Doç. Dr. Gökçen ErdoğanHer şey normal mi?
HABERİ PAYLAŞ

Her şey normal mi?

Kimimiz bebek sahibi olmak istiyoruz. Kimimiz bunun olmasından çok korkuyoruz. Başka yaşamların ve düşlerin insanlarıyız. Ve her ikisine de hakkımız var. Önemli olan sağlıklı olmamız ve hayatımızda yaşadığımız her şeyi sağlıklı süreçlerden geçerek yaşamak. Bunun için de normalin dışında gelişen her şeye karşı farkındalığımız ve hassasiyetimiz olmalı.

Her şey normal mi

İNTERNETTE BİR SÜRÜ ŞEY OKUDUM ÇOK KORKUYORUM, HAMİLE MİYİM?

SORU: Hocam, ilişkiye girdikten sonraki ay reglim 6 gün gecikti. Ama sonra regl oldum. Fakat reglim her zamankinden kısa sürdü ve rengi de daha açıktı. Bu ay da regl oldum. Ama karnımda bir şişlik var hem de bariz bir şişlik. Hamile olduğumu düşünmemiştim ama internette bir sürü kadın hamileyken de regl olduğundan bahsetmiş. Hamile olabilir miyim? Çok korkuyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: İnternette, başınız ağrısın ölümcül hasta çıkıyorsunuz zaten. Lütfen internetin faydalarından hep yararlanalım ama doktorumuz o olmasın. Karnınızdaki şişlik için tabii ki muayene olmalısınız. Gaz, yumurtalık kistleri, pelvik inflamatuar hastalık, bağırsak sorunları ve pek çok şey olabilir sebebi. Ne olduğunu doktorunuz söyleyecek.

Her şey normal mi

ADETİM 20 GÜN SÜRÜYOR HAMİLE KALMAYI ZORLAŞTIRIR MI?

SORU: Hocam, adetim 20 gün sürüyor ama ağrım falan çok olmuyor. Evleneceğim ve bunun çok sorun olacağını düşünüyorum. Çünkü hemen bebek istiyorum. Düzelmesi için ne yapabilirim?

CEVAP: Gönül isterdi ki evdeki malzemelerle çözebilelim ama bu önemli bir sağlık sorunu. Doktora gideceğiz. 20 gün adet görmek hiçbir zaman normal değildir. Kısa süreli olması mesela 3 gün görmekte sakınca olmaz ama 20 gün mutlaka tetkik gerektirir. Myom ya da polip ihtimali yüksek. Ayrıca hormonal bir bozukluk da olası. Rahim içi kalınlık artışı da bir sebep mesela. Ama bunlar olasılıklar. En doğru ve net cevabı size doktorunuz verecek. Evlenin ya da evlenmeyin; böyle bir durumu her şeyden önce kendiniz için ertelemeden çözüme yani tedaviye kavuşturmalısınız. Ortalama adet döngüsü 28 gündür. Adetin 1. gününden, bir sonraki adetin 1. gününe kadar olan süre adet döngüsüdür. Daha az ya da çok olabilir bu aralık. Ancak sizinki gibi olamaz. Bebek sahibi olmayı denemenize engel değil ama tabii ki tercihim, sağlıklı olduğunuzdan emin olup o sürece girmeniz.

Haberin Devamı

Her şey normal mi

DIŞ GEBELİK İÇİN BENİ SUÇLUYOR

SORU: Hocam, eşim dış gebelik geçirdi ve psikolojisi epey bozuk. Beni suçluyor. Ben dış gebeliğin ne olduğunu bile tam anlamadım. Spermlerimin kalitesizliğiyle, azlığıyla ilgili bir durum mu? Regli hep düzensizdi. Bununla bir ilgisi olabilir mi?

CEVAP: Dış gebelik dediğimiz şey, sperm ve yumurtanın döllenip oluşturduğu normal bir embriyonun çeşitli nedenlerle rahim içine değil de daha çok tüpler ya da rahim dışı herhangi bir yere yerleşmesidir. Yani yumurtanın ya da spermin sağlıksız olmasıyla ilgili değildir. Fallop tüp zarar görmüş, hasar almış ya da tıkanmış olmalı. Aynı zamanda şekil bozukluğu da söz konusu olabilir. En doğrusunu doktorunuz söyleyecektir. Tedavisi çoğu zaman mümkündür ve mümkün olmaz da alınırsa dahi tek fallop tüple de hamilelik oluşabilir. Psikolojik destek almayı da ihmal etmeyin olur mu? Geçmiş olsun.

Haberin Devamı

Her şey normal mi

EŞİM TÜPLERİNİ BAĞLATMAK İSTİYOR AMA BEN BUNA KARŞIYIM

SORU: Hocam, eşim tüplerini bağlatmak istiyor çünkü doğum kontrol hapları çok kilo aldırıyormuş. Ama ben sonra çocuk sahibi olmak isteriz diye buna karşıyım. Ne yapabiliriz?

CEVAP: Çok basit; siz korunun. Neden bu korunma işi kadının üstlendiği bir şey, asla anlamıyorum. Bu nasıl yerleşmiş mesela?.. Doğum kontrol hapı dışında spiral, iğne, kol altı implantı gibi yöntemler var kadınlar için. Doktoruna muayene olup bunlardan birini seçebilir. Ancak bunun yalnızca kadının sorumluluğu olmadığını ve sürece prezervatifinizle dahil olabileceğinizi hatırlatmak da boynumun borcu. Ha bu arada doğum kontrol haplarının kilo aldırdığı bir hurafe aslında. Hormonlarına bakılmasını tavsiye ederim. Başka bir sağlık sorunu gözden kaçırılmasın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder