Doç. Dr. Gökçen ErdoğanOlmayınca olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Olmayınca olmuyor

E oldururuz. Hayat, olmuyor deyip vazgeçmek için çok kısa ve mutlu cinsel yaşam, mutlu yaşamın ayrılmaz bir parçası. Peki vajinismus tedavisi adı altında bu başımıza gelenler de ne! Şakaysa komik değil, gerçekse korkunç.

Olmayınca olmuyor

VAJİNİSMUS OLMAMIN SEBEBİNİN TACİZ OLDUĞUNU SANIYORDUM AMA AMELİYAT GEREKİYORMUŞ

SORU: Hocam, ben vajinismus tedavisi görmeye başladım. Ama 4’üncü seansın sonunda ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ankara’da yaşamıyorum, size gelme şansım şimdilik yok. Bu ameliyat gerekli mi bunu da öğrenmem lazım. Vajina girişinin biraz genişletilmesiyle bu dertten kurtulabilirmişim. 6 yaşımdan 13 yaşıma kadar aile bireylerimden biri tarafından taciz edilmiştim ve ben buna yoruyordum ama değilmiş. Ameliyat riskli mi sizce?

Haberin Devamı

CEVAP: (Bu hastanın sorununa çok hızlı bir dönüş yapıldı ve hukuki tavsiye de verildi, önce bunu belirtmek isterim.) Vajinismus sorununda bir jinekologla görüşmenin önemi, fiziki muayenenin de yapılması gerekliliğindendir. Çünkü sorun her zaman psikolojik olmayabilir ya da psikolojik bir sorunu fiziksel bir sorun daha da büyütebilir. Ancak sizin tercih ettiğiniz türden bir terapi merkezi, ne sizi muayene edebilir ne de size teşhis koyabilir. Vajina girişinin genişletilmesi gereken kadınlar vardır tabii ama bunu bir jinekolog söyleyebilir yani. Sizinki gibi büyük bir travmada sebebin bu olması ihtimali gerçekten kuvvetli. Maddi çıkar sağlamak için, yetkin olmamaları nedeniyle psikolojik alt yapılı sorununu çözemedikleri bir hastayı anlaşmalı doktorlarına yönlendiriyor olmalılar. Bu da korkunç bir şey tahmin edersiniz ki. Lütfen sürece baştan başlayın ve tercih ettiğiniz uzmanın eğitiminden, yetkinliğinden emin olun.

Olmayınca olmuyor

ÜÇ ÇOCUK DOĞURAN KADININ VAJİNİSMUS OLDUĞUNA İNANIR MI?

SORU: Hocam, 3 çocuk annesiyim. Boşandım. 2 ay sonra yeniden evleniyorum. Görücü usulü tanıştırıldığım ama gerçekten sevdiğim, beğendiğim biriyle evleniyorum. Fakat hiç birlikte olmadık ve ben vajinismusum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Çünkü 3 çocuk doğurmuş bir kadının vajinismus olduğuna inanmaz ve onunla ilgili bir isteksizlik zanneder. Oysa öyle değil, hislerim kuvvetli. Ama olmuyor. Ne yapabilirim, lütfen yardımcı olun.

Haberin Devamı

CEVAP: Sonradan vajinismus olmak da mümkündür. Bilhassa travmalardan sonra. Ayrıca vajinismusun çözümü için hayatınızda biri olması gerekmez yani bireysel tedavi de mümkündür. En kısa zamanda gerçek bir uzmana başvurun ve en başta kendi sağlıklı, mutlu yaşamınız için bir an önce tedavinize başlayın. Sonsuz mutluluklar diliyorum.

Olmayınca olmuyor

UZMAN ‘ADAMIN BOŞAMADIĞINA DUA ET!’ DEMİŞ

SORU: Görümcem vajinismus tedavisinde eşiyle birlikte terapi alırken uzman, görümceme sürekli eşine yetersiz olduğu türünden şeyler söyleyip ‘adamın seni boşamadığına dua et ama merak etme, çözeceğiz’ diyormuş. Ben de bunun mümkün olmadığını, sizin bu konudaki görüş ve bilgilerinizi aktardım. Tam kafası karışmıştı ki parmakla muayenede huzursuz olup yine kapandığı için kızcağıza bağırıp kovmaktan beter etmiş. Ben garip ve yanlış bulup uyardım ama eşi de başkasına gitmiyor. Ne yapabilirler?

Haberin Devamı

CEVAP: Bunlar kabul edilemez! Bu kadar net ve açık. Vajinismus, kadını erkek karşısında eksik kılan bir kusur değil, bir sağlık sorunudur. Gerçek bir uzman bu durumda kadını aşağılamaz, hele çift terapisinde erkeğin karşısında bunu hiç yapmaz. Kim bilir nereden alındı sertifika, kim bilir hangi sebeple terapist olmaya heves edildi... Parmakla muayene yetkisine ise hiç gelmek istemiyorum zira sinirlerim tam anlamıyla tepeme çıkıyor. Bu köşeyi görümcenize de okutun ve her şey daha beter olmasın, daha travmatik bir hâl almasın istiyorlarsa gerçek bir uzmana gitsinler. Eşi pohpohlanmaktan hoşlandığı için bu seansımsı şeyleri beğenmiş olabilir ama doğrusunun bunlarla alakası yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder