Menopozun bir son olmadığını seks açısından anlatır dururum. Ama aynı zamanda sağlık sorunlarınız açısından da bir son değil. Yalnızca risk grubunuz değişir. Ve siz her zamanki özeni hak edersiniz. Belki daha da fazlasını.
2 YIL ARADAN SONRA AKINTI BAŞLADI KORKULACAK BİR ŞEY Mİ?
SORU: Hocam, 2 yıl önce menopoza girdim. Ve kanamam da azalarak değil bıçak gibi kesilmişti. O gün bugündür de hiç yaşamadım. Ama şimdi pembe akıntım var. Son 3 aydır sanırım. Bu korkulacak bir şey mi? Sebebi ne olabilir? Kanamaların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini yazmıştınız, biliyorum. Ama bu kanama değil de akıntı. Ne yapmam gerekir?
CEVAP: Bedeninizde, sormaya değer gördüğünüz yani aslında normalin dışına çıktığı için dikkatinizi çeken her şey için doktora gitmelisiniz. Mutlaka muayene olun. Olasılıklar içinde menopoz sonrası östrojen eksikliğine, vajinanın incelip kurumasına dayalı bir tahriş biçimi olan vajinal atrofi var. Vajinanın mantar ya da bakteri temelli iltihaplanması sonucu vajinit de mümkün. Vajinitte genelde yanma ve kaşıntı da bekleriz. Bir diğer olasılık rahim içi polipler ya da rahim ağzı polipler. Menopozdan sonra genelde semptomsuz olarak görülürler. Ve bir de esasen menopoz sonrası kanamayla şüphelendiğimiz endometrium kanseri var. Ama bu her zaman kanama olmaz da pembe akıntı da olabilir. Dolayısıyla ihtimal düşük ya da yüksek, mutlaka elenmeli. En kısa zamanda muayene olmanızı rica ediyorum. Korkmayın ama tedbir en iyi dostunuzdur, bunu da unutmayın.
KAŞINTI VE YANMA VAR SEBEBİ NE OLABİLİR?
SORU: Güzel kızım, ben menopoza gireli çok oldu ama 60’ımı geçtikten sonra bende ciddi kaşıntı başladı. Başka da bir derdim yok. Seni takip ediyorum. Ağrım olmuyor, kaşımanın verdiği acı var sadece. Yanmadan da mustarip oluyorum kaşıyınca. Ama akıntım, kanamam yok. Nelerden şüphelenirsin?
CEVAP: En kısa zamanda genel bir muayeneden geçmenizi çok isterim. Vajinal atrofi dediğimiz kuruma kaynaklı hassasiyet olabilir, vajina iltihaplanması dediğimiz vajinit olabilir, beyaz lekeler de yapan liken planus dediğimiz cilt sorunu da olabilir. Bu epey kaşıntı yapar. Genelde ağrının da eşlik ettiği vulvodini vardır. Bir de stresten, yorgunluktan, kaygıdan kaynaklı psikolojik kaşıntılar vardır. E mantar olasılığı zaten en başta. Net bir şey söylemek için mutlaka muayene gerekiyor. Ve hepsinin tedavisi var, korkmayın. Kaşımak, beraberinde deformasyonu ve daha çok kaşıntı ve acıyı getirdiğinden vakitlice önlemekte fayda var. Evinize en yakın kadın ve aile sağlığı merkezinde doktor kızlarınız, oğullarınız sizi muayene etmek için bekliyor.
KİSTLERİN ALINMASI GEREKİYOR MU?
SORU: Menopoz sonrası rahmimde kistler oluştu. Ama artık doğurma gibi bir durumum olmadığına göre kistlerin ille de alınması gerekiyor mu? Öyle duramazlar mı?
CEVAP: Size korkun ya da üzülün diye değil, bir an önce doktorunuzla tüm detayları görüşün diye vereceğim bir bilgi var; menopoz dönemindeki kistler, kötü huylu olmaya daha yatkındır. Doktorunuz almak istediği için mi bu soruyu sordunuz bilmiyorum ama eğer öyleyse onu dinleyin. Bizler kadın sağlığı takibinde, çocuk doğurma şansını değil hastanın yaşam şansını önceliklendiririz. Önemli olan sağlıklı yaşamanız. Doğurganlık döneminde olun ya da olmayın, bedeninizdeki bir kist, kötü bir hücre, basit bir alerjik reaksiyon ya da her neyse, yaşamınızı tehdit etmediğinde de yaşam kalitenizi düşürebilir. Siz çocuk doğurma işleviniz olmadığında da bir kadınsınız ve amacımız sağlıklı bir kadın olarak kalmanız. Dolayısıyla kistlerinizin yeri, türü, büyüklüğü, yapısı belirlenmeli ve buna göre de takip, cerrahi operasyon ya da ilaç tedavisi; her ne gerekiyorsa o uygulanmalı. Sizin nezdinizde her kadına söylemek isterim; bugün risk teşkil etmeyen bir şey de yarın risk teşkil edebilir. Önlem iyidir.