Tamer HeperTakvim yılı ayrı kira yılı ayrı

HABERİ PAYLAŞ

Takvim yılı ayrı kira yılı ayrı

Bir yıl içinde iki haklı ihtar nedeni ile dava açılabilir deniliyor. Siz de yazılarınızda iki haklı ihtarın bir yıl içinde gerçekleşmesi gerektiğini söylüyorsunuz. Bu bir yıl takvim yılı mıdır? U.S. 

Doğrusu akıllara takılacak bir soruyu okuyucum sormuş. Bir yıl denildiğinde çoğunlukla akla 1 Ocak’tan sonraki 1 Ocak arası dönem akla gelir ama kira ilişkisinde yıl denildiğinde takvim yılı değil kira yılı kastedilir. Örneğin kira sözleşmesi mart ayında yapıldı ise kira ilişkisinde yıl denildiğinde bir yılın martı ile sonraki yılın mart ayı arasındaki dönem kastedilir. Dolayısıyla verdiğim örnekte kiraya veren iki haklı ihtar nedeni ile tahliye davası açacak ise mart ile sonraki yılın mart ayı arasındaki dönem kastedilir. Kira yılı budur. Hatta kira sözleşmesinin bir yıldan uzun süreli yapılması hallerinde, örneğin verdiğim mart başlangıç tarihli kira sözleşmesi beş yıllık yapıldı ise bu sözleşmeye konu kiralananın iki haklı ihtar nedeni ile tahliyesinin istenebilmesi için yine birer kira yılı göz önüne alınır. Yani birinci yıl içinde iki haklı ihtar gerçekleşmiş ise dava açmak için beşinci yılın sonu beklenmez. Birinci kira yılının sonunda tahliye davası açılır. Bu durum beş yıllık kira sözleşmesinin her bir kira yılı için söz konusudur.

Haberin Devamı

Akıllarda kalan bir husus var. O da iki haklı ihtarın kira dönemi sonunda yani verdiğim örnekte beş yılın sonunda açılabileceği görüşü idi. Ancak eski yıllarda tahliye davasının açılması için beş yılın sonu beklenirdi. Bu durum haksızlığa neden olduğu için sonradan değiştirildi ve doğru olan yapıldı. Uzun süreli kira sözleşmelerinde bile şimdi dava söz konusu kira yılının sonunda açılabiliyor. Neticeten kira ilişkisinde yıl kavramını takvim yılından ayırıp, kira yılı olarak görmek lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder