Doç. Dr. Gökçen ErdoğanLohusayım, şimdi ne olacak?

HABERİ PAYLAŞ

Lohusayım, şimdi ne olacak?

Bebekler, anneler, lohusalar, sendromlar, sütler, aileler ve konu komşu... Doğum sonrası lohusa sendromunu hafife almayın. Ve bunu besleyip büyütecek herkesle belli bir mesafede kalın. Eşlere de bu konuda büyük rol düştüğünü hatırlatmalıyım.

Lohusayım, şimdi ne olacak

MANTIK EVLİLİĞİ YAPTIM BEBEĞİME ISINAMIYORUM

SORU: Hocam, 36 yaşındayım ve geçen yıl evlendim. Çocuğumu 1 hafta önce kucağıma aldım. Eşim çok değerli, onunla mutluyum. Biraz mantık evliliğiydi doğrusu. Ve bebeğime ısınamıyorum. Bakmak istemiyorum. Uyumak istiyorum. Eşime aşık olsaydım ve bebeğimiz öyle bir ilişkiden dünyaya gelseydi yine böyle olur muydu? Ben fark edermiş gibi düşünüyorum. Ve böyle düşündükçe de aşık olup evlenmediğim için pişman oluyorum. Çocuğa yazık olacak diye kahroluyorum. Ama elimde değil.

Haberin Devamı

CEVAP: Bunun adı lohusalık. Evrensel bir gerçek, bilimsel bir durum. Ne ilksiniz ne de son. Her kadın lohusalığı farklı biçimde geçiriyor. Kimisi sizin gibi daha geç adapte oluyor duruma, kimisinin yarası, kimisinin ruhu daha geç iyileşiyor. Kimisi başta çok hevesli oluyor da sonra birden bıkıyor. Kimisi emzirmek istemiyor, kimisi bebeği çirkin buluyor vs.. Hormonlarımızın aklımıza ve kalbimize ettiği oyunlar. Bebek sizin bebeğiniz. Bu hassas süreç bitince onunla ilişkiniz de düzenlenecek, merak etmeyin. Ve destek almanız çok önemli. İmkan varsa profesyonel psikolojik destek çok çok önemli. Mümkün değilse de yanınızda sizi anlayacak, yargılamayacak, istekle yardım edecek, dinlenmenizi sağlayacak, isterseniz de konuşabileceğiniz biri olması önemli. Büyük aşk evliliklerinde de lohusalık sendromu var, merak etmeyin. Bize filmlerde ya da kulaktan kulağa anlatıldığı gibi annelik duygusu doğum anında gökten zembille inmiyor her zaman. Bazen zaman istiyor. Lütfen sakin olun, destek alın ve kendinizi akışa bırakın. Onu çok ama çok seveceksiniz. Sadece biraz sabır. Çok değerlisiniz ve bu süreç geçici.

Lohusayım, şimdi ne olacak

ELTİM VE GÖRÜMCEM, ‘TÜP BEBEK OLDUĞU İÇİN BAKAMAZSIN’ DİYOR

SORU: Hocam, tüp bebek uygulamasıyla hamile kaldım. 8’inci ayım bitiyor ve eltimle görümcem bana sürekli ‘Tüp bebek olduğu için bebeğe birkaç ay ısınamazsın. Biz gelip bebeğe bakalım, öksüz kalmasın’ diyorlar. Böyle bir şey var mı? Anne gibi hissetmeyecek miyim gerçekten?

Haberin Devamı

CEVAP: İnanın bilim de böyle eltiler, görümceler, komşular karşısında çaresiz ve şaşkın. Olur mu hiç öyle şey! Bebek anasının yumurtasıyla babasının sperminin dışarıda döllenip o şekilde yerleştirilmiş olmasına gönül koyabilir mi! O da diğer bütün bebekler gibi bebek ve de sizin. Lohusalık diye bir şey var ve bazı kadınlar için ağır da seyredebilir ama bebek annenin kokusunu ilk andan itibaren tanır. Onun dünyadaki en güvenli limanı sizsiniz ve daha siz dışarıda buluşmadan bu böyleydi. Yanınızda dikenleri olmayan, sivri diliyle can yakmayacak ve sizi önceleyecek birileri olsun derim. O size bakacak, siz bebeğe. İhtiyaç halinde bebeğin sorumluluğunu paylaşıp dinlenmenize olanak sağlayacak biri. Lohusalığı bilen ve anlayan biri. Tüp bebekle ne ilgisi var bunun! Lohusa sendromu yaşayan kadınların çocukları da öksüz değildir ayrıca. Geçici ve doğal süreçler bunlar. Hem yaşanacağı da kesin değil. Tıkayın kulaklarınızı, her anın tadını çıkarın.

Haberin Devamı

Lohusayım, şimdi ne olacak

SÜTÜM ARTSIN DİYE BİRÇOK ŞEY DENEDİLER, HASTANELİK OLDUM

SORU: Hocam, 4 aylık bebeğim var ve sütüm doğumdan itibaren azdı. Annem ve kayınvalidem o kadar çok takviye, doğal besin, süt artırıcı gıda denediler ki midemden rahatsızlanıp 2 gece hastanede yattım. Ve sütüm yok noktasına geldi. Artırmak için ne yapabilirim?

CEVAP: Stres faktörlerini evden uzaklaştırabilirsiniz. Canım anneler; bu süt terörü bitsin artık! Toplumumuzda kadının kadınlığını ve anneliğini sütünün çokluğuyla ölçüyorlar, çok garip. İlla fışkıracak oradan oraya. Hayır, ne münasebet. Elbette artırmak için denemeler yapabiliriz, en başta bol su tüketmek önemli. Faydası olan besinler de var ama bunların faydası kişisel. Kimisinde hiç etkili olmuyor. Sütünüz artmıyorsa artmıyordur. Bunu bir işkenceye dönüştürmeye gerek yok. Bebeğinizin yeterli beslenmesi için gereken formülü doktoru verecektir. Yeni mamalar çok zengin içeriklere sahip. Elbette anne sütünün öneminin farkındayız ama sütünüz azsa da dünyanın sonu değil ya. Üzüntü ve sıkıntınız bebeğe de yansıyor üstelik. Midenizi mahvetmek pahasına süt ürettirmeye çalışmak da ne demek! Bazen niyet iyi olsa da sonuç felaket oluyor, bundan dersler çıkarılması gerek. Evdeki nöbet değişimi bence herkese iyi gelir. Rahatlayın ve bebeğinizin doktoruyla iletişimde kalın. Bebeğinizin sağlıkla büyümesi için ne gerekiyorsa önerecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder