Doç. Dr. Gökçen ErdoğanGenital estetik bir döngü mü?
HABERİ PAYLAŞ

Genital estetik bir döngü mü?

Estetik boyutlu operasyonların neredeyse tamamında, beklentilerin farklılığına bağlı olarak ihtiyaçlar sürebilir, tekrarlayabilir. Ancak iyi bir operasyondan anladığımız şey, sonucuyla yıllarca yüz güldürendir. Sizde böyle olmadıysa da geçerli bir sebebi olmalıdır.

Genital estetik bir döngü mü

TEKRAR AMELİYAT OLMAK İSTİYORUM

SORU: Hocam, 24 yaşındayım ve 21 yaşımda labioplasti ameliyatı oldum. Ama aradan geçen sürede kilo aldım ve genital bölge görünümümde yine değişim oldu. Eskisi gibi kötü olmadı ama ameliyatlı olan formu bozuldu diyeyim. Nişanlıyım ve bunu kafama çok taktığım için nişanlım görmeden ve öğrenmeden yeniden ameliyat olmak istiyorum. Bu riskli mi acaba? Aradan geçen süre yeniden ameliyat olmam için yeterli mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Labioplastinin yapılma nedenini, sizi rahatsız eden anomaliyi ya da görünümü, sonrasında kavuştuğunuz görünümü tam anlatmadığınız için genel bilgilendirme yapacağım. Asimetri mi vardı, büyüklük, genişlik mi, sarkma mı, fazla dolgunluk mu?.. İşlevsel olarak bir sorun yaratıyor muydu, yalnızca görünümün verdiği rahatsızlık nedeniyle mi ameliyat olmuştunuz, bunlar önemli. Çünkü ameliyat sonrası eski formuna yaklaşması, çok fazla kilo alımında normal de değerlendirilebilir. Aldığınız kilo ne kadardı, hangi açıdan eski formuna benzedi, bunlar yanıtı değiştirebilir. Ama şunu her durumda söyleyebilirim; genital estetik, uzman ellerce yapıldığında ve ihtiyaca yönelik olduğunda tehlikeli operasyonlar değildir. Önemli olan şu; gerçekten ihtiyacınız var mı? Çünkü ihtiyacınız olduğu sanrısına da çok rastlıyoruz. Bazen ne yaparsanız yapın kişi istediğini elde edemediğini düşünüp hep dahasını istiyor. O noktada da hekimin ‘dur’ diyebilmesi gerekiyor ki bunu yaparım. Dolayısıyla muayene olmanızı ve doktorunuza güvenmenizi öneririm. Ayrıca kadın ya da erkek fark etmez, bedenlerimiz kusursuz olmak zorunda değil.

Genital estetik bir döngü mü

19 YAŞ OPERASYON İÇİN YETERLİ Mİ?

SORU: Sevgili hocam, ben 7 yıl önce size genital estetik yaptırmıştım. Çok da memnunum. 19 yaşında kızım var. Maalesef genetik yatkınlık onu, genital bölgeden vurmuş. Ve tıpkı bendeki gibi iç dudak sarkık. Mayo bikini giyemiyor bile. Ameliyat olması için burada 21 yaşını beklemesini söylediler. Ameliyat için zaten ülkemize geleceğiz ama 21’i beklememiz şart mı? İri yapılı bir kız, çocuksu bir bedeni yok.

Haberin Devamı

CEVAP: Vajina iç dudak yapısındaki sarkma gerçekten çoğu zaman genetik kaynaklı oluyor. Annelerinin kaderini yaşayan kızlar için annelerinin doktorları da burada, merak etmeyin. Ülkemizde 16 yaş üstü, bu operasyon için yeterli bir yaş. Bu yaş sınırı bulunduğunuz ülkeye göre değişebilir tabii. Bazı durumlarda beden gelişiminin tamamlanmasını isteyebiliriz, kilo alış veriş, kas yapısının oturması gibi nedenlerle. Ama iç dudaktaki sorunlar, bunlardan etkilenmez. Varsa vardır. Herhangi bir biçimde kendi kendine düzelmez maalesef. Hiç sıkıntı yapmayın, dilediği zaman muayene olup operasyonunu yaptırabilir.

ÜÇ KEZ YAPTIRDIM AMA YİNE İHTİYAÇ VAR SANKİ

SORU: Hocam, 3’üncü kez genital estetik revizyonu yaptırdım. 2’nci doğumumun üzerinden 9 ay geçmişti sonuncusunda. Bundan sonra doğum düşünmüyorum, kafam rahat. İlk ameliyatım 8 yıl önceydi. Yeni evliydim. Sonra doğumumda 29 kilo alınca genital estetik ihtiyacım tekrar ortaya çıktı ve yine ameliyat oldum. Ama asimetrik olduğu için revizyon yaptırdım. Sonra ikinci doğumumu yaptım ve bir daha ameliyat oldum. Bunlar çok büyük meblağlar ve her defasında doktorum gerekli olduğunu teyit etti. Ama son ameliyatımın üzerinden 2 yıl geçti, dudaklarım yine asimetrik geliyor. Kafayı mı yiyorum, yoksa bu ameliyatlar bende işe yaramıyor mu, anlayamıyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Revizyon dediğimiz, yapılan bir operasyonun istenen başarıya ve sonuca ulaşmaması nedeniyle kısa bir süre sonra yapılan düzeltmenin adıdır. Yani araya yıllar, doğumlar, kilolar girince bunun adı revizyon olmuyor. Ancak vajinanın sürekli eski haline gelmesini de beklemeyiz normal şartlar altında. Soruna bağlı olarak; kilo alımı, doğumlar, yaş artışı, kas ve dokuların bozulması gibi nedenlerle tabii ki operasyonun etkileri kaybolabilir. Ama yine de 8 yılda 3 kez operasyon geçirip 4’üncüye ihtiyaç duyacak kadar sorun yaratan şeyi merak ettim. Hakem doktor görüşü almanızı öneririm. Belki de ihtiyacınız yok ve şu an gayet iyi durumdasınız. Eğer ihtiyaç varsa da sebebi tespit edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder