Doç. Dr. Gökçen ErdoğanKanseri de yeneriz

HABERİ PAYLAŞ

Kanseri de yeneriz

Kanser diye bir şey olmasın isterdik. Duymak bile tüylerimizi diken diken ediyor evet ama artık onun karşısında çok daha güçlüyüz. Sadece tedavideki önemli gelişmelerden söz etmiyorum. Kanseri önleme ve teşhis konusunda da çok daha bilinçliyiz. Bir adım öne geçtik. Bazı türlerinin daha zorlu olduğu konuşulur evet ama kim neyi yaşarsa daima en zoru odur.

Bugün kadın kanserleri konusunda bir iki noktayı açıklığa kavuşturmak niyetindeyim. Sorularınızla bana yön verdiniz. Meme kanserine karşı, özellikle 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektireceğimizi ve elle muayeneyi asla ihmal etmeyeceğimizi hatırlatıyor ve rahim kanserlerine geçiyorum. Çünkü erken teşhis hayat kurtarır.

Haberin Devamı

Kanseri de yeneriz

ARA ARA KANAMAM OLUYOR

SORU: Hocam, eskiden adetim 10-12 gün sürerdi. Doğumdan sonra düzeldi ama bu defa iki adet arasında da ara ara kanamam oluyor. Sebebi ne olabilir? 42 yaşımda doğum yaptım, onunla ilgisi olabilir mi?

CEVAP: İki kanama birbirinden farklı. Yani adetin uzun sürmesi başka bir şeydir, adetiniz sona erdikten sonra, döngünün dışında vajinal kanamanız olması başka. İkisi de normal değildir. Aklınıza hemen kötü şeyler gelmesin ama o kötü şeylerin ihtimalini de her zaman bilin. Stres, tiroid hormonlarının düzensizliği ve prolaktin yüksekliğinden olabilir bu kanamalar. Myomlar ve polip gibi rahim kaynaklı, kist gibi yumurtalık kaynaklı olabilir. Kanser öncüsü lezyonlar böyle davranabilir. En kısa zamanda jinekolojik muayene!

Kanseri de yeneriz

KIZIMA AŞI YAPTIRACAKTIM AMA...

SORU: Hocam, kızım 14 yaşında. HPV aşısı yaptıracaktım ancak eşim ve büyüklerimiz karşı çıktı. Bu aşının yapılmasının doğurganlığı engellediğini söylediler. Kafam çok karıştı. Çocuklara zararlı mı, evlendiğinde mi yaptırması gerekiyor?

CEVAP
: Eşinizin ve aile büyüklerinizin mesleği nedir bilmiyorum ama doktor olmadıkları kesin. Kız çocuk annesiyim ve kızıma aşısını yaptırdım. 9 yaşından itibaren tüm kız çocuklarına yapılabiliyor. Tüm HPV enfeksiyonlarına, siğillere ve en önemlisi rahim ağzı kanserlerine karşı koruyan bir aşının zararlı olması söz konusu değil. Üzüldüğüm konu şu; bu aşılar bulunmadan önce nice hayat kaybedildi. Yıllar süren çalışmaların sonunda bulundu. Eşinize durumu izah edin ve kızınıza aşıyı yaptırın. Yaptırmadıysanız, kendinize de yaptırın.

Haberin Devamı

Kanseri de yeneriz

TEKRARLAMASINDAN KORKUYORUM

SORU: Hocam, rahim kanseri atlattım. Üstelik 2016’da bir yayınınızı izlemiş, kanser şüphesiyle hayatımda ilk kez jinekoloğa gitmiş ve öyle öğrenmiştim. Tekrarlamasından çok korkuyorum. Bu bende kaygı bozukluğu, uyku düzensizliği yapıyor. Cinsel hayatım da bitti.

CEVAP: Geçmiş gitmiş olsun öncelikle. Uzunca bir zaman olmuş. Bu sürede kendinize iyi baktığınızı düşünüyorum. Ama ruhsal, cinsel sağlık da sağlığın bir parçasıdır. Bu kanserin farklı tedavi seçenekleri var; hangisinin yapıldığını bilmiyorum. Her kanserde olduğu gibi rahim kanserinde de tekrarlama riski vardır ve bu tekrarlama riski hastalığının evresine, hücre tipine, hücrelerin derecesine göre değişir. Hastalığın nerede tekrarladığı ve ilk tedavisinin ne olduğu bu nüksteki tedavi sürecinde önemlidir kuzucuğum. Tedbiri elden bırakmayalım. Kontrollerinizi asla ihmal etmeyin. Memelerinizi de mutlaka kontrol ettirin. Cinsel yaşamınıza dönmeniz sizi mutlu bile edebilir. Bu süreçte kuruluk yaşayabilirsiniz. Hekiminizin önerisiyle destekleyici ürünlerden, kayganlaştırıcılardan yardım alabilirsiniz. İnanıyorum ki uzun ve sağlıklı bir yaşamınız olacak. Bu hastalığı bilinçle yeneceğiz.

Haberin Devamı

Kanseri de yeneriz

ANNEMİ VE TEYZEMİ KAYBETTİM

SORU: Hocam, annemi ve teyzemi rahim ağzı kanserinden kaybettim. 48 yaşındayım ve aşı yaptırmadım çünkü bir aşısı olduğunu bilmiyordum, sizden öğrendim. Daha önce siğil nedeniyle 4 kez tedavi gördüm. Bunlar birbiriyle ilgili şeyler mi? Benim sonum da onlar gibi mi olacak?

CEVAP: Bilimsel çalışmalar önce 26 yaş demişti. Fakat zamanla aşı da, etki alanına dair çalışmalar da gelişti ve nihayetinde artık daha ileri yaşlarda bile koruyuculuğu olduğu ortaya kondu. Sizin gibi aile geçmişinde rahim ağzı kanseri olan, genetik yatkınlığı bulunduğu ön görülen kadınlarda aşı uygulanabilir. Siğil tedavisi derken neden bahsettiğiniz önemli. Smear testinizin sonucu nedir? Hiç kolposkopi yapıldı mı? HPV konusunda bilgi aldınız mı? Hangi aralıklarla kontrol oluyorsunuz? Bağışıklığınızı yükseltecek ne yapıyorsunuz?... Gibi gibi soruların cevapları önemli. Tıbbi taramanızı ben yapmadığım için fikir yürütmem doğru olmaz ama elbette tekrarlayan siğilleriniz de birer sinyal olabilir. Neden önlemimizi almayalım?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder