Doç. Dr. Gökçen Erdoğanİkinci görüş

HABERİ PAYLAŞ

Hastalıklar karşısında en doğal tepkimiz nedir? En iyi tedaviye ulaşmak için çabalamak. Ancak bazen, aldığımız bilgiler veya önerilen tedavi yöntemleri konusunda kafamızda soru işaretleri oluşabilir. İşte tam bu noktada “ikinci görüş” kavramı devreye girer. Ve ben ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum.

DOKTOR BUNU HAKARET SAYMAZ MI?

Haftanın 6 günü buradan sizlere ulaşıyorum ve bazı konularda ‘ikinci bir görüş alabilirsiniz’ önerisinde bulunuyorum. Bunun üzerine yine sizlerden çokça soru geliyor. Doktorumuz ikinci görüş almamızı kendi uzmanlığına hakaret saymaz mı? Buna hakkımız var mı? Yeniden ilk doktorumuza dönebilir miyiz? Buna gerçekten gerek var mı? Bu sorular sizin de aklınızdan geçiyor belki. Ben bir doktor olarak samimiyetle anlatmaya çalışacağım. Kendi adıma asla alınganlık gösterdiğim bir konu değil. Sık karşılaşmıyorum ancak hastam buna ihtiyaç duyduğunda da iletişimi sürdürüp ikinci görüşü de tedavi sürecinde değerlendiriyorum. Hemfikir olmadığımda açıkça ifade ediyor ve taviz vermeyeceğim tedavi seçeneğimi bir kez daha sunuyorum. Gerisi hastaya kalmış. Ancak o güne dek dikkatimi çekmemiş bir detay, farklı ve katkı sunacak bir bakış açısı ya da başka bir uzmanlık alanının ilgisini öğrenmişsem de olumlu sonuca ulaşmak için meslektaşımın bilgisini cebime koyuyorum. Her şey hasta için.

Haberin Devamı

İkinci görüş

DURUMUNUZA FARKLI BİR AÇIDAN BAKILMIŞ OLUR

Hastalıklar karşısında en doğal tepkimiz nedir? En iyi tedaviye ulaşmak için çabalamak. Ancak bazen, aldığımız bilgiler veya önerilen tedavi yöntemleri konusunda kafamızda soru işaretleri oluşabilir. İşte tam bu noktada “ikinci görüş” kavramı devreye girer. Ve ben ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Nedir bu ikinci görüş? Doktorunuza güvenmemek anlamına gelmediğinde anlaşalım önce. Ya da doktor değişikliği de demek değildir. Ki gerek görülürse bu da yapılır, buna hakkınız var. İkinci görüş, bir sağlık sorunuyla ilgili olarak farklı bir uzman doktor tarafından yapılan değerlendirme ve görüş alma işlemidir. Bu, ikinci bir gözle durumunuza bakılması ve farklı bir perspektif kazanmanız anlamına gelir. Neden katkı sunar derseniz; her doktorun farklı bir eğitim geçmişi, deneyimi ve yaklaşımı vardır. İkinci bir görüş, durumunuza farklı bir açıdan bakılmasını sağlar ve size daha geniş bir tedavi yelpazesi sunabilir. Teşhis veya tedavi planı konusunda tereddütleriniz varsa, ikinci bir görüş almak sizi daha rahatlatabilir ve karar vermenize yardımcı olabilir. Ya da bazı hastalıklar nadir görüldüğü için tüm doktorlar bu konuda uzman olmayabilir. İkinci bir görüş, daha deneyimli bir uzmandan görüş almanız için fırsat sunar. Birden fazla sağlık sorununuz varsa veya durumunuz karmaşık ise de ikinci bir görüş almak önemlidir çünkü daha kapsamlı bir değerlendirme yapılmasını sağlar.

Haberin Devamı

İLK KRİTERİNİZ UZMANLIK OLSUN

Herhangi bir tedaviye başlamadan önce farklı bir uzmanın görüşünü almak, size daha fazla güven verir ve olası riskleri değerlendirmenize yardımcı olur. Aslında ikinci görüş almak isteyen herkes bu hakkı kullanabilir. Sağlık sorununuzun çok karmaşık ve zorlu olması gerekmiyor. Ama en önemli nokta şu; bu esnada vakit kaybetmemelisiniz. Teşhis konusunda emin değilseniz ve birden fazla doktor farklı teşhisler koymuşsa orada işler çetrefilli hale geliyor. O noktada ise önerim, uzmanlığı ve deneyimleriyle daha yetkin bulduğunuz isme yakın durmanızdır. Üstelik üçüncü bir görüş de mümkündür ve doğrunun sağlamasını yapabilir. Bu konuda bir kısıtlama yok ve olmamalı. İkinci görüşü mutlaka önerdiğim bir grup da tedaviye rağmen şikayeti devam edenler. Çünkü bunu olağan karşılayamayız. Şikayetlerin sona ermesi için gereken iyileşme sürecinde olumlu bir gelişim görmüyorsanız hem kendi doktorunuza danışmalı hem de ikinci bir görüş almalısınız. İkinci görüşü alacağınız doktor için ilk kriteriniz alanındaki uzmanlığı. Diğer kriterler ise deneyim ve referans. Hem hastaları hem de meslektaşları tarafından refere edilen bir doktor, kafanızdaki alternatifleri elemenize yardımcı olacaktır. Doktorun çalıştığı kurum da elbette önemli. Bu konuda da araştırmanızı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

İkinci görüş

ANLAYANA KADAR SORU SORUN

Hayattaki en değerli varlığınız sağlığınız. Onu kaybetmemek, kaybettiyseniz kazanmak için en içinize sineni, en etkili ve doğru olanı yapmalısınız ve buna sonuna kadar hakkınız var. Biz doktorlar sizin kendi sağlığınız için lazım gelen her şeyi yapmanızı, her taşın altına bakmanızı (bilimsel çerçeveler içinde) elbette onaylarız. Biz de sevdiklerimiz ve kendimiz için aynısını yapıyoruz, emin olun. Bu konuda bir çekinceniz olmasına gerek yok. Ama önceliğiniz ne olsun biliyor musunuz? Doktorunuz kim olursa olsun, bir ya da iki, ben ya da başkası; soru sorun. Anlayana, rahatlayana kadar sorun. Siz bizzat, kalbiniz ve bilincinizle tedavinin bir parçasısınız ve onu özümsemelisiniz. Ben yanınızdayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder