Doç. Dr. Gökçen ErdoğanKanıyor ama nasıl?
HABERİ PAYLAŞ

Kanıyor ama nasıl?

Regl döngümüz, kadın yaşamının sağlığı işaret eden bir parçası. Doğal olarak ondaki herhangi bir aksama da bedenimizle ilgili bir sorunu işaret ediyor olabilir. Geldiğimiz noktada tedaviyi bize bırakın ve güvenin, pek çok şey mümkün. Ancak teşhis için size yani bize gelmenize ihtiyacımız var.

Kanıyor ama nasıl

1-12 GÜN ARAYLA REGL OLUYORUM KANAMALARIM DA ÇOK YOĞUN

SORU: Canım hocam, yaşım 31. Ben genelde 1-12 gün arayla regl oluyorum ve kanamalarım da çok yoğun. Taşmalar oluyor ya da bazen iki pedi birlikte kullanıyorum. Herkesin regl döngüsü farklıdır herhalde ama yine de bu normal mi diye sormak istedim.

Haberin Devamı

CEVAP: Regl kanamaları kişiden kişiye şu biçimde değişebilir; 21 gün ya da 35 gün aralığında regl olursanız normaldir diyebiliriz ama yine de bir muayene isteriz sapma durumunda. Bundan daha erken ya da geç regl kanaması olması bizi bazı tetkiklere götürür. Menopoza yakın yaşlarda bu sapmalar daha olağan karşılanır. Ancak siz henüz menopoza yakın bir yaşta değilsiniz. Dolayısıyla bazı ihtimalleri elemek isteriz. Hormonal bir sorun, myom, polip, kistler, rahim içi anormallikleri, istemediğimiz kötü hastalıklar ya da tiroid sorunları ihtimaller dahilinde ve sorundan emin olursak tedavi düzenleyebiliriz. Burada kilit nokta vakitlice tespit etmek, teşhis koymak ve tedavi uygulamak. Bazen cerrahi operasyon gerektiren durumlar oluyor ve bilhassa onlarda gecikmek istemeyiz. Ayrıca daha önce gebelik yaşadınız mı, gebelik düşünceniz var mı, sağlık durumunuz buna engel mi vs. bunların da değerlendirilmesi önemli. Bu satırları okumanız bitince randevunuzu alın lütfen.

Kanıyor ama nasıl

RAHMİM ALINABİLİRMİŞ ÇOCUĞUM OLUR MU?

SORU: Hocam, 29 yaşındayım ve adenomyozis teşhisi kondu. Çok yoğun regl kanaması şikayetiyle gitmiştim ve böyle önemli bir sorunu hiç beklemiyordum. Rahmim kesin olarak alınacak mı acaba? Çünkü ileri derecede olduğu ve buna mecbur kalınabileceği söylendi. Eğer rahmim alınırsa çocuk sahibi olmam mümkün mü? Ve rahim kanseri miyim, onu da tam anlamadım?

CEVAP: Hayır, kanser değilsiniz. Adenomyozis dediğimiz yapı myomlara benzer ama başka bir sonuçtur. Rahim büyümesi diyerek özetleyebiliriz. Rahminizin alınıp alınmayacağına doktorunuz karar verir. Ben büyümeyi izlemediğim ve bulgularınıza hakim olmadığım için yorum yapamam. Ancak böyle bir durumda da birden fazla hekim görüşü alıp emin olmak isteyebilirsiniz. Rahminizin alınması gerekiyorsa yani bu tek çareyse de bu sizin yaşamınızın sağlıkla sürmesi için bir gerekliliktir ve karşı durmayın. Ancak başka bir tedavi varsa elbette denenmeli. Çünkü yaşınız genç. Rahminiz alınırsa doğum yoluyla çocuk sahibi olamazsınız maalesef. Ancak dediğim gibi; yaşamınız için tek çözümse yapılmalı.

Haberin Devamı

Kanıyor ama nasıl

DOKTORUM CİDDİ BİR ŞEYDEN ŞÜPHELENMİŞ GİBİYDİ TEKRAR MYOM OLUŞTUYSA SEVİNECEĞİM

SORU: Hocam, ben 46 yaşındayım ve adet dönemim çok zorlu geçiyor. Yoğun ve hatta içimden bir şey kopmuş gibi büyük parçalar şeklinde oluyor. Myom aldırmıştım, acaba onlar mı tekrar ortaya çıktı diye düşündüm. Öyleyse sevineceğim. Çünkü doktorum daha önemli bir şeyden şüphelenmiş gibiydi.

Haberin Devamı

CEVAP: Myomların tekrarlaması da ihtimallerden biri, evet. Ancak hormonal sorunlar, rahim içi kalınlaşması, polip, rahmin büyümesi ile kendini belli eden adenomiyozis de mümkün. Tabii yaşınız itibarıyla adet düzensizliğinde daha kötü bazı hastalıkları da elememiz gerekir. Ultrason ve bazı testler gerekiyor. Lütfen doktorunuzla iletişim halinde kalın ve bunlar değerlendirilsin. Bana kalırsa rahmin içinin temizlenip patolojiye gönderilmesi işlemi de yapılmalı ki sonuçtan emin olalım. Lütfen korkmayın ve gerekli tetkikleri yaptırın. Bunlar sadece ihtimaller ancak elenmelerinde fayda var. Tedaviniz de ilaç, operasyon ya da her ne gerekirse; titizlikle uygulanır, sağlıklı, mutlu yaşarsınız. İhmal etmeyin yeter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder