Hastaların kaygılanma hakkı elbette var. Biz doktorların görevi, sizi bilmediklerinizle yargılamak ya da psikolojik yaklaşımınızla, korkularınızla eğlenmek değil; anlamak ve doğru olanı aktararak tedaviye yönlendirmek. O yüzden çekinmeden sorular sorun, anlayana kadar sorun ve muayene sonrası aklınızda soru işaretlerinizle çıkmayın doktorunuzun yanından.
AKINTI DEVAM EDİYOR
SORU: Hocam, 36 yaşında ve iki çocuk annesiyim. Her zaman düzenli adet gördüm, hâlâ da öyle. Ancak son doğumumdan sonra adetim bitince kötü kokan, yoğun ve siyaha yakın bir akıntı devam ediyor bir süre. Ara kanamam da oluyor ama o her zaman değil. Fakat bu yoğun koyu akıntı her adetimden sonra oluyor ve çok rahatsız ediyor. Başka bir şikayetim yok. Sebebi ne olabilir? Komik bulacaksınız ama çok korkuyorum.
CEVAP: Asla! İnsanın sağlığı için endişelenmesinin nesi komik? Son doğumunuz sezaryense aklımıza ilk gelen istmosel olur. Rahmin ön duvarına açılan sezaryen kesisi, tam olarak iyileşmediğinde orada bir deformasyon oluşur. Tünelleşme şeklindedir ve orada meydana gelen cep şeklindeki boşlukta adet kanı ve rahim içi sıvısı birikir. O adetten sonraki akıntı buradaki kandır. Genelde kötü kokar. Akıntı ya da damlama şeklinde kendini gösterebilir. Kasık ağrısı ya da ara kanamalar yapabilir. Tespiti önemlidir çünkü ilerleyen dönemler için infertiliye yaratma riski bile vardır. Mutlaka muayene olun. Trans vajinal ultrasonografi ya da ilaçlı pelvik MR görüntülemeyle bakılır. İstmoselse boyutu, derinliği ve kesenin çıkarılması için uygun yöntem saptanır. Değilse de ne olduğunu ancak doktorunuz söyleyebilir. Lütfen ihmal etmeyin.
RAHİM AĞZINI ONARMAK GEREKİYORMUŞ
SORU: Hocam, peş peşe 3 düşük yaptım ve üçü de 16. haftada yaşandı. Bulunduğumuz ilçede kadın doğum doktoru bir var bir yok. Ve yığılma olduğu için çok da yoğun. En son gelen doktor rahim ağzını onarmamız gerekiyor dedi. Fakat ben bunun ne anlama geldiğini anlamadım. Soramadım da. Düşüklerimin sebebi bu mu?
CEVAP: Sanıyorum meslektaşım servikal yetmezlik tanısı koymuş. Rahim ağzı yetmezliği yani. Rahim ağzı uzunluğunun olması gerekenden yani 25mm’den kısa olması, genelde 14-20 hafta arasında kayıplar yaşanmasına sebep olur. Rahim ağzı ile rahmin birleşim yerine bir serklaj dikişi atılarak çözülür. Vajinal olarak yapılması da mümkündür ancak laparoskopik olarak yapılması daha avantajlıdır. Laparoskopik servikal serklaj ameliyatı dediğimiz bu ameliyatın korkutucu bir yanı yoktur. Rahim ağzının onarılması yoluyla ani açılmaların önüne geçilmesi ve gebeliğin olağan süresinde tamamlanmasını sağlar. Ancak bunlar, sizin anlattıklarınızdan anladıklarım. Doktorunuza gittiğinizde teyit edin lütfen. Elbette teşhisinizi de tedavinizi de bilmelisiniz ve sorup öğrenme hakkınız var.
KANAMAMDA ÇOK CİDDİ ARTIŞ VAR
SORU: Hocam, 42 yaşındayım. Hayatım boyunca bir kez bile düzensizlik ya da adet sancısı çekmedim. Artık menopoza yakınım derken adet kanamamda çok ciddi bir artış başladı. 6 aydır en uzunundan çift kat ped kullanıyorum. Önce geçici bir şey sandım ama hâlâ devam ediyor. Ağrım yine yok. Tek değişiklik kanama miktarımda. Yani böyle bir şey için doktora gitmek pimpiriklik mi onu da bilemedim. Sebebi ne olabilir acaba?
CEVAP: Menopoza yavaşça yaklaşıyorsunuz ama olasılıklardan bahsedelim size. Myomlar, polipler, yumurtalık kistleri ve çeşitli rahim içi bozukluklar; adet kanamasını artırabilirler. İşin aslını öğrenmenin tek bir yolu var; jinekolojik muayene. Doktorunuzdan bu seçenekleri elemek ve sebebi bulmak için tetkik ve görüntülemeler isteyebilirsiniz. Bunu neden söylüyorum? Bazen hastalarımız, benim hiç ihtimal vermediğim bir şüpheyle gelebiliyorlar. Herhangi bir nedenle yaşanabiliyor bu. Psikolojiye de epey etki ediyor. Bu seçenekleri tetkiklerle eleyip detaylıca da anlatıyorum. Kafa olarak rahatlamak, kadın hastalıkları alanında sorunları azaltan bir şey. Teşhis ne olursa olsun tedavisi, çözümü var. Yeter ki ihmal etmeyin.