HPV virüsü ve testine bizim ülkemizde genelde “ihanet turnusolu” olarak bakılıyor. Elbette ilişkide sadakat önemli. Ancak buna kıymet verilmediğini gördüğünüz noktada kendi bedeninize, sağlığınıza kıymet verme aşamasına hızlıca geçmeniz gerek. Bulaş var mı? Var. Neden olduğuna kafa yormaktan ziyade tedavinize kafa yorun. Önceliğiniz kendiniz olun yani. Çünkü hiçbir şeye geç kalmak istemeyiz.
PREZERVATİF YETERLİ Mİ?
SORU: Hocam, eşimde siğile benzeyen kabarcıklar gördüm. Ancak tepki göstermesinden korkarak ne olduğunu, nasıl olduğunu soramadım. Eğer onlar gerçekten siğilse bunun bana nasıl bir zararı olur, bulaşması kesin mi? Prezervatif kullanıyoruz, yeterli mi?
CEVAP: Neye tepki gösterecek mesela? Dünya erkeklerin penisinin etrafında dönmüyor. Eğer o görünüm penisteyse ve gerçekten siğilse sizin bunu bilmeniz ve ikinizin de HPV testi yaptırmanız gerekiyor. Üstelik doktor siğil olduğundan emin olursa ve test negatif çıkarsa bu, testin hata payını işaret ediyor. Prezervatif iyi bir önlemdir ancak HPV bulaşını önlemeye yetmez. Ve canınızı sıkacağını biliyorum ancak HPV’nin bulaş yolu büyük oranda cinsel temastır. İstisnai olarak yüzeysel temasın da (mukozal temas diyelim) neden olabildiğini ortaya koyan az da olsa bilimsel çalışmalar vardır. Ama tabloya baktığımda önceliğim HPV virüsüne maruz kalıp kalmadığınız ve kaldıysanız da hızlıca tedavi sürecine girmeniz. Korkmayın ama ertelemeyin de. Cinsel sağlığımız, karımızın, kocamızın iki dudağının arasında olamaz.
NEDEN TEKRARLIYOR?
SORU: Hocam, genital bölgemdeki siğiller daha önce alındı. Ama şu anda tekrarlıyor ve hayatımda kimse yok, aktif cinsel hayatım yok. Birinden bulaşması söz konusu değil. Neden tekrarlıyor olabilir acaba?
CEVAP: HPV virüsü çoğu zaman uyuyan bir virüstür, böyle düşünebilirsiniz. Bağışıklığınız düştüğünde yeniden hortlamak üzere bir yerlerde pusuda bekleyebilir. Dolayısıyla temizlenen yapı dışında da virüsünüz olduğuna işaret eder bu. Aktif cinsel yaşamı olan kişilerde ise yeniden bulaş ihtimali vardır bununla birlikte. Ayrıca siğillerin koparılması, jiletlenmesi ağdayla alınması da virüsün cilde yayılımına neden olur. Siz birinden kurtulduğunuzu sanırken hemen dibinde yenisi peydah olur. Takibini asla bırakmıyor ve büyükmüş küçükmüş demeden siğiller için doktora başvuruyoruz. Bağışıklığınızı yüksek tutmak için de takviyeler alabilirsiniz. Detaylı bir kan testi isterdim sizi hasta olarak görmüş olsam.
TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?
SORU: Hocam, erkek arkadaşımdan siğil bulaştı ve aldattığını öğrendiğim için ayrıldım. Ancak tedaviyle ilgili nasıl bir yol izleyeceğimi, ne yapacağımı bilmiyorum. Psikolojik olarak yıkık durumdayım. Bana yardımcı olur musunuz?
CEVAP: Durun şimdi, yıkılmanın hiç sırası değil. Önce gidiyoruz HPV testimizi yaptırıyoruz, sonra tedavimiz başlıyor. Tedavi, siğilin durumuna göre ve hastaya göre farklı yollarla yapılabilir. Çeşitli bantlar, kriyoterapi, elektrokoter, sıvı nitrojen, lazer ya da küretaj olabilir, birden çok tedavi seçeneği var. Doktorunuz sizin için en doğrusunu seçecektir. HPV pozitifseniz de aşı yapılabilir ayrıca, yaptırmanızı öneririm. Virüsü attıktan sonra yeni bir bulaş olmasını önler bu aşı. Ayrıca prezervatifle korunma detayını da atlamayın lütfen. Giden aşklara ağlamak olağan ama giden sağlıktan değerli olamaz. Lütfen zor da olsa kendimize odaklanalım.