Doç. Dr. Gökçen ErdoğanKistlerimiz dost mu düşman mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kistlerimiz dost mu düşman mı?

Kistleri gözünüzde büyütmeyin ama sakın hafife de almayın. Adını, sanını, huyunu, suyunu bilmediğimiz kistlere nasıl davranacağımızı da bilemeyiz, öyle değil mi? Peki bunları size kim söyleyebilir? Evet bildiniz, jinekoloğunuz.

Kistlerimiz dost mu düşman mı

ÇOK FAZLA KARIN AĞRISI ÇEKİYORUM

SORU: Hocam, adet dönemlerimde ve hatta dışında da çok fazla karın ağrısı çekiyorum. Doktorum kist oluşturan bir yapım olduğunu ama cerrahi olarak bir şey yapmaya gerek olmadığını söylemişti. Bu arada evlendim ve şikayetlerim azalmadı. Doktora gitmeden önce bu ağrıdan kurtulmak için yapabileceğim bir şey var mı acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Evde yapabileceğiniz şeyler, regl ağrısı durumunda onu rahatlatmak ve herhangi bir ağrıyı geçici olarak bloke etmek içindir. Tedavi yerine geçemeyecekleri için sorunu da ortadan kaldırmazlar ve hatta ötelediğiniz için mevcut bir sağlık sorununuzu büyütebilirsiniz. Önceliğimiz kesinlikle doktora gitmek. Bazı vücutlar, normalden daha çok kist üretebilirler. Ancak bunların zararsız olduğunu ezbere söylemek mümkün değildir. Ne olursa olsun takipleri şarttır. Kist var, kist var. Türü nedir, nerede konumlanmıştır, gebeliğe engel midir, rahme ya da başka dokulara, organlara zarar verir mi, yumurtalıkları etkiler mi gibi soruların yanıtını almak için muayene olmanız şart. Doktorunuz, kistin türünü ve boyutunu belirlemek için ultrason veya pelvik muayene yapacaktır. Dün cerrahi olarak bir şey yapmaya gerek yoktu. Ama bugün de gerek olmadığından emin olmalısınız. Sürekli ağrı yapan bir kisti kendi haline bırakmak için bütün kötü olasılıkları elememiz gerekir. Yaşam kalitenizi artırmak için zararsız ağrıları da hafifletmek gerekir tabii. Sizin durumunuzda değil de genel olarak regl tipi ağrılar çekenler için ılık duş, reçetesiz ağrı kesici ve dinlenme önerebilirim. Siz doğru doktora.

ÇİKOLATA KİSTLERİ TEKRARLAR MI?

SORU: Hocam, daha önce çikolata kisti aldırdım. Sonra zararsız bir iki kist daha tespit edildi. Doğumumda yok oldular. Ama çikolata kistlerimi aldırdığım süreç benim için ağır geçti, narkoz bünyeme ağır geliyor. Kistlerimin tekrarlama ihtimali var mı? Çünkü ameliyattan çok korkuyorum artık.

Haberin Devamı

CEVAP: Bazı kist türleri tekrarlayabilir, bazılarını ise tedavi ettikten sonra bir daha görmezsiniz. Bunun net bir yanıtı olması için muayene olmanız ve varsa kist türünüzün bilinmesi gerekir. Çikolata kistinin tekrarladığına rastlarız ama bu mutlaka tekrarlayacağı anlamına gelmez. Kistlerinizin tekrarlama riskini etkileyebilecek faktörler şunlardır; kist türü, yaş, hormonal dengesizlikler ve aile öyküsü. Sağlıklı yaşam, sağlıklı kiloyu korumak, düzenli egzersiz ve sigaradan uzak durmak kist oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Ancak dediğim gibi garantisi yok. Narkozla ilgili söylediğiniz şeye takıldım; biliyorsunuz operasyon öncesi anestezi uzmanlarımızla görüşürsünüz ve uygun olup olmadığınız belirlenir. Hasta öykünüze ve tetkiklerinize uygun olarak anestezi türünüze karar verir. Narkozu vücudunuzdan daha geç atmış olabilirsiniz, bu kişisel bir şeydir. Ancak bunun için de yardımcı bazı beslenme ipuçları veririz. Anesteziden korkmanıza gerek yok. Ve diyelim yeniden ameliyat olmanız gerekti; önceki ameliyatınızda yaşadığınız zorluğu anestezi uzmanınızla paylaşırsınız, olur mu? Korkmuyoruz ve ertelemiyoruz. Rutin kontrollerimizi aksatmıyoruz ve sağlıklı yaşam için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.

Haberin Devamı

HAMİLELİĞİ ENGELLER Mİ?

SORU: Hocam, yumurtalıklarımda alınması gerekmeyen küçücük kistler varmış. Doktorum sadece düzenli takip istedi. Ama ben önümüzdeki ay evleniyorum ve hemen çocuk istiyorum. Kistlerim beni hamile kalmaktan alıkoyar mı?

CEVAP: Çoğu kist türü doğurganlığı etkilemez. Ancak, bazı kist türleri yumurtalık rezervlerinizi veya yumurtlama yeteneğinizi etkileyebilir. Kistlerinizin doğurganlığınızı etkileyip etkilemediği konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bebek düşüncenizi, aylık rutin kontrolünüzde doktorunuzla paylaşın. Doktorunuz, kistlerinizin türünü ve boyutunu belirlemek için yeni testler yapabilir ve doğurganlığınızı etkileyip etkilemediğini size söyleyebilir. Kistleriniz doğurganlığınızı etkiliyorsa, tedavi seçenekleri hakkında konuşabilirsiniz. Hemen öldüm, bittim, mahvoldum yok. Sorun varsa çözüm de var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder