Doç. Dr. Gökçen ErdoğanKistimle beraber

HABERİ PAYLAŞ

Kistiniz her zaman başa bela mı? Bebeğe ne yapar, gebeliği önler mi? Her şey onun başının altından mı çıkıyor? Günahını mı alıyoruz, her zaman bu kadar kötü huylu mu?

KİSTİM PATLADI, BEBEĞİM ZARAR GÖRMEDİ AMA HER ZAMANKİNDEN FAZLA AĞRIM VAR

SORU: Hocam, 5 haftalık hamileyim ve kistim patladı. Yüksek ateşle hastaneye kaldırıldım, anlaşılıp müdahale edildi. Bebeğime bir zarar gelmediği söylendi. Ama her zamankinden fazla ağrım var. Gerçekten bebeğim sağlıklı mı sizce? Korkudan, kaygıdan uyuyamıyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Kist patlaması genelde ağrı, halsizlik, bazen yüksek ateşle kendini gösterir. Fark etmişsiniz ve müdahale edilmiş. Geçmiş olsun. Elbette kist patlamasının bebeğe zarar verebileceği, zehirlenme riski yaratabileceği durumlar olabiliyor ancak bu kistin yerine, büyüklüğüne, türüne göre değişiyor. Kist patlamasa dahi rahimdeki varlığı erken doğum ya da düşük riski yaratabiliyor. Ancak doktorunuz sizi muayene etmiş ve bebeğin sağlığından emin olmuştur. Kistin yeri ve yarattığı komplikasyon itibarıyla bebeğe zarar gelmemiş ve risk altında değil. Kaldı ki gebelik takip edilen bir süreç ve herhangi bir aksaklık kolayca fark edilebilir. Bebeğiniz rahminizin içinde ve orası dünyanın en korunaklı yerlerinden biri. Ancak şunu da her zaman söylerim; kendinizde bir gariplik, olağanın dışında bir ağrı, sızı, kanama hissediyor, görüyorsanız yeniden ve belki ikinci bir hekime görünebilirsiniz. Ne zararı olabilir? İçiniz rahatlasın. Ve lütfen aklınıza takılanları muayene esnasında da sorun.

Kistimle beraber

TORSİYON AMELİYATI SONRASI HAMİLE KALABİLİR MİYİM?

SORU: Hocam, 2 aylık evliyim ve ilk andan beri bebek istiyorduk. Hamile kalamayınca doktora gittim. Herkes erken demişti ama neticede yumurta torsiyonum olduğunu öğrendim ve ameliyat dediler. Peki bu nasıl bir ameliyat? Sonrasında hamile kalabilecek miyim?

CEVAP: Daha önce de değinmiştim ama daha basitleştirerek açıklayayım. Yumurtalık torsiyonu, yumurtalığın, onu yerinde tutan ve destekleyen dokular etrafında dönmesi veya bükülmesiyle oluşan bir durumdur. Bu, yumurtalığa kan akışının kesilmesine veya azalmasına neden olabilir ve doku hasarı veya ölümüne yol açabilir. Maalesef gebeliği önleyici bir etkisi de vardır. Ameliyatla yumurtalık normal yani olması gereken konuma getirilir. Sonrasında eğer başka bir sorun yoksa gebelik bekleriz. Doktora erken gitmek sorun değil, geç gitmek sorundur. Biz gebe kalamama hallerinde ‘hemen paniklemeyin, 1 yıl deneyebilirsiniz’ deriz. Ama bunu sürecin başında muayene olunması, uygun koşulların mevcut olduğunun bilinmesi kaydıyla denemelerin başlaması ve sürmesi anlamında söyleriz. Sizin aracılığınızla yeniden hatırlatmış olayım; gebelik düşünceniz oluşunca mutlaka muayene olmalısınız. Gebeliği önleyen bir durum yoksa ve buna rağmen 1 yıl boyunca gebelik oluşmadıysa yeniden muayene olmalısınız ve nedenleri detaylıca incelenmel

Haberin Devamı

Kistimle beraber

DOĞUM KONTROL HAPLARI İŞE YARAMIYOR KİSTLERİMLE İLGİLİ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, yumurtalıklarımda kist var ama alınması gerekmiyormuş. Fakat bende doğum kontrol hapları işe yaramıyor. İki kere hamile kaldım. Bir kere düşük yaptım. Bu kistlerimle ilgili olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Doğum kontrol haplarının işlevini yerine getirememesinin çeşitli sebepleri olabilir. Doğru ve düzenli kullanmamış olabilirsiniz çünkü tek bir kez bile kaçırmamanız gerekiyor. Kullandığınız başka ilaçlar varsa onlarla olumsuz etkileşime giriyor olabilir. Bitkisel takviyeler de bunu yaratabilir ayrıca. Bulantı, kusma, ishal gibi durumlar yaşıyorsanız haptaki hormonlar olması gerektiği kadar emilememiş olabilir. Aşırı kilo sorununuz varsa da haplar etkisini yitirebilir. Karaciğer ve böbrek sorunu yaşayan ve sindirim sistemi bozuklukları olan kadınlarda da emilim zorluğu nedeniyle bununla karşılayabiliyoruz. Bazen de hiçbir neden yokken vücut bu haplara direnç gösterebilir. Ancak şanslıyız ki tek korunma seçeneğimiz bu değil. En kısa zamanda muayene olun, hapların etkisizliğinin nedenini bulun ve doktorunuzla en uygun korunma yöntemini belirleyin. Kistinizle ilişkili olduğunu sanmıyorum ancak dolaylı olarak kistin yarattığı hormonal bozuklukla ilişkili olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder