Doç. Dr. Gökçen ErdoğanKendine karşı ilgi

HABERİ PAYLAŞ

Kendine karşı ilgi

Korkulara teslim olmayın derken ‘rahat olun, hiçbir şeyi kafaya takmayın’ demek istemiyorum. Korkularınızı muayene olarak yenin, teşhisin ve tedbirin gücüne inanın demek istiyorum. Evde oturduğunuz yerde kazanabileceğiniz bir savaş değil bu. Sağlıklı yaşam için mücadele etmelisiniz.

Kendine karşı ilgi

ŞİŞKİNLİĞİME RAĞMEN KİLO KAYBEDİYORUM DOKTORA GİDECEĞİM AMA KORKUYORUM

SORU: Hocam, 44 yaşındayım. Şiddetli şişkinlik hissi, kasık ve karın ağrısı şikayetiyle doktora gittim. Üstelik şişkinliğime rağmen kilo kaybediyorum çünkü iştahsızım, yiyemiyorum. Aile hekimine gitmiştim ama acilen üniversite hastanesinin kadın hastalıkları bölümüne randevu almamı söyledi. İmkanınız varsa özele gidin, yeter ki beklemeyin dedi. Gideceğim ama çok korktum. Ölümcül bir şey olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Lütfen sakin olun. Şikayetlerinizin süresi, bedeninizde yarattığı değişim, genel muayenede kendi alanını aşan ihtimalleri fark etmesi meslektaşımı harekete geçirmiş ve doğru olanı yapmış. Bu tür şikayetlerle karşılaştığımızda yumurtalıkları ve rahmi mutlaka detaylıca tararız. Sinsi ve uzun süre belirti vermeden ilerlemiş hastalıklarla karşılaşma olasılığımız bulunduğundan bunu elemek isteriz. Kistlerden yumurtalık kanserine dek pek çok kötü ihtimal var ancak bu pek çok kadın için var zaten. Burada önemli olan, şüpheli sayılabilecek semptomlarla karşılaşılan hastada tüm tetkikleri yapıp ihtimalleri elemek, teşhis koyulunca tedaviye hızlıca başlamak. Diyelim siz ya da bir hemcinsiniz, doktora gittiniz, bu şikayetlerle pek de istemediğiniz bir hastalığın teşhisini aldınız. Hikaye orada bitmiyor ki. Tedavi başlıyor. Ve tedavi şansımız her geçen gün artıyor. Bilim asla yerinde saymıyor, merak etmeyin. Güzel haberlerinizi bekliyorum. Evham yapmayın; dediğim gibi, bunlar yapılması gerekenler.

Kendine karşı ilgi

GENETİK GEÇİŞLİ MİDİR?

SORU: Hocam, ailemde birden fazla rahim ağzı kanseri hikayesi var ve annem de bunlardan biri. Üstelik son evreye gelene dek kayda değer bir belirti vermedi ve maalesef kurtarmak da mümkün olmadı. Ben de yıllardır adet düzensizliği yaşayan biriyim ve bu artık canımı sıkmaya başlıyor. Bu hastalığın bana genetik olarak geçmiş olmasından korkuyorum. Eşimden ayrıyım ve çocuklarıyla ilgilenen bir baba değil. Çocuklarımın yalnız kalmasından korkuyorum. Sizce hastalığı taşıma ihtimalim nedir?

Haberin Devamı

CEVAP: Rahim ağzı kanserinin genetik geçişli bir hastalık olduğuna dair bulgumuz yok. Neredeyse tamamının nedeni HPV virüsüdür. Bu da cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Ama bu demek değildir ki risk sınıfında değilsiniz. Tüm kadınlar genital bölge kanserleri açısından risk grubu içinde yer alır. Bu nedenle şu anda cinsel hayatınız olsun olmasın HPV aşısı olmanız çok çok önemli. Aşı, genellikle 3 doz olarak yapılır. 15 yaşından büyük bireylerde, ikinci doz ilk dozun iki ay sonrasında, üçüncü doz ise ikinci dozdan altı ay sonra yapılır. 15 yaşından küçük çocuklarda ise aşı, 6 ay arayla 2 doz olarak uygulanır. 46 yaşa dek uygulandığı bilgisi mevcut evet ama gerekli görülmesi halinde doktorunuz bu yaşı aşınca da uygulayabilir. Bu bilgi, kadınların kendilerine saklamalarını istemediğim, tanıdıkları kadınlarla paylaşmalarını arzu ettiğim bir bilgi. Onu da eklemiş olayım. Korkularınıza teslim olmayın ama tedbiri sevin.

Haberin Devamı

Kendine karşı ilgi

15 YILDIR KASIKLARIM AĞRIYOR

SORU: Hocam, adet dönemim yoğun kahverengi akıntı şeklinde geçiyor. Ve neredeyse 15 yıldır kasıklarım ağrır. Adet döneminde ve dışında, bazen daha hafif bazen daha ağır biçimde olur bu. Sebebi ne olabilir?

CEVAP: 15 yıl boyunca kasık ağrısı çeken, adet döneminde akıntısı kendisine hep anormal gelen bir kadın, yalvarıyorum bu soruyu bir doktora ilk kez soruyor olmasın. Genital bölge enfeksiyonları, spiral varsa onda sorun, polipler, kistler, aktif mesane, fıtık, bel soğukluğu... Aklıma tek seferde ilişkili olabilecek pek çok sebep geliyor. Reglin başında ve sonunda kahverengileşmiş akıntı eski kandan dolayı normal sayılabilir ama tamamında normal değildir. Siz de normal olmadığının farkındasınız aslında. En kısa zamanda muayene olun lütfen bu önemli. Kaygıya, korkuya teslim olmayın diyorum ama onlardan bu kadar uzak da olmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder