Doç. Dr. Gökçen ErdoğanMyomlarla ilgili en çok gelen soru

HABERİ PAYLAŞ

Myomlarla ilgili en çok gelen soru

O koca koca myomlar, 7 aylık gebe karnı gibi durur da herkesin dikkatini çeker sanıyorsunuz, değil mi? Bakalım öyle mi oluyormuş.

BEBEKTEN BÜYÜK MYOMLAR

SORU: Hocam, çıkardığınız myomlar o kadar büyük ki insanlar nasıl onları fark etmiyor, dışarıdan nasıl görünmez diye düşünmeden edemiyorum. Bir bebekten büyük myomlar çıkardınız defalarca. Bu nasıl oluyor?

CEVAP: Bu soru o kadar çok geliyor ki bir kez daha yanıtlamak farz oldu. Myomlar, dış deriye yakın yerlerde oluşmuyor. Rahmin içindeki kas tabakasında meydana geliyorlar. Ancak aşırı büyüyüp rahmi de genişlettiklerinde dışarıdan şişlik şeklinde görülebilirler. Hastalarımdan çok sık duyduğum bir şeyi aktarayım size; karnım çıktı sanıyordum, eritmek için diyet yapıyordum. Evet yanlış okumadınız, myomları bölgesel kilo almak olarak değerlendiren çok fazla kadın var. Ya da myomun varlığından haberdar da olsa o kadar büyüyeceğini tahmin edemeyen, birden çok büyümüş bulan çok kadın. Sağlıkla ilgili böyle durumlarda insan ‘bu kadar da olmaz’ diyor, biliyorum. Ama inanın oluyor. Hamile olduğunu bilmeden doğuma giden bunca kadın varken şaşıramıyorum artık.

Haberin Devamı

KENDİMİZ TESPİT EDEBİLİR MİYİZ?

SORU: Hocam, myomları kendimiz tespit edebilir miyiz? Meme kanseri gibi muayenesi var mıdır acaba doktora gidemesek bile?

CEVAP: 2024’te hâlâ doktora gidememeyi içime sindiremiyorum. Evinize yakın bir kadın sağlığı merkezi inanın vardır, özel hastanelere gidemeseniz bile devletin bu konuda sağladığı imkanlar var. Kısıtlı bulsanız dahi faydalanmalısınız. Bir her zaman sıfırdan büyüktür. Myomları elle tespit edemezsiniz. Ancak myomlar çok büyüyüp genişlediklerinde, örneğin 7-8 cm’yi geçtiklerinde, karın bölgesine elle bastırdığınızda hissedilebilir ve dışarıdan görülebilirler. Myomları ele veren şikayetler, myom büyüdükçe ortaya çıkar. Dolayısıyla hiç belirti vermeden büyümüş olma ihtimali de vardır. Bu yöntemi o durumda kullanabilirsiniz ancak. Bizim tercihimizse iş oralara gelmeden düzenli jinekolojik muayenede myomu teşhis ve tedavi etmektir.

ÇOKLU MYOMLAR İÇİN AMELİYAT GEREKMEZ Mİ?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, 3 yıl önce 4.5 kg ağırlığında myom aldırdım. Ve şimdi 7-8 tane farklı büyüklükte myomum tespit edildi. İlkinde tesadüfen teşhis koyulmuştu ve hemen ameliyata alındım. Ama şu an doktorum önce ilaç tedavisi denemek istiyor. Bu bana vakit kaybettirmez mi? İnternette çoklu myomlar için ameliyat deniyor hep.

CEVAP: Yetişmeye çalıştığınız bir şey yoksa vakit kaybetmezsiniz. İlkinde ameliyat kararı isabetliymiş, ben de aynısını yapardım. İkincisinde de eminim doktorunuz yerlerine, büyüklüklerine, sizin sağlık durumunuza göre değerlendirmiş olmalı ve takip önermiş. Çünkü myomların direkt olarak ilaç tedavisi yoktur; nitekim olur da beklediği sonucu almazsa operasyon kararı da alabilir. Bu tür konularda doktorumuza güvenmeyi öğrenelim derim. Google Tıp Fakültesi’ne o kadar da güvenmeyin. Muayene yetisi ve yetkisi yok sonuçta.

KARNIMDA ŞİŞLİK BELİRİYOR

SORU: Hocam, karnıma bastırdığımda sol tarafımda sivriliği de olan bir şişlik beliriyor. Ama sanki ucu çok derindeymiş gibi. Bu myom olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Evet, olabilir. Buzdağının görünen kısmı buysa tamamının görülmesinde fayda var. Bir an önce muayene olmalısınız. Myom olmaz da başka bir kist olur, bir yağ dokusu olur, bir doku deformasyonu, bir enfeksiyon olur... Mutlaka bir doktor görmeli ve gerekiyorsa tedavi düzenlemeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder