Doç. Dr. Gökçen ErdoğanMenopozun kıyısında
HABERİ PAYLAŞ

Menopozun kıyısında

Menopoza yaklaşmak da sağlıklı bir kadının hayat döngülerinden birinin içinde bulunmak demek. Bu bir felaket ya da son değil. Ama her şey vaktinde güzel. O yüzden bedenimizden haberdar olalım ve jinekolojik muayeneyi erteleyip durmayalım. Muayene olmak için bir felakete ya da sürprize ihtiyacımız yok.

Menopozun kıyısında

KANAMANIN SEBEBİ STRES Mİ?

SORU: Hocam, merhaba ben 51 yaşında menopoza girdim ve şu an 57 yaşındayım. Menopozu eşime dostuma kıyasla rahat geçirdim, alıştım. Ama kızım eşini kaybetti ve ben bu haberi aldıktan sonra idrarda kan gördüm. Menopozda olduğuma, bir ağrım sızım da olmadığına göre stresten kaynaklı bir kanama olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Menopoz sonrası kanamaları kesinlikle ciddiye alırız. ‘Psikolojiktir’ deyip geçemeyiz. Altında yatan önemli bir patoloji olabilir. Çünkü sürecin başında değilsiniz, 6 yıldır regl olmuyorsunuz. Dolayısıyla geçiş sürecindeki olağan lekelenmelerden sayamayız bunu. En kısa zamanda jinekolojik muayene ve ultrasonla değerlendirme şart. Kızınız için de çok üzüldüm. Psikolojik desteğe ulaşabilmesi çok önemli. Umarım bu süreci olabilecek en iyi biçimde atlatırsınız.

Menopozun kıyısında

48 YAŞINDA MENOPOZLU BİRİ HAMİLE KALABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, 48 yaşındayım ve en son şubatta adet gördüm. Ama test yapmaya korkuyorum çünkü hamile kalma durumum da olabilir mi bilmiyorum. 48 yaşında menopozlu biri hamile kalabilir mi?

CEVAP: Menopozda önerimiz son adetin üzerinden 1 yıl geçene kadar korunmaktır. Çünkü menopoz öncesi, menopoz, menopoz sonrası dediğimiz dönemler var ve bazen uzayabilen bu süreçlerde menopoz öncesi dönemde, yani menopoz tam anlamıyla gerçekleşmediyse hamile kalınabilir. Dolayısıyla gebelik testi yapmanızda fayda var. Ayrıca muayene de olmalısınız. Menopoz da takip ister.

Menopozun kıyısında

HİSTEREKTOMİ SONRASI MENOPOZA GİRİLİYORMUŞ BUNUN CİNSEL YAŞAMIMA ZARARI OLUR MU?

SORU: Hocam, ben 24 yaşındayım ve histerektomi işlemi yaptırmak istiyorum. Çünkü bebek düşünmüyorum ve korunma yöntemleriyle bu durumu riske atamam. Ama histerektomi sonrası menopoza giriliyormuş. Bunun cinsel yaşamıma zararı olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Bilmeyenler için söyleyelim; histerektomi rahmin vücuttan tamamen çıkarılması işlemidir. Elbette durduk yere bunu yaptırmanız mümkün değil. Yaşınız çok genç ve bunu gerektirecek bir endikasyon yok. Spiral, korunma iğneleri, çip gibi korunma yöntemleri varken buna hiç gerek yok bence. Ayrıca hamile kalmak istememe kararınız ileride değişebilir. Adet döngünüze de müdahale eden yani genel akışı bozan bu yöntemi durduk yere değerlendirmek doğru değil. Sizin için en kolay ve etkili yöntemi doktorunuzla saptayabilirsiniz.

Menopozun kıyısında

ERKEN MENOPOZDAN KORKUYORUM

SORU: Hocam, bebeğim 16 aylık ve hâlâ emziriyorum. Ama şubattan beri adet görmüyorum. Bugüne dek adetim hep düzenliydi. Erken menopozdan korkuyorum. Sebep bu olabilir mi acaba?

CEVAP: Süt hormonlarının yani prolaktinin yüksekliğine bağlı biçimde adet düzensizliği yaşanabilir. Bir diğer ihtimalse gebelik. Evet emzirirken hamile kalabilirsiniz. En kısa zamanda doktorunuza başvurun lütfen. Korunuyor muydunuz bilmiyorum ama süt korur diye düşünüp korunmayı bırakmadığınızı umuyorum. İkinci bebeğe hazırsanız, istiyorsanız da bu haberi alıp almayacağınızı ancak testle ya da ultrasonla bilebiliriz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder