

* TURNER SENDROMU: Kız çocuklarında görülen bir kromozom bozukluğu olup, yumurtalıkların gelişmemesine ve cinsel organların erkeksi özelliklere sahip olmasına neden olabilir.

Genital bozukluk da ne

BELİRTİLERİ TAKİP EDİN

Bu bozuklukların belirtilerine gelince; idrar yapma güçlüğü, vajinal akıntı, kanama, cinsel organlarda şekil bozukluğu, adet düzensizlikleri ya da gebe kalamama olabilir. Genital bozukluklar, fizik muayene, ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme yöntemleri ve hormon testleri ile teşhis edilir. Tedavi ise, bozukluğun tipine ve şiddetine göre cerrahi veya hormonal tedavilerle gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Genital bozukluk da ne

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Doğuştan genital bozuklukların nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, hormonal dengesizlikler ve bazı ilaçların kullanımı gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ne olur ihmal etmeyin çünkü erken teşhis ve tedavi, kız çocuklarında görülen genital bozuklukların giderilmesi ya da hafifletilmesiyle yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Genital bozuklukların yarattığı duyguyla baş etmek bazen zor olabilir ve bu konuda kızlarımız anlayışa, desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle, hem tıbbi hem de psikolojik destek almak sandığınızdan daha önemli. Artık biliyorsunuz; sağlıklı olmak, beden ve ruhun birlikte iyi olma halidir.

Genital bozukluk da ne

Sıradaki haber yükleniyor...
holder