Kadın doğurganlığının kilit noktası rahim. Rahimde bir sorun olunca ne oluyor dersiniz? Merak etmeyin, çoğu zaman çözülüyor. Ama bilmek, anlamak, sormak, tedaviyi ihmal etmemek gerekiyor. Ve elbette doğru yerde durmak.
RAHMİM TERS OLDUĞU İÇİN TÜP BEBEK ÖNERİLDİ
SORU: Hocam, rahmim ters olduğu için tüp bebek yapmam önerildi. Buna gerçekten gerek var mı, normal yolla hamile kalamaz mıyım? Televizyon yayınınızı izlemiştim ve ters rahmin doğumu engellemediği bilgisi var aklımda. Kafam çok karıştı.
CEVAP: Muayenenizi yapmadığım için afaki konuşuyorum ancak doğru duyduğunuzu ve hatırladığınızı söylemeliyim. Rahmi ters olan pek çok kadın doğal yolla hamile kalıyor ve doğum yapıyor. Ters rahim bizim problem ettiğimiz bir konu değil, takip edilen bir anomali. Ancak doğurganlığı etkileyen başka bir faktörle birlikte seyrediyorsa doğal yollarla hamile kalmanın mümkün olmadığı söylenmiş olabilir. Tüplerinizin açıklığı, yumurtalıklarınızın sağlığı, sperm kalitesi gibi konularda sıkıntı varsa ve doğal yollarla hamile kalmanız zor görünüyorsa doktorunuzun önerisi anlam kazanır. E bunun da ayrıca belirtilmesi gerekir tabii ki. Hastalardan da özellikle rica ediyorum; doktorunuz bir teşhis ve bu teşhisle ilişkili bir sorun mu koydu ortaya; anlamadığınız şeyi sorun. İlişkisi nedir, öğrenin, buna hakkınız var. Direkt olarak deyin ki, “Hamile kalamama nedenim rahmimin ters olması mı, yoksa başka bir sebebi mi var? Varsa nedir?” Tabii ki her insanın iletişiminin aynı olmadığını biliyorum ama bu muayenenin en temel sorusu. Sorunu öğrenmeyeceksek neden doktor kapısı çalıyoruz? İkinci bir görüş almanızı da öneriyorum.
HAMİLE KALAMAZMIŞIM
SORU: Hocam, bana uterus septum teşhisi koyuldu ve hamile kalamayacağım söylendi. Ama muayenem o kadar kısa sürdü ki nedir, neye yol açar anlayamadım bile. Dünyam döndü zaten o an. Bana açıklar mısınız ne olur?
CEVAP: Uterus septum, perde rahim dediğimiz bir rahim anomalisi. Rahimde perde, rahmi ikiye bölen bir duvar veya perde şeklinde ifade edilebilir. Bu durum, Müller kanalı adı verilen ve rahimin gelişmesinden sorumlu olan yapıların tam birleşememesi sonucu ortaya çıkar. Uterus septum, rahmin içini tamamen veya kısmen ikiye bölebilir. Olumsuz sonuçları olabiliyor tabii; infertilite, düşükler ya da doğum komplikasyonları gibi. Aradaki perde sperm ve yumurtanın birleşmesini zorlaştırarak gebe kalmayı engelleyebilir. Ya da oluşan gebelikte bebeğin tutunmasını zorlaştırarak düşük riskini artırabilir. Ya da bebek yerleşse dahi doğru pozisyonda yerleşmesini engelleyip doğumu zorlaştırabilir. Genelde bu anomaliyi histeroskopiyle cerrahi olarak düzeltiriz. Sonrasında normal bir rahme kavuşulur ve gebelik olasılıkları da normale döner. Yani tedavisiz bir sorun değil. Ancak muayene etmediğim için neden çözümsüz olduğu söylenmiş anlamadım. Sizden ricam ikinci bir görüş almanız. Artık ne olduğunu ve çözümü olduğunu biliyorsunuz. Daha bilinçli sorularla doktorunuzla iletişim kurabilirsiniz.
GELİNİM DOĞUMDAN ÇOK KORKUYOR
SORU: Hocam, 24 yaşında gelinimiz var ve daha önce rahminden ur çıkarılırken içeride cisim unutulmuş. Yeniden ameliyat olmak zorunda kalmış. Kesinlikle hamile kalmak istemiyor, ameliyatlardan, doğumdan çok korkuyor. Ama oğlum çocuk istiyor. Onu doğuma nasıl hazırlayabiliriz?
CEVAP: Sevgili anne, siz artık yalnızca oğlunuzun değil, ailenize yeni katılan o gencecik kadının da annesisiniz ve her şeyden önce ikiniz de kadınsınız. Bizler, birbirimizi anlamaz ve kollamazsak kimsenin bizi anlayacağı yok. Genç yaşında rahminden myom alınmasını bile travmatik buluyorken bir de cisim unutulması (gerçekten risklidir ve tahminimce ciddi rahatsızlıklara yol açmıştır) ve yeniden o ameliyat sürecine girilmesi ne kadar travmatik, varın siz hayal edin. 24 yaştan bahsediyoruz. Normalde de 24 yaşında bir kadın doğuma hazır olmayabilir, henüz çok genç. Ve bu evlilik ikisinin evliliği. Sorunlarını, bilhassa yatak odalarında geçenleri aralarında konuşmaları ve çözmeleri çok çok önemli. Size düşense oğlunuza, gelininizin durumunda çocuğun hiç de acelesinin olmadığını anlatmak ve eşine desteğini eksiltmemesini, karı-koca sınırlarına sahip çıkmasını öğütlemek. Bugün hamile kalmak istemiyor, yarın kendini hazır hissedince ister. İleride de istemezse aralarında çözerler. Ayrıca kendisi de isterse bu korkusunu atlatmak için profesyonel yardım alabilir. Burada sizlik bir şey göremiyorum. Oğlunuzun çocuk istemesi yetmez, taşıyacak ve doğuracak olanın da gerçekten istemesi şart. Siz de eğer onlar birlikte karar verirler ve sizinle paylaşırlarsa babaanne olarak sevginizi, şefkatinizi, desteğinizi eksik etmezsiniz, hiç şüphem yok. Sevgiler.